Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Διεθνής Τύπος / Αναβολή της σύγκρουσης για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής Τύπος / Αναβολή της σύγκρουσης για το χρέος

Γράφει ο Δημήτρης ΣΤΟΥΜΠΟΣ

Ο άγριος εκβιασμός της σκληροπυρηνικής ομάδας του "Τea Ρarty" των Ρεπουμπλικανών δεν πέρασε τελικά. Στο "παρά ένα" κυριολεκτικά οι διαπραγματευτές Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών έφθασαν σε μια προσωρινή συμφωνία, ώστε να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους και να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών, γεγονός που θα προκαλούσε οδυνηρές εξελίξεις (και όχι μόνο στις ΗΠΑ).

Είναι υπερβολικοί οι τίτλοι σε ΜΜΕ και οι θριαμβολογίες πολλών για τη "συμφωνία", ακριβώς γιατί το μόνο που εξασφαλίστηκε είναι... αναβολή της σύγκρουσης και η προσωρινή αποφυγή της ακραίας έκθεσης και αναστάτωσης των ΗΠΑ (και άλλων). Μέσα σε 15 ημέρες σκληρής διαμάχης, με κατεβασμένα τα ρολά στο Δημόσιο, οι Αμερικανοί πολίτες διαπίστωσαν τα μεγάλα ελλείμματα πολιτικής και αξιοπιστίας του σκληρού πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις του Ομπάμα που προκαλούσαν τη δυσφορία και την οργή του μεγαλύτερου τμήματος της κοινής γνώμης.

Όταν ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, μιλάει για "στιγμή εθνικής συμφιλίωσης", όλοι γνωρίζουν πως είναι κούφια λόγια, παρ' ότι η συγκρατημένη δήλωση είναι "γέφυρα" στους Ρεπουμπλικανούς. Από την άλλη, η παραδοχή του Μιτς Μακ Κόνελ (ηγέτης των Ρεπουμπλικανών) ότι η συμφωνία είναι "πολύ μικρότερη από όσο μερικοί από εμάς ήθελαν", είναι ο πιο εύσχημος τρόπος "ομολογίας" ότι ο ακραίος εκβιασμός δεν έφερε τίποτε, ενώ αφήνει να φανεί και η αδιέξοδη πίεση των "ταλιμπάν".

Αν όλοι οι Ρεπουμπλικανοί ακολουθούσαν τη "φετφά" του Τea Ρarty, είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έπεφταν στον γκρεμό! Ο δογματικός ακραίος αντικρατισμός των φανατικών του υπερσυντηρητισμού και των νεοφιλελεύθερων συνταγών μπορεί να έχασε τον τωρινό γύρο, όμως είναι βέβαιο ότι θα επανακάμψει δριμύτερος λόγω και της μακρόσυρτης προεκλογικής καμπάνιας. Παρά τις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών, η μεταρρύθμιση του Ομπάμα στον τομέα της υγείας (Οbamacare) δεν στραπατσαρίστηκε τελικά.

Η ίδια η "συμφωνία" προβλέπει τη μετάθεση για τις 7 Φεβρουαρίου του χρονικού ορίου εντός του οποίου οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν δάνεια, πέραν της "οροφής" των 16,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, η άμεση υλοποίησή της επέτρεψε την επιστροφή στη δουλειά και στον μισθό τους για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων που για 16 ημέρες ήταν σε ουσιαστική, υποχρεωτική αργία χωρίς αμοιβή (π.χ. ξανάνοιξαν πάρκα, βιβλιοθήκες, μουσεία κ.ά.).

Όπως καταλαβαίνετε, το σκληρό "πόκερ" το πληρώνουν πάντα οι μικροί και οι μεσαίοι, ενώ οι "τιτλούχοι" και οι μεγαλοκαρχαρίες συνεχίζουν τον "αγώνα" τους. Αυτός ο επικίνδυνος και επώδυνος για τους πολίτες "αγώνας" θα συνεχιστεί τώρα στην "παράταση" και οι εξελίξεις θα δείξουν (εντός και εκτός ΗΠΑ) σε ποιο βαθμό η πολιτική διαπάλη θα κινητοποιήσει ευρύτερα την κοινωνία, που βρέθηκε για άλλη μια φορά περίπου "όμηρος" μιας μικρής αδίστακτης συμμορίας ακραίων συντηρητικών, οι οποίοι επιδιώκουν την τελική επιβολή τους και την κυριαρχία των φανατικών δογμάτων τους. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι ήδη πολύ κοντά για να θεωρήσουν οι Δημοκρατικοί ότι έχουν "χρόνο".

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η τωρινή εικόνα παράλυσης και αδυναμίας δίνουν ευρύτερα στον κόσμο μια αποτύπωση διαρκούς "διάβρωσης" της πάλαι ποτέ πανίσχυρης και μοναδικής υπερδύναμης. Η σύγκρουση με την ακραία Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό δεν μπορεί να "αφήνεται" στις καλένδες, ενώ η κοινωνία πληρώνει διαρκώς βαρύτατο τίμημα (σε ΗΠΑ και Ευρώπη).

Μέγα ζητούμενο για τους λαούς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, στον κόσμο η προώθηση πολιτικών που να απαντούν στα μείζονα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, έναντι στις κραυγές και τα κόλπα των ακραίων απέναντι και στην οικονομική ισχύ των ολίγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL