Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Μετανάστες, το οξυγόνο της γερμανικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Μετανάστες, το οξυγόνο της γερμανικής οικονομίας

Με τον πληθυσμό της χώρας να γερνά, το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα πρέπει να υποστηρίζει στο μέλλον έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων. Ακόμα κι αν περισσότερες γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι συνεχίσουν να δουλεύουν την επόμενη δεκαετία -ως αποτέλεσμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- το εργατικό δυναμικό δεν θα επαρκεί ώστε να διατηρήσει σε αναπτυξιακή τροχιά τη γερμανική οικονομία, όπως συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μελετούν το δημογραφικό πρόβλημα της Γερμανίας, η χώρα μπορεί να διατηρήσει τη σημερινή οικονομική ευρωστία της μόνον αν εισρέουν στο έδαφός της 400.000 περισσότεροι μετανάστες απ' όσους φεύγουν κάθε χρόνο. Αυτή η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, διαφορετικά, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ο πληθυσμός της Γερμανίας σε παραγωγική ηλικία θα συρρικνωθεί δραματικά, περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα.

Τα δεδομένα είναι άσχημα για την παραγωγική βάση της γερμανικής οικονομίας. Τα παιδιά της γενιάς του Wirtschaftswunder, του μεταπολεμικού γερμανικού "οικονομικού θαύματος", πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδότησης. Ώς το 2025, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας θα έχει έλλειμμα περίπου 5,5 εκατομμυρίων ειδικευμένων εργατών. Εταιρείες σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν οικονομική άνθηση έρχονται ήδη αντιμέτωπες με το πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων δυσκολεύονται να βρουν ειδικευμένους υπαλλήλους. Ένας στους τρεις, μάλιστα, έχει αναγκαστεί να ακυρώσει δουλειές με πελάτες λόγω της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού.

"Δουλειά για όλους";

Η Ziehl-Abegg, μια μικρομεσαία βιομηχανική επιχείρηση στο Κούνζελσαου της νοτιοανατολικής Γερμανίας, που ειδικεύεται στην τεχνολογία εξαερισμού, προσέλαβε πριν μερικούς μήνες δύο νέους μηχανικούς από την Πορτογαλία. Ο εκπρόσωπός της λέει πως πάντα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην εταιρεία. Είναι μια από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένων εργατών. Οι υπεύθυνοί της αντιλαμβάνονται πως η ένταξη νέων γκασταρμπάιτερ στο προσωπικό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της φίρμας και των 800 εργαζομένων της. Η Ziehl-Abegg ήρθε στην επικαιρότητα ύστερα από ένα ρεπορτάζ της πορτογαλικής τηλεόρασης που αναφέρονταν στις δυσκολίες της εταιρείας να προσλάβει ειδικευμένο προσωπικό. Μέσα σε μερικές ημέρες το τμήμα προσλήψεων πλημμύρισε από τις πρώτες 1.500 αιτήσεις ενδιαφερόμενων...

Σήμερα, είναι πολλοί εκείνοι στη Γερμανία που παραδέχονται πως η χώρα τους είναι αφιλόξενη, ότι της λείπει η κουλτούρα τού να γίνει ελκυστική και οικεία στους ξένους και συνειδητοποιούν τα λάθη μιας μεταναστευτικής πολιτικής που, ειδικά στα χρόνια πριν την κρίση, βασικός στόχος της ήταν να αποτρέπει ουσιαστικά τη μετανάστευση.

Το πρώτο μισό του 2012, η Γερμανία είχε δεχθεί σχεδόν 96.000 μετανάστες από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Όπως λέει στο Spiegel ο Βασίλης Τσιάνος, ερευνητής σε θέματα μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ώς και τρεις φορές μεγαλύτερος, αφού πολλοί από τους νέους "φιλοξενούμενους εργάτες" (gastarbeiter) δεν δηλώνουν καν την άφιξή τους στις γερμανικές αρχές.

Για τον Χέρμπερτ Μπρίκερ του Ινστιτούτου Έρευνας της Απασχόλησης στη Νυρεμβέργη (ΙΑΒ), η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση στο άμεσο μέλλον. "Το δημογραφικό πρόβλημα θα μας χτυπήσει σκληρά σε δέκα-δεκαπέντε χρόνια", λέει. "Πριν συμβεί αυτό, πρέπει να έχουμε αναπτύξει τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL