Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Δημοσκοπικό προβάδισμα Ζάεφ / Η Βόρεια Μακεδονία ψηφίζει σήμερα για το μέλλον της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσκοπικό προβάδισμα Ζάεφ / Η Βόρεια Μακεδονία ψηφίζει σήμερα για το μέλλον της

Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα το πρωί για πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία, που θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική και φιλική συνύπαρξη με τους γείτονές τους ή στα αχαρτογράφητα πεδία του δεξιού εθνικισμού, των συνωμοσιών και της καχυποψίας, ενώ το τελευταίο 24ωρο η χώρα κατέγραψε άλλα 8 θύματα από τον κορωνοϊό, για να φτάσουν συνολικά στα 389 θύματα, και 135 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 76 στα Σκόπια, για να φτάσουν συνολικά στα 8.332 κρούσματα.

Περίπου το 16% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει εάν θα ψηφίσουν γιατί φοβούνται τη διασπορά του ιού στα εκλογικά κέντρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μικρό προβάδισμα του συνασπισμού του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ έναντι του δεξιού συνασπισμού του VMRO - DPMNE. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 21.00 τοπική ώρα ή στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Οι σοσιαλδημοκράτες του SDSM του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να έχουν ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι του δεξιού VMRO - DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ενώ οι πολίτες, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε πολλές φορές από τη σκανδαλολογία, θα πρέπει να αποφασίσουν στην πράξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική της ένταξης της χώρας τους στην Ε.Ε. Η ικανότητα του Ζάεφ ή του Μίτσκοσκι να συνεργαστούν με τα αλβανικά κόμματα φαίνεται ότι θα κρίνει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νάκε Τσούλεβ τόνισε χθες ότι οι αρμόδιες αρχές διέταξαν τη σύλληψη του εμπλεκόμενου σε σκάνδαλο πρώην προέδρου του Ποινικού Δικαστηρίου Βλαντιμίρ Παντσέβσκι, πυροδοτώντας μια νέα αντιπαράθεση στην προεκλογική σκανδαλολογία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα 17 δημόσια γηροκομεία της χώρας, ενώ περίπου 11 χιλιάδες άτομα άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα γιατί ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες των ασθενών ή γιατί βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές.

Τη Δευτέρα είχαν ψηφίσει 723 πολίτες που είναι θετικοί στον ιό και βρίσκονται σε καραντίνα. Τη διενέργεια των εκλογών θα παρακολουθήσουν 2.717 εθνικοί και διεθνείς παρατηρητές και 55 ξένοι δημοσιογράφοι από 15 διαφορετικά Μέσα ενημέρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL