Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μπάϊντεν και Χάρις επιτίθενται στον Αμερικανό Πρόεδρο: "Ο Τραμπ έκανε την Αμερική συντρίμμια"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάϊντεν και Χάρις επιτίθενται στον Αμερικανό Πρόεδρο: "Ο Τραμπ έκανε την Αμερική συντρίμμια"

Να ανοικοδομήσουν την Αμερική από τα “συντρίμμια” που θα έχει αφήσει πίσω της η πολιτική Τραμπ υποσχέθηκαν χθες στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν και η επιλογή του για τη θέση της αντιπροεδρίας, η μαύρη γερουσιαστής Κάμαλα Χάρις.

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι διάλεξα το σωστό πρόσωπο” τόνισε ο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου “ζωτικής σημασίας” για τη χώρα. “Αδημονώ να συνεργαστούμε για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα” πρόσθεσε.

Κόρη μεταναστών από την Τζαμάικα και την Ινδία, η Χάρις είναι η πρώτη μαύρη και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που θα διεκδικήσει την αντιπροεδρία ως υποψήφια ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ.

Ήταν επόμενο ο Μπάιντεν να σταθεί ιδιαίτερα στο ζήτημα της μειονοτικής καταγωγής της. “Σήμερα το πρωί, σε όλη τη χώρα, μικρά κορίτσια ξύπνησαν, ειδικά τα μικρά κορίτσια που έχουν μαύρο ή καφέ δέρμα και πολύ συχνά νιώθουν παραμελημένα κι υποτιμημένα στις κοινότητές μας... Σήμερα, ίσως μόλις σήμερα, να είδαν τον εαυτό τους για πρώτη φορά με άλλα μάτια: ως την πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνονται πρόεδροι και αντιπρόεδροι” τόνισε.

Χάρις: Αποτυχημένη και πολιτικά χρεοκοπημένη η κυβέρνηση Τραμπ

“Η Αμερική έχει κραυγαλέα έλλειψη ηγέτη” σημείωσε με τη σειρά της η Χάρις. Όπως συνέχισε, ο Τραμπ είναι ένας Πρόεδρος “που ασχολείται κυρίως με τον εαυτό του παρά με εκείνους που τον εξέλεξαν”. Και αυτό σε μια περίοδο που η Αμερική επανεξετάζει τη συνείδησή της “όσον αφορά τον ρατσισμό και τη γενικευμένη αδικία”.

Σχολιάζοντας την επιλογή της από τον Μπάιντεν ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Χάρις “μοχθηρή” και “κίβδηλη”. Εκείνη ανταπέδωσε: “Αυτό που κάνει καλύτερα απ’ όλα τα άλλα ο Τραμπ είναι να γκρινιάζει” είπε προσθέτοντας πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει “μεγάλο πρόβλημα με τις ισχυρές γυναίκες γενικώς”.

Η Χάρις χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ “αποτυχημένη και πολιτικά χρεοκοπημένη. “Αυτές οι εκλογές θα έχουν αληθινά πολύ σημαντικές συνέπειες για την Αμερική.  Όλα όσα μας αφορούν, όλα τα πράγματα για τα οποία νοιαζόμαστε, η οικονομία μας, η υγεία μας, τα παιδιά μας, το σε ποια χώρα ζούμε, διακυβεύονται όλα” είπε.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών δεν παρέλειψε επίσης να κατηγορήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στον πλανήτη, με πάνω από 166.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 και 5,22 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS - CoV-2 έως τώρα.

“Οι ΗΠΑ υπέστησαν το χειρότερο πλήγμα διότι ο Τραμπ δεν πήρε σοβαρά την κατάσταση από την αρχή” στηλίτευσε η Χάρις προσθέτοντας πως ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος προτίμησε να “πουλάει” υποτιθέμενες “θαυματουργές θεραπείες”.

Το νέο δίδυμο των Δημοκρατικών ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία με σημαντικό προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις (+7,4%, κατά τον μέσο όρο του ιστοτόπου RealClearPolitics), ενώ φαίνεται αρεστό και στους χρηματοδότες της εκστρατείας του κόμματος: η καμπάνια του Μπάιντεν συγκέντρωσε 26 εκατομμύρια δολάρια το 24ωρο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Χάρις.

Κυριαρχία της φιλελεύθερης πτέρυγας

Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή δεν ικανοποιεί τους πάντες, όπως σχολιάζει σε χθεσινό του ρεπορτάζ ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico. Τις τελευταίες ημέρες πριν από την τελική απόφαση του Μπάιντεν για την υποψήφια αντιπρόεδρο, αρκετά προβεβλημένα στελέχη της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις πως ήλπιζαν στην επιλογή μιας υποψήφιας για την αντιπροεδρία που θα διασφάλιζε ότι οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2024 θα είναι όσο γίνεται πιο ανοικτές, υπό την προϋπόθεση ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι υποψήφιος για μία δεύτερη προεδρική θητεία.

Έτσι, αντί να επιλεγεί κάποια όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Κάρεν Μπας, που είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, ή η Σούζαν Ράις, που δεν έχει διεξαγάγει ποτέ προεκλογική εκστρατεία για αιρετό αξίωμα, ο Μπάιντεν προτίμησε την 55χρονη γερουσιαστή, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ όταν η ίδια θα είναι υποψήφια.

Η Χάρις θεωρείται ήδη από αναλυτές το φαβορί για τις επόμενες προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών όποτε αυτές διεξαχθούν, είτε το 2024 είτε το 2028. Οι προοδευτικοί δηλώνουν ότι αυτό σημαίνει πως οι ίδιοι θα έχουν αποκλειστεί από τον Λευκό Οίκο για μία δεκαετία ή και ακόμη περισσότερο.

“Είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά σε μία δωδεκάχρονη παρουσία νεοφιλελεύθερης εξουσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα, εξαιτίας του φάσματος ενός πολύ νεαρού και φιλόδοξου -όπως είναι οι περισσότεροι πολιτικοί- προσώπου στο ψηφοδέλτιο” σχολίασε ο Νόρμαν Σόλομον, συνιδρυτής της αριστερής ομάδας RootsAction.org. “Αυτός είναι ο πραγματικός φόβος” συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL