Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
The Guardian: Η ανεργία των νέων ναρκοθετεί την ανάκαμψη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

The Guardian: Η ανεργία των νέων ναρκοθετεί την ανάκαμψη

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ρήμαξε τις εθνικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Ακόμη ανακάμπτουμε. Όμως τα φώτα της δημοσιότητας μόλις τώρα αρχίζουν να στρέφονται σε ένα ζήτημα που θα μπορούσε και πάλι θα θρυμματίσει τις εθνικές οικονομίες -την κρίση της ανεργίας των νέων. Πολλοί νέοι ηλικίας από 15 ως 25 ετών αγωνίζονται να βρουν δουλειές, να επεκτείνουν την εκπαίδευσή τους και να τα βγάλουν πέρα με μια νέα παγκόσμια τάξη στην οποία δεν βλέπουν να έχουν ρόλο.

Στις ΗΠΑ η ανεργία των νέων κυμαίνεται στο 16%. Ωστόσο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 22,6% (με τη Γερμανία να αποτελεί αξιοσημείωτη εξαίρεση με 7,9%). Ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, που θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στον κόσμο, το επίπεδο της ανεργίας των νέων βρίσκεται στο 11,6%. Αν βγάλουμε τους φοιτητές από την εξίσωση στην Ε.Ε., το συνολικό επίπεδο της ανεργίας υποχωρεί στο 8,7%. Παρόλα αυτά, οι φοιτητές αυτοί αντιμετωπίζουν ισχνές προοπτικές απασχόλησης μετά την περάτωση των σπουδών τους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν τώρα την κρίση στα σοβαρά. Όμως, οι νέες πρωτοβουλίες που εξαγγέλλουν δεν θα βοηθήσουν αν δεν απευθυνθούν στις ρίζες του προβλήματος: μια αναιμική οικονομική ανάπτυξη, μια άκαμπτη αγορά εργασίας, ποικίλες αντιλήψεις για την εργασία και αναντιστοιχία ανάμεσα στα προσόντα των υπαλλήλων και τις ανάγκες των εργοδοτών. Για να μπούμε στο ψητό της κρίσης, πρέπει να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα.

Το άλμα από το σχολείο στον χώρο δουλειάς είναι πιο αβέβαιο παρά ποτέ επειδή τα σχολεία συνεχίζουν να εκπαιδεύουν μαθητές για δουλειές που δεν υπάρχουν πια. Μόνο στην Ε.Ε. υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες στο εκπαιδευτικό σύστημα που παραμένουν ανεπίλυτες επειδή οι θεσμοί αρνούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους. Φανταστείτε αν η πολιτική για την παιδεία επηρέαζε την οικονομική πολιτική και το αντίστροφο. Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα μένει στάσιμο.

Τους τελευταίους μήνες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρενέβησαν με τη δέσμευση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα νέο πρόγραμμα, η Νεανική Εγγύηση, θα προσφέρει επαγγελματική ειδίκευση και προγράμματα μαθητείας. Δεν εγγυάται όμως δουλειές. Και αυτό υπογραμμίζει ένα σημαντικό κενό: οι δουλειές είναι επακόλουθο της οικονομικής ανάπτυξης. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα υπάρξουν νέες δουλειές. Όλη η εκπαίδευση στον κόσμο δεν μπορεί να δημιουργήσει δουλειές.

Οι εργοδότες είναι επίσης απρόθυμοι να προσλάβουν νέους, επειδή περιορίζονται από ανελαστικές αγορές εργασίας που διαιωνίζουν την κληρονομιά παρωχημένων συστημάτων πρόνοιας. Η πολιτική για την αγορά εργασίας στην Ε.Ε. βρίσκεται σε ασυμφωνία με την οικονομική πραγματικότητα. Πρέπει να δημιουργήσει ευελιξία, κινητικότητα και δυνατότητα μεταφοράς. Αυτή τη στιγμή, όμως, η αγορά εργασίας ουσιαστικά προστατεύει τον εαυτό της (το στάτους κβο) από εκείνους που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα εποχή σταθερότητας (τους νέους εργαζόμενους).

Σε ορισμένες κοινωνίες κάποιες δουλειές (ιδίως εκείνες που απαιτούν εξειδίκευση) θεωρούνται "χαμηλού" κοινωνικού στάτους. Οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες συνήθως σνομπάρουν τέτοιες δουλειές, ακόμη και αν αυτές προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο ειδίκευσης. Και το μήνυμα δεν περνά απαρατήρητο από τους νέους. Πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company αποκαλύπτει ότι οι νέοι θεωρούν πως οι θέσεις εργασίας αυτές δεν εκτιμούνται από την κοινωνία.

Δεν προκαλεί εκπληξη επομένως το γεγονός ότι λιγότερο από 40% εκείνων που δήλωσαν ότι θα στρέφονταν σε εξειδικευμένες δουλειές τελικά επιδίωξαν αυτό το είδος εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, το 70% δήλωσε ότι θεωρεί τον δρόμο των εξειδικευμένων δουλειών σαν πιο σίγουρο για την εξασφάλιση απασχόλησης και περίπου οι μισοί τον προτιμούν από την ανώτατη εκπαίδευση. Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: οι αντιλήψεις για τη δουλειά μπορούν να αποδειχτούν τελικά πιο σημαντικές από την οικονομική επιβίωση.

Υπάρχουν πολλοί νέοι και εκπαιδευμένοι άνθρωποι διαθέσιμοι για εργασία, ωστόσο πολλές εταιρείες δεν μπορούν να γεμίσουν τις κενές θέσεις τους. Η έρευνα της ΜcKinsey είναι διαφωτιστική: το 43% των εργοδοτών δηλώνει ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν τις δεξιότητες που αυτοί ζητούν. Ωστόσο, το 72% των εκπαιδευτικών θεωρεί ότι οι απόφοιτοι έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να καταλάβουν θέσεις εργασίας. Πού βρίσκεται το κενό; Οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πάντα τι είναι αυτό που ζητούν οι εργοδότες, νομίζουν ότι γνωρίζουν. Οι απόφοιτοι μπορεί να έχουν προσόντα, όχι όμως τα σωστά.

Η κρίση της ανεργίας των νέων δεν δείχνει σημεία υποχώρησης. Και γίνεται ακόμη πιο σοβαρή αν εξετάσουμε τις επιπλοκές της σε κάθε χώρα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, η ανεργία των νέων κόστισε στη χώρα 4,8 δισεκατομμύρια λίρες μέσα στο 2012 -περισσότερο από τον συνολικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση στις ηλικίες 16 με 19 ετών. Αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο ποσό των 10,7 δισεκατομμυρίων λιρών χαμένου ΑΕΠ για τον ίδιο χρόνο. Είναι σαν να διαλύεις ένα πλοίο που βυθίζεται αργά για να ανάψεις φωτιά που καλεί σε βοήθεια. Δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Τα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν φέτος. Οι χώρες θα συνεχίσουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες αν δεν γίνει τίποτε ή αν γίνουν πολύ λίγα για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της ανεργίας. Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά: είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις κυβερνήσεις να εμποδίσουν την επιδείνωση της κρίσης. Δεν είναι μόνο οι νέοι εκείνοι που χάνουν αν δεν μπορούν να βρουν δουλειά, η κοινωνία στο σύνολό της θα υποφέρει τρομερά. Το μέλλον μας διακυβεύεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL