Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.6°C
2 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C14.1°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.9°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.8°C14.1°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.5°C
2 BF 100%
Διεθνής Τύπος - Μια άλλη πόλη στο προσκήνιο... / Ένας "κόκκινος" δήμαρχος στη Νέα Υόρκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος - Μια άλλη πόλη στο προσκήνιο... / Ένας "κόκκινος" δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

Μια ολόκληρη εποχή έκλεισε τις προάλλες στη Νέα Υόρκη με την πανηγυρική εκλογή στη δημαρχία του Ιταλοαμερικανού Μπιλ ντε Μπλάζιο. Ο συμπαθής νέος δήμαρχος θριάμβευσε με το εκπληκτικό ποσοστό 73,5% (!) συντρίβοντας κυριολεκτικά τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζο Λότα. Παρά τις προσπάθειες του απερχόμενου πολυεκατομμυριούχου δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ και του επίσης πρώην δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο "διάδοχός" τους δεν κατάφερε παρά να συγκεντρώσει μόνο το 24,3%.

Θα μου πείτε, ένας δήμαρχος των Δημοκρατικών πόσο "κόκκινος" μπορεί να είναι; Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο σε όλη την προεκλογική του προσπάθεια και στον αγώνα αλλά και στις κάλπες εξέφρασε πολύ προοδευτικές προτάσεις και εξασφάλισε γι' αυτό την ψήφο της "άλλης" Νέας Υόρκης. Σημειώστε ότι ο Ντε Μπλάζιο νίκησε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών με ποσοστό 40,8% (αν ξεπερνάς το 40%, δεν ακολουθεί β' γύρος ανάμεσα στους πρώτους) επικρατώντας (και) επί του Γουίλιαμ Τόμσον τζούνιορ, που ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πριν από τέσσερα χρόνια και είχε χάσει οριακά από τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Μπλούμπεργκ.

Βλέποντας τα αποτελέσματα, τα ποσοστά του Ντε Μπλάζιο σε μαύρους, ισπανόφωνους νέους, γυναίκες είναι συντριπτικά και αποτυπώνουν πλήρως το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος είναι ο δήμαρχος της "άλλης" Νέας Υόρκης, που τόσα χρόνια έμεναν στο περιθώριο της πόλης. Μιας πόλης που οι εκατοντάδες εκατομμυριούχοι της είχαν τον πρωταθλητή τους στο πρόσωπο του Μπλούμπεργκ, ενώ το σχεδόν 45% του πληθυσμού της πόλης που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας δεν είδαν τίποτα. Πολύ αργά θυμήθηκε τον κόσμο των "ξεχασμένων" γειτονιών, της φτώχειας και του δρόμου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Ο Ντε Μπλάζιο, αντίθετα, προτείνει τόσα μέτρα ανακούφισης, υποστήριξης των αδυνάτων, που αν για κάτι πρέπει να ανησυχούμε, είναι αν θα "κρατήσει" τις υποσχέσεις, αν θα αντέξει στα χτυπήματα που θα δεχτεί. Δεσμεύτηκε να έχουν όλοι πρόσβαση σε δημοτικούς προνηπιακούς σταθμούς, για την κατασκευή και διαμόρφωση περισσότερων από 200.000 οικιακών μονάδων, να σταματήσουν οι συνεχείς αδιάκριτες "συνήθεις" προσαγωγές "υπόπτων" από την αστυνομία, που είναι σχεδόν πάντα έγχρωμοι ή ισπανόφωνοι!

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σύνθημα του Ντε Μπλάζιο ήταν ότι θα είναι ο δήμαρχος του 99% του πληθυσμού και όχι ο δήμαρχος μόνο του 1% των υπερπρονομιούχων και ζάμπλουτων.

Στη μεγαλούπολη της οποίας ο πληθυσμός πλησιάζει τον πληθυσμό της Ελλάδας και η ανθρωπογεωγραφία της έχει την απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας (33% λευκοί, 25% μαύροι, 28% ισπανόφωνοι, 13% Ασιάτες), ο ίδιος ο Ντε Μπλάζιο με τις θέσεις του αλλά και την ίδια την οικογένειά του κέρδισε την εμπιστοσύνη τους (η γυναίκα του είναι μαύρη πρώην λεσβία, τα παιδιά τους πάνε σε δημόσιο σχολείο και ο ίδιος είναι Ιταλοαμερικανός κ.ά.). Προεκλογικά τον κατήγγειλαν ως κινεζόφιλο, ως σαντινίστα, τον κατηγόρησαν για ταξίδι που είχε κάνει στην τότε ΕΣΣΔ, αλλά και γιατί συνεργάτης του παρουσίασε με την Κου Κλουξ Κλαν τους αδελφούς Koch που με τα εκατομμύριά τους στήριζαν πάντα τους πιο σκληρούς ρεπουμπλικανούς! Μόνο μαφιόζο δεν τον είπαν, αλλά το "υπονόησαν"!

Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι για την πολιτική ανατροπή που έφεραν οι κάλπες, για τον προοδευτικό - αριστερό λόγο του Ντε Μπλάζιο και, παρά τη μικρή συμμετοχή στις κάλπες (περίπου στο 31%), ο νέος δήμαρχος δίνει πολλές ελπίδες και θα τον παρακολουθήσουμε στο έργο του. Πραγματικά οι εκλογές έδειξαν μια "ιστορία δύο πόλεων", όπως είπε και ο ίδιος, μένει να δούμε αν η "ξεχασμένη" πόλη θα έρθει ουσιαστικά στο προσκήνιο...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας.

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL