Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τζιουζέπε Κόντε - Πέδρο Σάντσεθ: / Τζιουζέπε Κόντε - Πέδρο Σάντσεθ: Στήριξη χωρίς Μνημόνια, «τρόικες» και εθνικιστικές ψευδαισθήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζιουζέπε Κόντε - Πέδρο Σάντσεθ: / Τζιουζέπε Κόντε - Πέδρο Σάντσεθ: Στήριξη χωρίς Μνημόνια, «τρόικες» και εθνικιστικές ψευδαισθήσεις

Ο ευρωπαϊκός Νότος θέλει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρώπης για να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς νέα Μνημόνια και «τρόικες», όπως ανέλαβαν να μεταφέρουν στους σκληροπυρηνικούς ομολόγους τους και στον γαλλογερμανικό άξονα τις τελευταίες ημέρες και ώρες οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας μπροστά στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης και τη στάση της Μάλτας και της Κύπρου, που τάχθηκαν στο Eurogroup στο πλευρό των δεξιών χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

Ο Τζιουζέπε Κόντε συνάντησε χθες το απόγευμα για περίπου μία ώρα στον πύργο του Μέσεμπεργκ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μετά τη συνέντευξη Τύπου θα ακολουθούσε γεύμα εργασίας, δεδομένου ότι η Μέρκελ, που ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, κυρίως της Ολλανδίας και της Αυστρίας, σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης.

Μέρκελ: Θα συμφωνήσουμε…

H Μέρκελ δήλωσε ότι «θα φτάσουμε σε μια συμφωνία» για το ταμείο ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής και εκθείασε τη στάση της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Η Ιταλία έκανε μεγάλες θυσίες και έχει πληγεί από τον ιό χωρίς να φταίει. Οι Ιταλοί αντέδρασαν θαυμάσια» τόνισε η Ά. Μέρκελ, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να βγούμε από την κρίση με αλληλεγγύη».

«Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη και ισχυρή απάντηση στην Ε.Ε. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει λύσεις όχι ψευδαισθήσεις και φόβους στους πολίτες της... Αυτές τις αφήνουμε στα εθνικιστικά κινήματα» τόνισε από την πλευρά του ο Κόντε.

Σε σκληρή γραμμή ο Ρούτε

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ακολούθησε μια σκληρή και ορισμένες στιγμές επιθετική πολιτική έναντι του Πέδρο Σάντσεθ, που τον συνάντησε χθες στη Χάγη. Ο Ρούτε κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό να «βρει μια λύση» στο εσωτερικό της Ισπανίας, και όχι με τους ευρωπαϊκούς πόρους, προειδοποιώντας ότι «δεν θα είναι εύκολο» να βρεθεί μια λύση για το ταμείο ανάκαμψης από τη στιγμή που η Ισπανία δεν αποδέχεται τις... «τρόικες».

Ο Ρούτε, μετά την επιτυχία της ομάδας των χωρών της βόρειας Ευρώπης και των χωρών που είναι φιλικές στους φορολογικούς παραδείσους να εκλέξουν τον δεξιό υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας ως πρόεδρο του Eurogroup έναντι της σοσιαλίστριας αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Σάντσεθ, τόνισε στον τελευταίο ότι η Ολλανδία «δεν έχει καμιά βιασύνη» για να τελειώσει το ζήτημα του ταμείου ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή και το Σάββατο. Για τον Ρούτε, «για το κάθε ευρώ» που θα πάρει η κάθε χώρα «θα πρέπει να δεσμευτεί σε εθνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Σάντσεθ θα συναντηθεί σήμερα με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ αύριο θα επισκεφθεί στην καλοκαιρινή του κατοικία τον σοσιαλδημοκράτη Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν. Την Παρασκευή ο Ρούτε συναντήθηκε με τον Κόντε, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα συναντήσει τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL