Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Νέες πληγές ανοίγουν στον Λίβανο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες πληγές ανοίγουν στον Λίβανο

Οι πληγές της Βηρυτού δεν πρόκειται να κλείσουν εύκολα. Το αντίθετο. Η αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει ανακοινωθεί για σήμερα και τα περιορισμένα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, με τη λανθασμένη χρήση χημικών από την αστυνομία εναντίον λίγων διαδηλωτών, δείχνουν ότι έχει δρομολογηθεί η στρατηγική της ανατροπής της κυβερνητικής συμμαχίας του Χασάν Ντιάμπ, την οποία ανακοίνωσε στην πράξη από την ίδια τη Βηρυτό ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 154, ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 τραυματίες χρειάστηκε νοσηλεία και 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια στιγμή στη Βηρυτό συνεχίζει να φθάνει η βοήθεια από πολλές μουσουλμανικές και ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες υγείας, σίτισης και στέγασης του πληθυσμού, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε έκκληση για βοήθεια 15 εκατ. δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες στον τομέα υγείας στον Λίβανο.

Από την πλευρά της η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια πρώτη άμεση ανάγκη για 8,25 εκατ. δολαρίων διότι «έως και 100.000 παιδιά είναι εκτοπισμένα» επειδή έχουν καταστραφεί οι κατοικίες και τα σχολεία τους.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) σχεδιάζει να εισαγάγει αλεύρι σίτου και δημητριακά για τους φούρνους και τους μύλους ώστε να αποτραπεί η έλλειψη τροφίμων στον Λίβανο μετά την έκρηξη που κατέστρεψε το κύριο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ οι αρχές του Λιβάνου μετατρέπουν τα λιμάνια της Τύρου και της Τρίπολης σε σταθμούς ανεφοδιασμού τροφίμων.

Διεθνής βοήθεια και σχέδια ανατροπής

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να παράσχουν πάνω από 17 εκατ. δολάρια αρχική βοήθεια για τον Λίβανο, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται διατροφική βοήθεια, ιατρικός εξοπλισμός και οικονομική βοήθεια για τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποσχέθηκε στους οκτώ αντιπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων που συνάντησε στη γαλλική πρεσβεία της Βηρυτού ότι, εάν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «εγγυάται» τη στήριξη των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθιστώντας σαφές ότι διαφορετικά θα υπάρξει μεταστροφή στη στάση του. Ο Εμ. Μακρόν, πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας του Λιβάνου και την αποτροπή της μετατροπής του σε μια νέα Λιβύη, υπενθυμίζοντας επίσης την «τουρκική επέμβαση στον Βορρά», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά στους χριστιανούς δεξιούς και ακροδεξιούς και σουνίτες ηγέτες τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η αντίστροφη μέτρηση όμως για την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από την κυβέρνηση θα αρχίσει την Κυριακή με την έναρξη της Διάσκεψης Δωρητών για τον Λίβανο, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς και την... άμεση εποπτεία του Γάλλου Προέδρου, που φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα συγκεντρωθούν για να εκβιάσει τις καταστάσεις για μια κυβερνητική αλλαγή στη Βηρυτό.

Η αριστερή Al Akhbar θεώρησε μάλιστα ότι ο Μακρόν έφθασε στη Βηρυτό με νεοαποικιακές διαθέσεις και τον παρομοίασε με τον ύπατο αρμοστή που είχε διορίσει η Συρία κατά τη σχεδόν εικοσαετή κατάληψη - επιτροπεία του Λιβάνου.

Πρόεδρος Αούν: Οι πόρτες των δικαστηρίων είναι ανοικτές

Ο χριστιανός Πρόεδρος Μισέλ Αούν προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της ανεξαρτησίας της χώρας και ότι «εάν θέλουμε μια κυβέρνηση (εθνικής) ενότητας, θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα» καθιστώντας σαφές πως θα στηρίξει μια διαφανή έρευνα για την έκρηξη και ότι στον Λίβανο «οι πόρτες των δικαστηρίων είναι ανοιχτές για ενήλικους και παιδιά».

«Η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη γιατί υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικών παρεμβολών διαμέσου ενός πυραύλου, μιας βόμβας ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας. Ζήτησα από τον Μακρόν να παράσχει αεροφωτογραφίες για να μάθουμε τι συνέβη και είπε ότι δεν είναι διαθέσιμες» τόνισε ο Αούν υποστηρίζοντας ότι «οι Γάλλοι θα πρέπει να τις ζητήσουν από μια άλλη πηγή».

«Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν αυτοί που ήταν υπεύθυνοι στο λιμάνι και τα πράγματα θα συνεχιστούν σταδιακά» συμπλήρωσε ο Μ. Αούν καθησυχάζοντας τους συγγενείς των νεκρών και τους τραυματίες ότι «τίποτα δεν θα με εμποδίσει να πω την αλήθεια».

Συλλήψεις και άρση απορρήτου

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχαμέντ Φαχμί υπογράμμισε ότι «εάν η Επιτροπή  Έρευνας δεν κατονομάσει τους υπεύθυνους της απόπειρας στη Βηρυτό, όταν λήξει η διορία των πέντε ημερών θα παραιτηθώ.  Ή θα καταδικάσουμε με την ανώτερη των ποινών τους υπεύθυνους ή επιστρέφω σπίτι μου. Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό».

Ο Μ. Φαχμί ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 23 άτομα από όλες τις διοικητικές υπηρεσίες του λιμανιού, μεταξύ των οποίων οι διευθυντές του λιμανιού και των τελωνείων και οι τρεις σιδηρουργοί που είχαν επισκευάσει την αποθήκη 12 πριν ανατιναχθεί, ενώ παράλληλα η Δικαιοσύνη μπλόκαρε τους λογαριασμούς και προχώρησε στην άρση του τραπεζικού απόρρητου για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία στο πλευρό του Λιβάνου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με επιστολή τους στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. καλούν για στήριξη του Λιβάνου όχι μόνο όσον αφορά τις άμεσες ανάγκες, αλλά και μακροπρόθεσμα στην ανοικοδόμησή του.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ αναφέρουν στην επιστολή τους ότι «είμαστε ευγνώμονες για την άμεση στήριξη που έδειξαν πολλοί από εσάς και τη βοήθεια που ήδη έχει χορηγηθεί, ιδιαίτερα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε., ο οποίος ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την έκρηξη. Η Επιτροπή και τα κράτη - μέλη εργάζονται σκληρά για να δώσουν την πιο κατάλληλη απάντηση στην τραγωδία» στρέφοντας «το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της χώρας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκε σήμερα στη Βηρυτό για να εκφράσει «την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον λαό του Λιβάνου», ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Μ. Αούν, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπί Μπέρι και των πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ.

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού

Την ίδια στιγμή στον Λίβανο παρουσιάστηκαν 255 νέα κρούσματα και κατεγράφησαν 2 θάνατοι από τον κορωνοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη διασπορά του ιού μετά το νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 70 θύματα και 4.604 κρούσματα, με τη σταδιακή άρση της καραντίνας και της επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού να διευκολύνουν τη διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προσωρινή καραντίνα πέντε ημερών από χθες, αλλά ακύρωσε το μέτρο μετά τις εκρήξεις της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Λάθος... συναγερμός στην ισραηλινή αεράμυνα

Από την άλλη πλευρά των συνόρων το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι σειρήνες της αεράμυνας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες στα βόρεια της χώρας ήχησαν εξαιτίας ενός λανθασμένου συναγερμού, δείχνοντας όμως τη νευρικότητα απέναντι στη Χεζμπολάχ, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το ισραηλινό επιτελείο στρατού ανακοίνωσε πάντως ότι αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης «υπόγειες εγκαταστάσεις» της Χαμάς, της παλαιστινιακής παράταξης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις ρίψεις μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς, προκαλώντας όμως μόνο υλικές ζημιές, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL