Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Der Spiegel / Der Spiegel: Μια άνιση συμμαχία αντιμετωπίζει την ανεργία στους νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Der Spiegel / Der Spiegel: Μια άνιση συμμαχία αντιμετωπίζει την ανεργία στους νέους

Του Στέφαν Σίμονς

Ένας εξαιρετικά αντιδημοφιλής Γάλλος πρόεδρος, ο Φρανσουά Ολάντ και μια θριαμβεύτρια καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ, συναντήθηκαν στο Παρίσι με άλλους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για να συζητήσουν την κρίση εργασίας στην Ευρώπη. Φαίνεται πως περισσότερα χρήματα είναι προ των πυλών -αλλά είναι ασαφές το κατά πόσο θα είναι αρκετά.

Δύο ώρες και 55 λεπτά: τόσο πήρε στους 24 Ευρωπαίους ηγέτες η έκτακτη σύνοδος στο Παρίσι την Τρίτη για να αντιμετωπιστεί το αιώνιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Ένα δείπνο και κάποιες συζητήσεις αργότερα, ο οικοδεσπότης της συνόδου Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου συγκεντρώθηκαν για τις εθιμοτυπικές φωτογραφίες για τον Τύπο και για την αμοιβαία ανταπόδοση επαίνων. "Αυτό που διακυβεύεται", προειδοποίησε ο Ολάντ, «είναι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς".

Πολλά λόγια, αλλά λίγη πραγματική πρόοδος: Το μόνο που κατάφεραν οι συμμετασχόντες στη Σύνοδο ήταν να ανανεώσουν τον όρο που είχαν εισαγάγει παλαιότερα, αυτόν της "εγγύησης για τη νεολαία", βάσει του οποίου κανένας νέος άνθρωπος δεν θα πρέπει να είναι χωρίς δουλειά, μαθητεία, πρακτική άσκηση για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Οι υψηλού κύρους συζητήσεις, οι οποίες συμπεριλάμβαναν επικεφαλής διαφόρων ευρωπαϊκών συνδικάτων και νεολαιίστικων οργανώσεων, όπως και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ήταν το δεύτερο νούμερο στο ευρωπαϊκό αυτό πολιτικό υπερθέαμα. Στις αρχές Ιουλίου η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την πολιτική ελίτ της Ε.Ε. στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσουν το πιεστικό πρόβλημα της ανεργίας στις ηλικίες 15-24 ετών. Μετά, όπως έκανε και στο Παρίσι, η Μέρκελ προειδοποίησε πως διακυβεύεται "η μοίρα της Ευρώπης".

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 7,5 εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη στερούνται εργασίας και εκπαίδευσης. Με την ανεργία στους νέους να είναι στο 7,7% η Γερμανία είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23,5%. Η Γαλλία αιωρείται ακριβώς από πάνω, στο 25%, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν ξεπεράσει κάθε τρομακτικό ρεκόρ ξεπερνώντας το 50%.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μπει σε σχηματισμό μάχης: η καγκελάριος Μέρκελ, που συχνά αναφέρεται στη Γαλλία ως η "Σιδηρά Κυρία", παρουσιάζεται στο Παρίσι ως η ακτινοβόλα νικήτρια και επικεφαλής της κυβέρνησης.

Βουητό στη Γαλλία

Ο οικοδεσπότης Φρανσουά Ολάντ, από την άλλη πλευρά, είναι πιο αντιδημοφιλής παρά ποτέ. Πτωχεύσεις, προγράμματα εθελουσίας, απολύσεις -και η διαδεδομένη απογοήτευση μετατρέπεται σε απτή διαμαρτυρία, εν αναμονή της επικείμενης αύξησης στους φόρους. Μετά τις ταραχές στη Βρετάνη -όπου διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους φόρους φορώντας κόκκινα καπέλα όπου έγραφαν "Made in France"- το Παρίσι αποφάσισε να τερματίσει την προσφάτως εγκριθείσα περιβαλλοντική εισφορά που ζητούσε από τον κόσμο.

Όμως η υποχώρηση δεν βοήθησε. Η κυβέρνηση φοβάται μην πάρουν οι αντιδράσεις μορφή χιονοστιβάδας και συζητούνται πολύ τελευταία η "λαϊκή εξέγερση", οι "διαδηλώσεις για τους φόρους", ακόμη και η "επανάσταση". Περισσότερο από 70% των Γάλλων πιστεύουν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι ζουν τις παραμονές μιας νέας "κοινωνικής 'Σφεντόνας', εκείνων των εμφυλίων συγκρούσεων του 17ου αιώνα κατά τις οποίες ένοπλες ομάδες τρομοκρατούσαν περιοχές της Γαλλίας (σ.σ.: Fronde. Δηλαδή οι κοινωνικές συγκρούσεις που κλόνισαν τη Γαλλική Μοναρχία στα πρώτα, νεανικά χρόνια της Βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ). Ο Ζαν - Κλοντ Μαγί, επικεφαλής του Συνδικάτου "Force Ouvriere", λέει ότι η κατάσταση θυμίζει ηφαιστειακή έκρηξη: Υπάρχει καπνός, η γη δεν κουνιέται ακόμη, αλλά ακούγεται από κάτω η βουή."

Σε ένα περιστατικό γεμάτο συμβολισμούς, ο Γάλλος πρόεδρος αποδοκιμάστηκε με γιούχα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια μιας τελετής για την ανακωχή της 11ης Νοεμβρίου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου. Οι διαδηλωτές φώναζαν "Ολάντ παραιτήσου», μέχρι που παρενέβη η αστυνομία. Ο υπουργός Εσωτερικών Manuel Valls είπε ότι υπάρχει μια "κρίση ταυτότητας και αυτοπεποίθησης" στη Γαλλία. Και ένας σοσιαλιστής βουλευτής απαίτησε άμεσα ανασχηματισμό και την παραίτηση του πρωθυπουργού Jean-Marc Ayrault.

Δεν είναι καλό αυτό το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., από την οποία η Γαλλία θα ήθελε να πάρει 600 εκατ. ευρώ για τα ταμεία της το επόμενο έτος. Ο Ολάντ έχει αναγάγει τη μείωση της ανεργίας σε μία από τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του. Αν και έχει να επιδείξει μια ελάχιστη μείωση της ανεργίας, η αλλαγή προέρχεται κυρίως από επιδοτούμενα προγράμματα που εχουν δώσει δουλειά σε 10.000 νέους Γάλλους.

Για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να υπάρξει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 1,5% -η Τράπεζα της Γαλλίαςπροβλέπει επί του παρόντος 0,4% ανάπτυξη μέχριτο τέλος του έτους.

Υψηλές προσδοκίες

Οι συμβολικές διαδικασίες μεταξύ του Ολάντ, της Μέρκελ και άλλων εξεχόντων μελών της Ε.Ε. επέτρεψαν στο Βερολίνο να ενισχύσει το σχέδιό του να απελευθερώσει 45 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και επομένως να χρηματοδοτήσει την "εγγύηση για τη νεολαία". Αυτό είναι το μόνο μέτρο που θα εφαρμοστεί τα επόμενα δύο χρόνια, με τις προσφορές να ανταλλάσσονται στις αγορές εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέτρα πρέπει να είναι "γρήγορα, ενοποιημένα και ποιοτικά ελκυστικά" επεσήμανε ο Ολάντ. Ήταν επίσης ευτυχής που τα χρήματα θα ξεκινούσαν να πέφτουν από τον Ιανουάριο του 2014 σε χώρες που έχουν ήδη οργανώσει προγράμματα εργασίας. Η Μέρκελ "την είπε" και στον οικοδεσπότη «Η ανάπτυξη είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξάλειψη της ανεργίας". Υπογράμμισε τη σημασία των επιχειρηματιών και τελείωσε επαινώντας "νέες πρωτοβουλίες", τις οποίες ονόμασε «Σύμφωνο του Παρισιού».

Όμως αυτή η θετικότητα έχει τη βάση της κυρίως στην ελπίδα. Παραμένει ασαφές το κατά πόσο τα συμφωνημένα δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά. Στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, τα 3,9 δισ. ευρώ έχουν μπει στην άκρη για βοήθεια στους νέους από ένα σύνολο 135,5 δισ. ευρώ. Η επόμενη σύνοδος για την ανεργία στους νέους έχει προγραμματιστεί για του χρόνου στη Ρώμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL