Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Κατέρρευσαν τα περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος από το Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατέρρευσαν τα περί διασπάθισης δημοσίου χρήματος από το Podemos

Στα επίπεδα της «θορυβολογίας» και των «σχολίων» σε «επίπεδο συζητήσεων μεταξύ ακτιβιστών» κατέρρευσαν οι καταγγελίες για την υποτιθέμενη παράνομη χρήση της δημόσιας επιχορήγησης από το Podemos από τον μηνυτή και πρώην δικηγόρο του κόμματος, υπεύθυνο για την Προστασία Δεδομένων και την Ασφάλεια Χοσέ Μανουέλ Καλβέντε, που είχε απολυθεί για εργασιακή και σεξουαλική παρενόχληση τον Δεκέμβριο του 2019 από το ισπανικό αριστερό κόμμα.

Δεν του βγήκε του Vox

Το φασιστικό Vox ανέλαβε μάλιστα τη θέση του «λαϊκού κατηγόρου» εναντίον του Podemos, αλλά, όπως φαίνεται άλλη μια φορά, η διαφθορά αφορά τη Δεξιά και αυτή την περίοδο κυρίως τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων του «επίτιμου βασιλιά της Ισπανίας» Χουάν Κάρλος, που διέφυγε στο Άμπου Ντάμπι. Η κατάθεση του Καλβέντε στον ανακριτή Χουάν Χοσέ Εσκαλονίγια έδωσε και την ευκαιρία ενός νέου θρίλερ, αφού στο CD με την κατάθεση του Καλβέντε που έλαβε το Podemos υπήρχαν μόλις 41 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα από τις 3,5 ώρες της κατάθεσης.

Στο τέλος ο Καλβέντε, που έκανε την καταγγελία κατά του Podemos, αναγκάστηκε να παραδεχθεί μπροστά στον ανακριτή ότι στην υπόθεση του Μονεδέρο και της υποτιθέμενης διασπάθισης τμήματος των χρημάτων από το 15% του Ταμείου Αλληλεγγύης που καταβάλλουν από τις αποζημιώσεις οι αιρετοί του κόμματος υπάρχουν μόνο «σχόλια» και μια «θορυβολογία» που γίνεται σε επίπεδο ακτιβιστών.

"Φούσκα" η κατάθεση

Ο Καλβέντε δεν μπόρεσε τελικά να αποδείξει ούτε τα υποτιθέμενα χρήματα που έπαιρναν παράνομα ο ίδιος και άλλοι εργαζόμενοι στο Podemos όταν εργαζόταν σε αυτό.

Ο Καλβέντε αυτή τη φορά προσπάθησε ατυχώς να εμπλέξει το Podemos με Πορτογάλους, Μεξικανούς ή Βραζιλιάνους επιχειρηματίες παίρνοντας τη σκυτάλη από την παρακρατική δράση της Εθνικής Αστυνομίας επί Μαριάνο Ραχόι, που προσπάθησε πριν από τις εκλογές του 2015 και του 2016 να δημιουργήσει πλαστά στοιχεία για την υποτιθέμενη χρηματοδότηση του Podemos από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Ο ανακριτής, αφού εξέτασε το CD με τα «στοιχεία» που είχε παρουσιάσει ο Καλβέντε, αφού πρώτα έκρινε ότι είναι ελλιπή, τα έστειλε στο φασιστικό Vox, το οποίο ανέλαβε στην υπόθεση τη θέση του... «λαϊκού κατηγόρου».

Δικαιωμένο νιώθει το Podemos

«Το ανέκδοτο του φετινού Δεκαπενταύγουστου τελειώνει. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Εάν κάποιος έχασε κάτι, αυτό ήταν το Podemos» τόνισε το ιδρυτικό στέλεχος του Podemos Χουάν Κάρλος Μονεδέρο διακωμωδώντας τις προσπάθειες να εμπλέξουν άλλη μια φορά τον ίδιο και το Podemos σε οικονομικά σκάνδαλα. «Για να επιτεθούν στο Podemos δεν χρειάζονται αποδείξεις για το Vox. Το θέμα θα μπει στο αρχείο, αλλά για το Vox κάνει το ίδιο, διότι ο θόρυβος θα έδινε στο Vox τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κάποιο επιχείρημα, αφού δεν έχει αποδείξεις» συμπλήρωσε ο Μονεδέρο.

Προσφυγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο

Το Podemos από την πλευρά του ζήτησε από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μαδρίτης την «ακύρωση των κατηγοριών» εξαιτίας «της απουσίας πράξεων που αποτελούν έγκλημα», ενώ ο ανακριτής θεωρεί ότι το Podemos θα μπορούσε μόνο να πέσει θύμα των... υπαλλήλων του σε περίπτωση που ευσταθούσαν οι κατηγορίες του Καλβέντε και όχι να έχει προχωρήσει σε παράνομες χρηματοδοτήσεις και ξέπλυμα κεφαλαίων.

Το Vox, αφού ζήτησε την αποχώρηση του Podemos από την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, απειλεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά το τέλος των θερινών διακοπών, το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες ζήτησαν την παραίτηση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που μεταξύ των άλλων δεν αναφέρεται πουθενά ούτε από τον Καλβέντε, ενώ ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε «τον μέγιστο σεβασμό στη δουλειά της δικαστικής εξουσίας» αποφεύγοντας οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL