Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πραγματικότητα η κοινωνία των δύο τρίτων στην Ευρώπη - 4 στους 10 Έλληνες δανείζονται για να ζήσουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πραγματικότητα η κοινωνία των δύο τρίτων στην Ευρώπη - 4 στους 10 Έλληνες δανείζονται για να ζήσουν

Η κοινωνία των δύο τρίτων είναι πια πραγματικότητα στην Ευρώπη της κρίσης, με τον έναν στους τρεις Ευρωπαίους να μην επωφελείται από την όποια ανάκαμψη της οικονομίας. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα από τον μέσο όρο, καθώς το 38% των Ελλήνων δηλώνει ότι δανείζεται για να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς του, ενώ πάνω από το 40% ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Τα ποσοστά προκύπτουν από την έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικό ερώτημα εάν και πώς πληρώνουν οι καταναλωτές της Γηραιάς Ηπείρου τους λογαριασμούς τους. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 10.000 καταναλωτών από την εταιρεία στρατηγικών ερευνών Trendbox.

Στο σύνολο των χωρών το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να ζει αξιοπρεπώς, ενώ το 26% απαντά ότι μετά την πληρωμή των λογαριασμών του μήνα δεν του περισσεύει τίποτε. Επιπλέον ένα 35% δήλωσε ότι δεν κατάφερε να πληρώσει εγκαίρως έναν τουλάχιστον λογαριασμό τους τελευταίους έξι μήνες.

«Αυτά τα δεδομένα απειλούν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ είναι δυνάμει επικίνδυνα για τη δημιουργία εντάσεων εντός και μεταξύ των χωρών» υποστηρίζει ο Λαρς Βόλουνγκ, πρόεδρος της Intrum Justitia.

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι από πεποίθηση… μπαταχτσήδες. Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων κάνει ό,τι μπορεί για να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της και να μη χρωστάει - αλλά κάποιοι δεν τα καταφέρνουν.

Ακόμη και στη βυθισμένη στην κρίση Ελλάδα το 67% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι βεβαίως και πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα οι λογαριασμοί, ωστόσο το 57% παραδέχεται ότι κάθε μήνα ζορίζεται πολύ για να το κάνει.

Ανεργία και εύκολος δανεισμός

Στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου καθώς και σε κάποιες πρώην ανατολικές χώρες ο σοβαρότερος λόγος που δεν καταφέρνουν οι άνθρωποι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους είναι η ανεργία και ακολουθούν οι περικοπές στους μισθούς και η αύξηση της φορολογίας. Κυρίως στη Σκανδιναβία, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, σημαντικό ρόλο παίζει και ο εύκολος δανεισμός, που έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση πολλών νοικοκυριών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ανασφάλεια έχει χτυπήσει κόκκινο. Μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο των οικονομικών του, ενώ μόλις ένα 16% συνεχίζει να αποταμιεύει ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα.

Η έρευνα ασχολήθηκε και με το αν οι Ευρωπαίοι έχουν ή όχι εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και στην Ευρώπη, αναφορικά πάντα με τα οικονομικά. Σχεδόν οι εννιά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ούτε η κυβέρνησή τους ούτε η Ε.Ε. έχουν πραγματικά τον έλεγχο επί των οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL