Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ταμείο ανάκαμψης

H αποτυχία του γαλλογερμανικού άξονα και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, εκτός της Κύπρου και της Μάλτας, να εκλέξουν την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο στην προεδρία του Eurogroup θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο με επίμαχο θέμα στην ημερήσια διάταξή του το ταμείο ανασυγκρότησης των 750 δισ. που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μικρές χώρες της Ευρωζώνης κατάφεραν να γονατίσουν τους γίγαντες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που αποτελούν το 80% της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αναμένουν μια σκληρή διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας στις συναντήσεις τους με τον Ολλανδό ομόλογό τους και μια ακόμη σκληρότερη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Μουδιασμένη" η Μαδρίτη

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς στη Μαδρίτη δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι το μπλοκ των χωρών που προσφέρουν φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις στις πολυεθνικές και τις μεγάλες εταιρείες, όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Κύπρος, κατάφεραν να κερδίσουν στο Eurogroup, και όχι μόνο, μια αποφασιστική μάχη εναντίον της κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, που στοχεύει σε ανάκαμψη από την πανδημία χωρίς επιπλέον αποπνικτικά δάνεια και Μνημόνια.

«Είχαμε εξασφαλίσει δέκα ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει» τόνισε η Ν. Καλβίνιο, αποφεύγοντας να κατονομάσει τον υπουργό Οικονομικών που δεν την ψήφισε στη μυστική ψηφοφορία, γιατί «δεν έχει έννοια να κερδοσκοπούμε, η ψήφος είναι μυστική και διαδικτυακή», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη στήριξη που είχε από το Unidas Podemos. Ο δεξιός υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου κέρδισε την ψηφοφορία για μία ψήφο, πιθανώς του Σοσιαλιστή υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκικλούνα.

Π. Ιγκλέσιας: Κέρδισαν οι φορολογικοί παράδεισοι

«Λυπάμαι που η Νάντια Καλβίνιο δεν εκλέχθηκε πρόεδρος του Eurogroup. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ μια ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα που να αποτελεί τον καθρέπτη της κοινωνικής ασπίδας που προωθήσαμε στην Ισπανία» τόνισε η επικεφαλής του Unidas Podemos στην Ευρωβουλή Μαρία Εουχένια Ροντρίγκεθ Παλόπ.

«Το γεγονός ότι η Νάντια Καλβίνιο δεν θα προεδρεύει στο Eurogroup και ότι στη θέση της θα πάει να το κάνει ο υποψήφιος των χωρών που υπερασπίζονται τους φορολογικούς παραδείσους είναι μια κακή είδηση, για την Ισπανία και για όλους εκείνους που στοιχηματίσαμε σε μια πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL