Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Το σούσουρο και τα φέρετρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σούσουρο και τα φέρετρα

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Μια χαλαρή σύνοδο ονειρεύονταν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, μια σύνοδο χωρίς αποφάσεις, χωρίς μείζονες καυγάδες. Μια σύνοδο που θα έδινε την ευκαιρία σε όλους να βολιδοσκοπήσουν το τι θέλει η κάθε χώρα σε σχέση με τα πολλά εκκρεμή θέματα -τραπεζική ένωση, ανεργία των νέων, «ευρωπαϊκό εξάμηνο» κ.λπ.- και θα κατέληγε στο βολικό «θα τα πούμε τον Δεκέμβριο».

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» που είχαν να αντιμετωπίσουν οι «28» στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας ήταν το θέμα της μετανάστευσης, αλλά ευτυχώς γι' αυτούς -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- έσκασε το σκάνδαλο της παρακολούθησης του κινητού της Μέρκελ, και όχι μόνο, από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και πέταξε έξω από τη μιντιακή ατζέντα το διαρκές δράμα των προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα - και του Αιγαίου, και των στενών του Γιβραλτάρ.

Οπότε δεν είχαν τους δημοσιογράφους να τους βομβαρδίζουν με την ερώτηση πόσα ακόμη παιδάκια πρέπει να χαθούν στον υγρό τάφο της Μεσογείου πριν αλλάξει κάτι στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Η σκιά του σούσουρου για το κινητό της καγκελαρίου έπεσε βαριά και σκέπασε τις απειλές της δημάρχου της Λαμπεντούζα -«βαρέθηκα να μετράω φέρετρα, τα επόμενα θα τα στείλω συστημένα στις πρωτεύουσές σας»- ενώ και η συγκυρία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους απρόθυμους να πάρουν αποφάσεις Ευρωπαίους: την ώρα που συζητούσαν το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, βούλιαξε άλλο ένα καρυδότσουφλο στα ιταλικά χωρικά ύδατα, πλην όμως αυτή τη φορά το λιμενικό διέσωσε όλους τους ναυαγούς. Φέρετρα γιοκ, δηλαδή.

Οπότε με... ήσυχη τη συνείδησή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες χτύπησαν με κατανόηση στην πλάτη τους συναδέλφους τους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρώτες τα προσφυγικά δράματα -Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα-, είπαν «κάτι πρέπει να κάνουμε» και ανέθεσαν την επίλυση του προβλήματος σε μια ομάδα εργασίας. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας θα υποβάλει την αναφορά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, οπότε θα συζητηθεί πιο συστηματικά το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελική δράση πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Προφανώς, και το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που κανείς δεν θέλει να το ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές, μήπως και μερικές παραπανίσιες σταγόνες ανθρώπινης αλληλεγγύης φυσήξουν αέρα στα πανιά της ευρωπαϊκής ξενοφοβικής Ακροδεξιάς. Όσο για τους ναυαγούς, αυτοί μπορούν να περιμένουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL