Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
ΟΟΣΑ: Ύφεση - ρεκόρ 9,8% στην παγκόσμια οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ: Ύφεση - ρεκόρ 9,8% στην παγκόσμια οικονομία

Πτώση ρεκόρ 9,8% στην παγκόσμια οικονομία κατέγραψε ο ΟΟΣΑ για το δεύτερο τρίμηνο εξαιτίας της πανδημίας, με θλιβερό πρωταγωνιστή τη Γηραιά  Ήπειρο, αλλά στην Ευρώπη οι κερδοσκόποι στοιχημάτισαν χθες στα χρηματιστήρια ότι το... φρέσκο -και ασφαλώς δημόσιο- χρήμα που θα ρίξουν εκ νέου οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας θα στηρίξει την ανάκαμψη των οικονομιών των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης και προφανώς τα κέρδη τους, ενώ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στο εάν θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα... με ή χωρίς μάσκες.

Η πανδημία πάντως κατάφερε να «παγώσει» και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που από τον Ιανουάριο του 2021 μεταφέρθηκε για το επόμενο... καλοκαίρι.

Η Ευρώπη οδήγησε την ύφεση

Πτώση - ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό ΑΕΠ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων εναντίον του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η βρετανική οικονομία φαίνεται ότι οδήγησε την ύφεση στον χώρο των πλουσιότερων χωρών των G7 καταγράφοντας πτώση 20,4%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με ύφεση 13,8%, υπερδιπλάσια από την ύφεση «μόλις» κατά 5,9% στο πρώτο τρίμηνο. Η ύφεση στην Ιταλία έφθασε στο 12,4% από 5,4% αντιστοίχως, στον Καναδά στο 12% από 2,1% και στη Γερμανία στο 9,7% από 2%.

Στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% και 11,7%, αντίστοιχα, έναντι μείωσης 3,6% και 3,2% στο πρώτο τρίμηνο.

Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 9,5% έναντι μείωσης 1,3% στο πρώτο τρίμηνο, στην Ιαπωνία, όπου υιοθετήθηκαν λιγότερο περιοριστικά μέτρα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,8% έναντι μείωσης 0,6% στο πρώτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο κατά 10,9% μετά την πτώση του κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ από τις χώρες των G7, τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 21,7% σε ετήσια βάση κατέγραψε η Βρετανία.

Νέα μέτρα στήριξης σε Γερμανία και Γαλλία

Οι ελπίδες πάντως για πρόσθετη οικονομική στήριξη από τη Γερμανία και τη Γαλλία αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόστος των πρόσθετων μέτρων μπορεί να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι παρατείνεται η εφαρμογή του «παγώματος» των πτωχεύσεων και της στήριξης της απασχόλησης.

«Ο στόχος τώρα είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Το γεγονός ότι ενεργήσαμε γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό είχε αποτέλεσμα η Γερμανία να αντιμετωπίσει την κρίση πολύ πιο καλά από άλλες χώρες» υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό ZDF ο Σολτς, που θα είναι υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση του Παρισιού θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου το σχέδιό της για την ανάκαμψη της οικονομίας της Γαλλίας λόγω της κρίσης που έχει προκληθεί από τον νέο κορωνοϊό, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Στο νέο αυτό πακέτο αυτό θα περιληφθούν 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν σε υποστήριξη των τεχνών και του πολιτισμού.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς το σχέδιό της ύψους 100 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αντί για τις 25 Αυγούστου, καθώς τώρα έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία του ανοίγματος των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο Καστέξ δήλωσε επίσης ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει μειωθεί η επικινδυνότητά του.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL