Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο αρχιυποκλέψας "κατά" του υποκλέψαντος...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο αρχιυποκλέψας "κατά" του υποκλέψαντος...

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣ

Στην κορύφωση της θύελλας των αποκαλύψεων για το μεγα-σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο υπερατλαντικός Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση και ο ίδιος ο Ομπάμα βλέπει να τσαλακώνεται το προσεκτικά "φιλοτεχνημένο" προφίλ του.

Πριν από λίγα χρόνια, όταν με περισσή "ταχύτητα" και υπερβολική "ευκολία" έδωσαν στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης (θα μου πείτε, εδώ το είχαν δώσει ακόμη και στον Κίσινγκερ) για "τις εξαιρετικές προσπάθειές του για ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας", δεν θα "περίμεναν" τόσο γρήγορα να έβλεπαν τον βραβευμένο να... αποκαλύπτεται ως ο Μεγάλος Αδελφός!

Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αντιλαμβάνονται όλοι γιατί τόσο κυνηγητό στον Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποδεικνύεται περίπου ο... καταστροφέας της εικονικής πραγματικότητας των ΗΠΑ στον ανοιχτό και υπόγειο πόλεμο μεγασυμφερόντων. Το χειρότερο για τον υπερατλαντικό Μεγάλο Αδελφό δεν είναι η ίδια η αποκάλυψη του τεράστιου, διαρκούς υπερδικτύου παρακολούθησης σχεδόν όλων (!), αλλά η προφανής "καθυστέρηση", αδυναμία, αδιαφορία ουσιαστικών απαντήσεων και εξηγήσεων. Καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι θρασύτατη η απόπειρα της Ουάσιγκτον να "υποβαθμίσει" και να "παραλληλίσει" τις παρακολουθήσεις με τις "συνήθεις" πρακτικές πολλών υπηρεσιών πολλών χωρών. (Εντελώς συμπτωματικά το ίδιο παραμύθι μας σέρβιρε πρόσφατα εδώ και ο πολύς και σε πολλά πρώην Θ. Πάγκαλος, που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι "κι εμείς παρακολουθούσαμε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ". Φοβερό!).

Ο ίδιος ο Ομπάμα, σε μια "διορθωτική" συνέντευξη, μας είπε ότι "θα μεταρρυθμίσει την ηλεκτρονική παρακολούθηση" ώστε "να μην κάνουν όλα αυτά που τεχνικά είναι ικανοί να κάνουν"! Φοβερή διατύπωση και τρομερή "δέσμευση"!

Είναι προφανές ότι ο Μεγάλος Αδελφός δεν μπορεί να αλλάξει (ούτε θέλει φυσικά) "χούι" και είναι αφελές να νομίζει κανείς ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται απλώς για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Λιγάκι δύσκολο να συνιστούν τρομοκρατική απειλή η καγκελάριος της Γερμανίας, ο ΟΗΕ ή το Βατικανό! Άλλωστε πριν από λίγα χρόνια οι παρακολουθήσεις από την υπερατλαντική μας σύμμαχο και στην ελληνική κυβέρνηση (που δεν έβγαλε τσιμουδιά, παρά τους "πίνακες" και τα "σχεδιαγράμματα" που μας έδειχνε τηλεοπτικά) δεν έγιναν για την... τρομοκρατία, αλλά για έλεγχο των κινήσεών της στα ενεργειακά κ.ά.

Κανείς μας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το γεγονός, ότι ιδιαίτερα μετά και την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, η ανάπτυξη ενός τερατώδους υπερτροφικού συστήματος υπηρεσιών ασφαλείας στις ΗΠΑ εξυπηρετεί ταυτόχρονα ένα τεράστιο δίκτυο μεγασυμφερόντων (οικονομικών, εμπορικών, πολιτικών και όχι απλώς π.χ. στρατιωτικών). Στο αχαλίνωτο και διαρκές "παίγνιο" εξυπηρέτησης στρατηγικών και γεωπολιτικών συμφερόντων δεν υπάρχουν "σύνορα" και "φραγμοί". Ακόμα και μεγαπολυεθνικές συχνά δρουν σε αντιπαράθεση με κυβερνήσεις και η εταιρική κατασκοπεία αλληλοδιαπλέκεται με κρατικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς.

Τώρα όσοι "αφυπνίστηκαν" με τις διαδοχικές αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχουν τουλάχιστον κοντή μνήμη, γιατί από αρκετά χρόνια είναι γνωστές οι υποθέσεις μεγαπαρακολουθήσεων από το περιβόητο δίκτυο Echelon (στο οποίο συμμετέχουν και η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία) και, παρά τις πολλές αντιδράσεις, σύντομα "κόπασε" η ένταση και η πληροφόρηση.

Στον σημερινό πολυπολικό κόσμο και παρά τη διαρκή σκιά του Μεγάλου Αδελφού (και των μικρότερων αδελφών και ξαδέλφων του) κεντρικό ζητούμενο για τις δημοκρατίες, τις κοινωνίες μας παραμένουν τα δικαιώματα των πολιτών στην προστασία της προσωπικής ζωής τους και η ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας τους από τη μαζική παραβίασή της. Χρειαζόμαστε να αντισταθούμε στη μετάλλαξή μας σε "μονάδες" υπό διαρκή παρακολούθηση και εκμετάλλευση για λογαριασμό κάποιων "αόρατων" κέντρων με πολύ προφανή και ορατά συμφέροντα...

* Για την παρουσίαση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας. Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο [email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL