Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Ο πλανήτης σε ρυθμούς Covid-19 / Ο πλανήτης σε ρυθμούς Covid-19: Τοπικά lockdown αλλά και αισιοδοξία για το εμβόλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πλανήτης σε ρυθμούς Covid-19 / Ο πλανήτης σε ρυθμούς Covid-19: Τοπικά lockdown αλλά και αισιοδοξία για το εμβόλιο

H διασπορά της Covid-19 επαναφέρει τα lockdown σε πολλά μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενώ δεν λείπουν και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι οι εταιρείες παραγωγής φαρμάκων που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην έναρξη της παραγωγής εμβολίου πριν από τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης.

Καραντίνα στην Ινδία

Στη Νότια Ινδία, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της Μπανγκαλόρ και της επαρχίας της μπήκαν σε δεκαήμερο lockdown εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, με τα θύματα στην Ινδία να φτάνουν στα 23.727 άτομα και τα κρούσματα να είναι ήδη πάνω από 900 χιλιάδες άτομα, ενώ στην Καταλωνία οι τοπικές αρχές αδιαφόρησαν για την απόφαση δικαστηρίου και επιβεβαίωσαν το lockdown στην πόλη και την επαρχία της Λέριδα.

Χιλιάδες νεκροί στην Αμερική

Στη Κεντρική και Νότια Αμερική, ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε αυτόν στη Βόρεια Αμερική, για να φτάσουν στα 146 χιλιάδες άτομα, σε σχέση με τα 144 χιλιάδες θύματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να αποτελούν τη χώρα με τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, που ξεπέρασαν τα 135 χιλιάδες άτομα. Ακολουθεί η Βραζιλία με πάνω από 72 χιλιάδες θύματα και σχεδόν 2 εκατομμύρια κρούσματα.

Καλύτερη η κατάσταση στο Βέλγιο

Μια νότα αισιοδοξίας έφτασε πάντως από το Βέλγιο, το οποίο διατηρεί τη χειρότερη αναλογία θυμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του στον κόσμο, μετά το μικροσκοπικό κράτος του Σαν Μαρίνο, αφού το προηγούμενο 24ωρο δεν κατέγραψε κανένα θύμα, για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου. Στο Βέλγιο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν περίπου 850 κρούσματα ανά εκατομμύριο, αφού έχουν πλησιάσει τις 10 χιλιάδες. Στη Ρωσία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 740 χιλιάδες άτομα, ενώ επισήμως οι νεκροί πλησιάζουν τις 12 χιλιάδες.

"Μαύρες" εκτιμήσεις για τη Βρετανία

Η Βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών (Academy of Medical Sciences) προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού τον χειμώνα ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 120 χιλιάδες άτομα στη χώρα, με βάση το «χειρότερο σενάριο», αν δεν υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία.

«Αυτή δεν είναι πρόβλεψη, αυτή είναι πιθανότητα» και είναι απαραίτητη η «εντατική προετοιμασία» ήδη από τώρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να κορεστεί τον χειμώνα το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), προειδοποίησε ο καθηγητής Στίβεν Χόλγκεϊτ, που διηύθυνε την έρευνα 37 ειδικών η οποία ζητήθηκε από τον πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 45 χιλιάδες άτομα στη Βρετανία.

Συμβολική παρέλαση για τη Βαστίλλη

«Εύχομαι να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους» από την 1η Αυγούστου, τόνισε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ για πρώτη φορά από το 1945 η παραδοσιακή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου της πτώσης της Βαστίλλης παραχώρησε τη θέση της σε μια πολύ μικρή παρέλαση, περιορισμένη στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι, κατά την οποία περίπου 2.000 στρατιώτες παρουσία του Προέδρου Μακρόν τίμησαν την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και του υγειονομικού προσωπικού εναντίον της πανδημίας. Η επέτειος γιορτάστηκε χωρίς την παρουσία θεατών για να αποφευχθεί η μετάδοση της Covid-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 χιλιάδες άτομα στη Γαλλία.

Ιταλία: Απάτες λόγω πανδημίας

Στην Ιταλία πάντως, η Ντράνγκετα της Καλαβρίας φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να δεχθεί τμήμα από την έκτακτη οικονομική στήριξη, αφού μετά από δικαστική έρευνα διατάχθηκε η σύλληψη οκτώ ατόμων και η κατάσχεση 7,5 εκατ. ευρώ και διαπιστώθηκε φορολογική απάτη από μέρους εταιρειών της μαφίας που δραστηριοποιούνταν στον τομέα παραγωγής του χάλυβα. Μάλιστα, ένας από τους υπεύθυνους της εταιρείας κατάφερε να λάβει, επί τρεις φορές, την οικονομική στήριξη του ιταλικού Δημοσίου προς τις εταιρείες που πλήττονται από την κρίση.

Βολιβία: Καταρρέουν τα νεκροταφεία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Κάρεν Λονγκάρικ αποτέλεσε την τελευταία από τα τουλάχιστον 13 μέλη της «προσωρινής κυβέρνησης» της χώρας που βρίσκονται σε καραντίνα γιατί είναι θετικά στον ιό, συμπεριλαμβανομένης της «προσωρινής προέδρου» Ζανίνε Ανιές. Την τελευταία εβδομάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό οι υπουργοί Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας, Ορυχείων, Οικονομίας, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ενώ θετικοί και σε καραντίνα βρίσκονται ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Οι πραξικοπηματίες της Ανιές φοβήθηκαν ότι σε περίπτωση ασθενείας της δεν υπάρχει αντιπρόεδρος για να την αντικαταστήσει, με αποτέλεσμά οι αρμοδιότητές της να περάσουν στην πρόεδρο της Γερουσίας Έβα Κόπα, που ανήκει στο Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες, είναι όμως θετική στον ιό.

O υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αρτούρο Μουρίλιο διέταξε την επίσχεση των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών και των ιδιωτικών νεκροταφείων στην περιοχές της Κοτσαμπάμπα και της Σάντα Κρουθ, αναγνωρίζοντας ότι «οι ιδιοκτήτες τους θα δεχθούν μια ψυχρολουσία, αλλά δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα από κανέναν, γιατί θα απαλλοτριώσουμε την αξία σε μια δίκαιη τιμή, αφού πρέπει να σώσουμε ζωές».

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά νεκροταφεία, προειδοποίησε ότι το δημόσιο σύστημα των κοιμητηρίων θα έχει καταρρεύσει σε μια εβδομάδα και ότι «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο μας να μην έχει πού να θαφτεί». Η Συνομοσπονδία Ιδιωτών Επιχειρηματιών (CEPB) προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρά σε μονομερείς πρωτοβουλίες, αλλά να προωθεί τον διάλογο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL