Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
DER SPIEGEL / DER SPIEGEL: Το σοκ Ομπάμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

DER SPIEGEL / DER SPIEGEL: Το σοκ Ομπάμα

Τι σκέφτεται άραγε τώρα η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ στο Όσλο για τον άνθρωπο που βράβευσε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009; Χθες διάβασα ξανά το επεξηγηματικό κείμενο για την απονομή του βραβείου στον Μπάρακ Ομπάμα: «Ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα δημιούργησε ένα νέο κλίμα στη διεθνή πολιτική» γράφεται στο κείμενο. Του έδωσαν το Νόμπελ «για τις εξαιρετικές προσπάθειές του για την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας» και για τη συνεργασία μεταξύ των λαών: «Είναι πολύ σπάνιο ένα μόνο πρόσωπο να δώσει στους ανθρώπους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον βαθμό που το έχει καταφέρει ο Ομπάμα».

Εννοείται ότι η επιτροπή του Νόμπελ δεν μπορεί να ξέρει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει ο κάθε βραβευμένος μετά την απονομή. Ο Αραφάτ ούτε μετά τη βράβευσή του σταμάτησε να πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι οι βόμβες στα ισραηλινά καφέ. Ο Χένρι Κίσινγκερ συνέχισε ανενόχλητος μετά τη βράβευσή του να στηρίζει τους δικτάτορες και τη βιομηχανία των βασανιστηρίων τους σε όλο τον κόσμο, μέχρι που έχασε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν ο Τζίμι Κάρτερ κέρδισε τις εκλογές.

Ωστόσο, ακόμη και η επιτροπή του Νόμπελ θα πρέπει να αιφνιδιάστηκε από το πόσο λίγο νοιάζεται ο Ομπάμα για τις ελπίδες των ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον - ή ίσως από το πόσο ιδιόμορφη είναι η αντίληψή του για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το κλίμα στη διεθνή πολιτική, για το οποίο και βραβεύτηκε εκ των προτέρων.

Η απογοήτευση είναι τεράστια

Βέβαια, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επιτροπή του Όσλο έχει και τα ελαφρυντικά της. Δεν ήταν η μόνη που θεοποίησε τον Ομπάμα. Όταν πέρσι τον Νοέμβριο ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος, ήμουν ο ένας από τους μόνο τρεις επισκέπτες στα προεκλογικά πάρτι στο Βερολίνο που δεν φορούσε την κονκάρδα του Ομπάμα. Μάλιστα, όλοι πίστευαν ότι έκανα πλάκα, κακό χιούμορ, επειδή έλεγα ότι στηρίζω τον Μιτ Ρόμνεϊ. Τώρα η απογοήτευση είναι τεράστια. Το περιοδικό Stern προτείνει να του πάρουν πίσω το Νόμπελ. Η εφημερίδα Zeit κάνει την αυτοκριτική της και λέει ότι «ήμαστε υπερβολικά αφελείς».

Κι όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο Ομπάμα νοιάζεται τόσο για την κατασκοπεία. Ο διάδοχος του Μπους υποσχέθηκε να κρατήσει την Αμερική μακριά από πολέμους και να φέρει τους φαντάρους του εκεί ακριβώς που τους θέλουν οι Ευρωπαίοι, πίσω στα σπίτια τους. Γι' αυτό και όλοι τον αγάπησαν, γι' αυτό τον ερωτεύτηκαν οι Γερμανοί, που ονειρεύονται ότι μπορεί να επιβληθεί η ειρήνη δίχως όπλα. Όμως ο Ομπάμα δεν είναι ένας ευαίσθητος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, όπως πίστευαν οι περισσότεροι στη Γερμανία, αλλά ένας πολιτικός της εξουσίας από το Σικάγο - μιας από τις πιο κρύες, τις πιο σκληρές και τις πιο διεφθαρμένες πόλεις των ΗΠΑ- που τηρεί τις υποσχέσεις του λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία των Αμερικανών για ασφάλεια.

Όποιος θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις πρέπει να εξετάσει άλλες μορφές προστασίας. Ο Ομπάμα έκανε τις επιλογές του. Στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη να βομβαρδίζουν με τέτοια συχνότητα, ώστε τα σχέδια πτήσης τους θα εξαντλούσαν τη δυναμικότητα ενός μεγάλου αεροδρομίου, ενώ αφήνει τους κατασκόπους του να παρακολουθούν τον μισό πλανήτη. Η απόλυτη παρακολούθηση είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της υπόσχεσης για ειρήνη, που του χάρισε το Νόμπελ. Πιθανώς να έκανε ακριβώς το ίδιο ο Μιτ Ρόμνεϊ. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί δεν μας υποσχέθηκαν ποτέ ότι θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Δικαιολογημένα τίθεται τώρα το ερώτημα γιατί είναι τόσο μεγάλο σκάνδαλο το να παρακολουθείται το κινητό της καγκελαρίου. Η Μέρκελ είναι εξοργισμένη, όπως λένε, αλλά όχι γιατί κάποιοι ήθελαν να ξέρουν με ποιον μιλάει και τι λέει στο τηλέφωνο. Με δεδομένο ότι υπολογίζει πως θα την παρακολουθούν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι, προφανώς προσέχει τι λέει, ώστε να μην εκτεθεί εάν τα λεγόμενά της δημοσιοποιηθούν. Ο λόγος που έχει εξοργιστεί είναι επειδή ένιωσε να την κοροϊδεύουν. Στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και στην προσωπική ζωή του καθενός. Κανείς δεν θέλει να του λένε ψέματα οι φίλοι του.

Αλλά ακόμη χειρότερη από την παρακολούθηση του κινητού της Μέρκελ είναι η αφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο άνθρωπος που θαυμάστηκε για την ευγλωττία του αίφνης δεν έχει λόγια. Ούτε καν ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο δεν είχε μια λογική εξήγηση να δώσει.

Ίσως τελικά ο Ομπάμα να αδιαφορεί πλήρως για το τι σκέφτονται οι Γερμανοί γι' αυτόν. Αυτή θα ήταν η απόλυτη προσβολή για τα εκατομμύρια των οπαδών του στη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL