Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C22.6°C
1 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.8°C20.7°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
19.9°C27.0°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
28 °C
25.2°C34.4°C
4 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.9°C18.0°C
3 BF 72%
Με αναβαθμισμένη παρουσία του αλβανικού DUI η νέα κυβέρνηση Ζάεφ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αναβαθμισμένη παρουσία του αλβανικού DUI η νέα κυβέρνηση Ζάεφ

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Ζάεφ θα παραμείνει πρωθυπουργός την επόμενη τετραετία, εκτός των τελευταίων εκατό ημερών της θητείας της Βουλής, οπότε το πρωθυπουργικό αξίωμα θα αναλάβει πρόσωπο που θα προταθεί από το κόμμα του Αχμέτι, το οποίο βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένο από τις βουλευτικές εκλογές στις 15 Ιουλίου.

Με τον τρόπο αυτόν φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί ο Αχμέτι, που είχε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα ότι «η χώρα θα έπρεπε να έχει Αλβανό πρωθυπουργό». Το DUI θα έχει ισχυρή παρουσία στη νέα κυβέρνηση, αφού μεταξύ άλλων θα αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

Το κόμμα του Ζάεφ όρισε τον αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης αρμόδιο για οικονομικά ζητήματα, ενώ θα ελέγχει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία  Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπούγιαρ Οσμάνι, τη θέση του οποίου στη νέα κυβέρνηση θα καταλάβει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που θα έχει πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στη Βουλή, αποτελείται από 19 υπουργούς, 7 λιγότερους σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση. Το αξίωμα του προέδρου της Βουλής θα συνεχίσει να ασκεί ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Αλί Αχμέτι. Ο Ζόραν Ζάεφ θα αποστείλει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL