Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C13.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.6°C
0 BF 100%
Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει» την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης (πιστεύουμε) ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις (διπλωματικών σχέσεων) και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ θα επιταχύνουν άμεσα τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Για "ιστορική ημέρα" κάνει λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Γιομ χιστόρι» (σ.σ. «ιστορική ημέρα») έγραψε στα εβραϊκά στο Twitter ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της επόμενης μισής ώρας για το θέμα αυτό.

Λίγο νωρίτερα, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με ένα ζήτημα σημαντικού εθνικού συμφέροντος, ο πρωθυπουργός αποχώρησε απότομα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συζητούσε την κρίση του κορονοϊού. Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε τη συμφωνία.

Ο Ρον Ντέρμερ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, έγραψε στο Twitter: «Μεγάλη ημέρα για την ειρήνη. Το Ισραήλ εγκωμιάζει το θάρρος του MBZ (του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ) για την ιστορική απόφαση που έλαβαν τα ΗΑΕ να ακολουθήσουν την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994) σε ειρήνευση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα όλα (...) όσα έκανε ο Τραμπ για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο χαιρετίζει ένα "τεράστιο" βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Η συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνιστά ένα «τεράστιο» βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Πομπέο έκανε αυτή τη σύντομη δήλωση λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει από τη Σλοβενία για την Αυστρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα οδηγήσει στην πλήρη κανονικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οργή της Παλαιστίνιας διαπραγματεύτριας Χανάν Ασράουι για τη συμφωνία. "Δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό", λέει η Χαμάς

Η Παλαιστίνια διαπραγματεύτρια Χανάν Ασράουι κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την «ομαλοποίηση» των σχέσεών τους με το Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση της ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες.

https://twitter.com/DrHananAshrawi/status/1293939146516566016?ref_src=twsrc^tfw

Η Ασράουι, που είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έγραψε στο Twitter: «Τα ΗΑΕ αποκάλυψαν τις μυστικές δοσοληψίες/ομαλοποίηση με το Ισραήλ. Παρακαλώ, κάντε μας τη χάρη. Δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός!».

Εξάλλου, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό».

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου χαιρετίζει τη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ για την κανονικοποίηση των σχέσεών τους, η οποία περιλαμβάνει και την αναστολή της περαιτέρω προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών.

«Παρακολούθησα με ενδιαφέρον και εκτίμηση την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, των ΗΑΕ και του Ισραήλ για το σταμάτημα της ισραηλινής προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών και την ανάληψη δράσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Εκτιμώ τις προσπάθειες εκείνων που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας τη συμφωνία για την επίτευξη ευημερίας και σταθερότητας στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει "οποιαδήποτε πρωτοβουλία" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρετίζει «οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τις διμερείς σχέσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL