Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Ψίχουλα για την ανεργία με ευρω-φανφάρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψίχουλα για την ανεργία με ευρω-φανφάρες

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

Μια ακόμη ευρωδιάσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών χωρών, αυτή τη φορά στο Παρίσι, έδειξε πόσο βαθιά "νυχτωμένοι" είναι και στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Πάλι καλά που στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι η ευρωδιάσκεψη ήταν περίπου ένα "σόου". Άλλωστε η δεδομένη ευρωκυρίαρχη συνταγή, την οποία επιβάλλει το Βερολίνο και "ξεκαθαρίζει" ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πολλά χρήματα να ξοδέψει γιατί θα καταστραφούν τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, δείχνει την τεράστια απόσταση μεταξύ ευρωηγεσιών και πραγματικότητας.

Ο ευρωμονόδρομος που θέλει η Μέρκελ είναι το απόλυτο αδιέξοδο και ταυτόχρονα η "λαιμητόμος" για τους άνεργους στην Ευρώπη. Με τη συσκευασία της άγριας λιτότητας και του ασφυκτικού δημοσιονομικού "ζωναριού" τίποτα δεν κινείται στην οικονομία και ο "δρόμος" είναι στρωμένος με σχεδόν 6 εκατομμύρια ανέργους! Η ευρωδιάσκεψη στο Παρίσι ήταν η δεύτερη για την ανεργία (μετά τη διάσκεψη στο Βερολίνο την περασμένη άνοιξη) και "κατέληξε" στην απόφαση να δοθούν περίπου 6 δισ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και να μοιραστούν στις χώρες που μαστίζονται ιδιαίτερα από την ανεργία των νέων. Αν σκεφτούμε ότι το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 1 ευρώ την ημέρα για κάθε άνεργο, συνειδητοποιούμε τη φούσκα και την κοροϊδία.

Παρά τις ευρω-φανφάρες και τα χαμόγελα, οι ευρωηγέτες έδειξαν άλλη μια φορά πόσο μακριά από τον κοινωνικό βρασμό είναι και, ενώ "ανησυχούν" για τα φαινόμενα ρατσισμού και ακροδεξιάς ενίσχυσης, την ίδια ώρα νομίζουν ότι με τα "ψίχουλα" κάτι αλλάζει...

Όχι, αυτή η Ε.Ε. δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης των αδυνάμων, των μικρών, των νέων και με τέτοιες συνταγές μόνο πρόκληση νέων προβλημάτων θα έχουμε. Με την ανεργία να έχει σπάσει τα "κοντέρ" στη χώρα μας και στην Ευρώπη λόγω της ύφεσης και της λιτότητας το "ευρωλεωφορείο", μοιάζει με όχημα σε κούρσα θανάτου, ενώ οι πολλοί "οδηγοί" μοιάζουν ικανοποιημένοι με πρόχειρες διαγνώσεις και ελπίδα στο "χειρόφρενο", τρομάρα τους!

Σε λίγους μήνες έρχονται οι ευρωεκλογές και θα διαπιστώσουν την απάντηση των Ευρωπαίων πολιτών...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL