Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ Ενας μαύρος εφιάλτης πλανάται "πάνω" μας / Η "επέλαση" των ακροδεξιών στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ Ενας μαύρος εφιάλτης πλανάται "πάνω" μας / Η "επέλαση" των ακροδεξιών στην Ευρώπη

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

Μια πραγματική επέλαση των διαφόρων ακροδεξιών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη σκαρώνουν οι αρχηγοί του Εθνικού Μετώπου (Γαλλία), του Κόμματος Ελευθερίας (Ολλανδία), του αυστριακού επίσης Κόμματος Ελευθερίας και άλλοι νεόκοποι ή σκουριασμένοι αφεντάδες. Το μαύρο μέτωπο που προσπαθούν να διαμορφώσουν "πατάει" στα ολένα και μεγαλύτερα δημοκρατικά ελλείμματα και στην κοινωνική εξουθένωση που επιβάλλουν οι συνεταίροι της Μέρκελ προωθώντας την πιο ακραία λιτότητα και τις πιο θανατηφόρες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Η κόρη του Λεπέν και ο Γκέερτ Βίλντερς "ξεκίνησαν" με την πρόσφατη συνάντησή τους τον ακροδεξιό συντονισμό και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Χανς Κρίστιαν Στράχε, προσκαλώντας σε διεθνή συνάντηση στην Αυστρία. Θυμίζουμε ότι το κόμμα του Στράχε (παλιά ήταν επικεφαλής ο Γκέοργκ Χάιντερ), το FPO (αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας), στις πρόσφατες πολιτικές εκλογές είχε εντυπωσιακή ενίσχυση φτάνοντας στο 20,7% και γι' αυτό γίνεται κατά κάποιον τρόπο ο "τρίτος" μελανοχίτων της παρέας.

Είναι προφανής η στόχευση να συγκεντρώσουν ψήφους στις επερχόμενες ευρωεκλογές για να γίνουν η "τρίτη" δύναμη στη νέα Ευρωβουλή. Σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μαύρες δυνάμεις -με πολλές στολές παραλλαγής- δυστυχώς καταγράφουν ισχυρά ποσοστά (θυμηθείτε, ας πούμε, τους "Αληθινούς Φινλανδούς" με το 19% των ψήφων), ενώ και στην πατρίδα μας η αιμοσταγής Χρυσή Αυγή καταγράφει ακόμη μεγάλα ποσοστά σε δημοσκοπήσεις (στις εκλογές είχε 7%).

Μην ξεγελιέστε που αρχικά η Μαρίν Λεπέν "αδειάζει" τη Χρυσή Αυγή (γιατί προς το παρόν τής χαλάει το προφίλ στο "διευρυμένο" ακροατήριο) και... ειρωνεύεται τη Μαρίνα Μπερλουσκόνι για το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του κόμματος του πατρός της (όπως βλέπετε, έχουν πέραση οι... κόρες!). Το μαύρο δίκτυο που απλώνεται είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για όλους μας, όσοι πραγματικά θέλουμε δημοκρατία παντού, ισχυρή και ενισχυόμενη κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, μια Ευρώπη των λαών και όχι των μεγαλοκαρχαριών ή των κάθε είδους εκμεταλλευτών. Είναι κατεπείγουσα προτεραιότητα ένας ευρύτερος πολιτικός σχεδιασμός και συντονισμός των κοινωνικών, κινηματικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών, ώστε συστηματικά, πολιτικά, πολιτιστικά, θεσμικά και αγωνιστικά να μπει φραγμός στην εξάπλωση του εφιάλτη στη χώρα μας, στη γηραιά μας ήπειρο.

Είναι τόσο προφανής η έκπτωση πολιτικής και πολιτικών στην Ευρώπη, ώστε το τοπίο γίνεται όλο και πιο εύφλεκτο κοινωνικά και "αξιοποιήσιμο" από κάθε είδους νεοφασίστες, ακροδεξιούς και ακροεθνικιστές. Είναι ευθύνη και των αριστερών σε κάθε χώρα, σε κάθε τόπο, να αναδείξουν την άμεση αναγκαιότητα αναστροφής πορείας της Ευρωένωσης, που σήμερα ολισθαίνει σε μια μορφή "φεουδαρχικού" κάστρου που στις πύλες του κατά εκατοντάδες πεθαίνουν οι σύγχρονοι άθλιοι, ενώ όλο και λιγότεροι "μέσα" έχουν δουλειά, ψωμί, σύνταξη κ.ά. Σ' αυτή τη φάση, όσοι σκόπιμα συγχέουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών από τους νάνους ευρωηγέτες με την προσπάθεια των ακραίων και κατάμαυρων να τους εκμεταλλευτούν "σπρώχνουν" στην πλήρη κοινωνική διάλυση και εν τέλει αποσάθρωση της σημερινής Ευρώπης.

Με την ανεργία να γίνεται τσουνάμι στις περισσότερες χώρες και να σβήνει τις ελπίδες (και) των νέων, το "μπαρούτι" για μεγάλες εκρήξεις είναι ήδη πολύ. Όταν στην Ελλάδα η ανεργία των νέων ήδη ξεπερνάει το 60%, στην Ισπανία το 56% και στην ίδια τη... Γερμανία πλησιάζει το 9%, νομίζω ότι τα "μεγέθη" είναι εντελώς ακραία. Με τα εύκολα συνθήματα των ακροδεξιών, όπως η "απελευθέρωση των χωρών από τις Βρυξέλλες", ή τη δημαγωγία τύπου "επιστροφή στις ρίζες" δεν κρύβονται τα φανατικά, ρατσιστικά στοιχεία των "πολιτικών" τους. Για να μην αναφερθούμε και στις εγκληματικές "επιδόσεις" τους. Μπορεί να φαίνεται ως ενοποιητικό στοιχείο ο ακραίος ή καλοσερβιρισμένος εθνικισμός τους, όμως ουσιαστικά στοχεύουν σε μια... μεσαιωνικού τύπου Ευρώπη με -ας πούμε- περισσότερη ρατσιστική "καθαρότητα".

Όσοι συνεχίζουν τις κοινωνικά εξουθενωτικές νεοφιλελεύθερες "πολιτικές" και στην εντεινόμενη αποξένωση των πολιτών είναι οι καλύτεροι "βοηθοί" για τα ακροδεξιά σχέδια και εφορμήσεις. Με την ισχυρή, αλληλέγγυα προσπάθεια όλων μας και την προσπάθεια για μια συντονισμένη πολιτική πρόταση ανατροπής των κολλημένων ευρωκρατών θα σταματήσουμε -το οφείλουμε στη δημοκρατική μας ταυτότητα- τους μαύρους νεοβαρβάρους...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL