Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Financial Times / Πώς η Covid-19 προσελκύει ριψοκίνδυνους επενδυτές στον χώρο της Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Πώς η Covid-19 προσελκύει ριψοκίνδυνους επενδυτές στον χώρο της Υγείας

Του Μάιλς Κρούπα

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζέισον Καρπ βρέθηκε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή. Είχε την καλή τύχη να είναι στη βιομηχανία των hedge funds στη διάρκεια της άνθησής τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μεγάλωσε το κεφάλαιό του, την Tourbillon Capital Partners, στο μέγεθος των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι έκλεισε πέρσι την επιχείρησή του στη Νέα Υόρκη και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Τέξας έχοντας αποφασίσει να διοχετεύσει την επιχειρηματική ενέργειά του στον κλάδο της Υγείας.

Στην ηλικία των 43 ετών ο Καρπ ωθήθηκε από την προσωπική εμπειρία του στη μάχη που έδωσε πριν από είκοσι χρόνια εναντίον αυτοάνοσων παθήσεων που παραλίγο να τον άφηναν τυφλό. Αλλά ο συγχρονισμός του δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος καθώς η πανδημία της Covid-19 έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία και το επενδυτικό δυναμικό των σχετικών με την υγειονομική περίθαλψη επιχειρήσεων.

Το επιχειρηματικό εγχείρημα του Καρπ, η HumanCo, έχει τη μορφή μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που εστιάζει σε καταναλωτικά αγαθά ευζωίας. Ο Καρπ σκοπεύει να πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις σε προϊόντα όπως σοκολάτες που παρασκευάζονται δίχως εξευγενισμένα σάκχαρα και άλλα πρόσθετα, καθώς και στο Oura Ring, μια συσκευή παρακολούθησης του ύπνου. «Είμαι πιο ενθουσιασμένος από ποτέ που ο κόσμος χρειάζεται αυτά τα πράγματα και νομίζω ότι η κρίση (του κορωνοϊού) είναι μια κλήση αφύπνισης» λέει ο Καρπ.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα

Η ιστορία του αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του πώς η Covid-19 δημιουργεί νέες ευκαιρίες για πλούσιους ανθρώπους προκειμένου να κατευθύνουν τα χρήματά τους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την Υγεία. Για ορισμένους τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα, ωστόσο για κάποιους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Καρπ, τα επιχειρηματικά σχέδια συνδυάζουν το κέρδος και την επιθυμία για κοινωνικό αντίκτυπο.

«Αυτό που (η επενδυτική κοινότητα) πρέπει να κάνει είναι να ρίξει χρήματα στην έρευνα» λέει ο Ρον Κονγουέι, επενδυτής νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley και φιλάνθρωπος που έχει ποντάρει από νωρίς σε εταιρείες όπως η Airbnb. «Αν πρόκειται για κάποιο μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, πρέπει να βγάλουν το προσωπικό τους μπλοκ επιταγών και να δωρίσουν. Και ναι, κάθε καπιταλιστής από τον χώρο των ριψοκίνδυνων επενδύσεων που γνωρίζω ξέρω ότι το κάνει αυτό" λέει χαρακτηριστικά.

Η υγειονομική φροντίδα είναι ήδη μια γνωστή περιοχή σε πολλούς. Ο τομέας υπήρξε μια δημοφιλής επενδυτική δραστηριότητα την περασμένη δεκαετία ξεπερνώντας σε κερδοφορία ακόμη και την ανοδική αγορά των αμερικανικών μετοχών. Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 σημείωσαν αύξηση 240% τη δεκαετία 2010-20 σε σύγκριση με το 140% της μεσοσταθμικής αύξησης του δείκτη στο σύνολό του.

Επικερδή φάρμακα

Οι γηράσκων πληθυσμός του ανεπτυγμένου κόσμου, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και τα επικερδή αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα έχουν τραβήξει την προσοχή των επενδυτών τόσο για εισηγμένες εταιρείες όσο και για ριψοκίνδυνες νεοφυείς. Μόνον το πρώτο τρίμηνο εφέτος οι νεοφυείς εταιρείες του υγειονομικού κλάδου συγκέντρωσαν παγκοσμίως 14,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων CB Insights. Η συνολική χρηματοδότηση του τομέα υγειονομικής περίθαλψης έφτασε πέρσι τα 54,7 δισ. δολ.

Ο κλάδος συνέχισε να κινείται ανοδικά ακόμη κι όταν η πανδημία προκάλεσε σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές. Έως τα τέλη Μαΐου οι μετοχές των εταιρειών Υγείας του δείκτη S&P 500 ήταν αυξημένες κατά 6% σε σύγκριση με τη γενικότερη πτώση του δείκτη. Στο μεταξύ η αξία εταιρειών με πολλά υποσχόμενα προϊόντα που συνδέονται με την Covid-19 έχει εκτοξευθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της βιοτεχνολογίας, όπως η Gilead Sciences και η Moderna, οι οποίες έχουν ανακοινώσει θετικά νέα σε σχέση με την ανάπτυξη εμβολίων.

«Με την Covid-19 βλέπουμε ότι οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και βιοεπιστημών θα έχουν ούριο άνεμο» λέει ο Κρις  Ίβεϊ επικεφαλής της ευρωπαϊκού πελατολογίου της Cambridge Associates, της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας. Ο  Ίβεϊ αναφέρει ότι οι πλούσιοι πελάτες του ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να υποστηρίξουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις που δημιουργούν νέα προϊόντα και θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι εξαγορών εκ μέρους μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων.

Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές προειδοποιούν ότι επιχειρηματικές απόπειρες όπως η ανάπτυξη εμβολίων είναι παρακινδυνευμένο στοίχημα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που εστιάζουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο νέος κορωνοϊός, έχουν μέχρι στιγμής ελάχιστη οικονομική απόδοση.

Παρακινδυνευμένο στοίχημα

«Η ανάπτυξη φαρμάκων κατά των μολυσματικών ασθενειών ήταν ένα απαίσιο μέρος για να επενδύσεις για περίπου δέκα χρόνια» λέει ο Μπράιαν Ρόμπερτς, συνεργάτης με έδρα την Καλιφόρνια, της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Venrock, η οποία επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη. Πριν από την πανδημία, αρκετά καλά χρηματοδοτούμενες νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, όπως η Achaogen και η Melinta, υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης. «Το εμπορικό μοντέλο είναι πραγματικά δύσκολο» λέει ο Ρόμπερτς.

Άλλοι στοιχηματίζουν ότι με την Covid-19 τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι ελβετικές ιδιωτικές τράπεζες Julius Baer και Pictet επένδυσαν στη Moderna πολύ πριν από την αρχική δημόσια προσφορά της, πριν από δύο χρόνια, δίνοντας στους πλούσιους πελάτες τους προβάδισμα καθώς η εταιρεία θεωρείται ευρέως ως μια από τους επικεφαλής στην κούρσα για το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα άλλοι επιχειρηματίες προβλέπουν ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις τηλεϊατρικής ολοκλήρωσαν 103 γύρους χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του αντίστοιχου αριθμού του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη CB Insights.

Μερικά μεγάλα ονόματα υποστηρίζουν τον τομέα αυτόν, ιδίως ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος, που έχει επενδύσει στο ZocDoc, ένα διαδικτυακό μητρώο που επιτρέπει στους χρήστες να κλείνουν ραντεβού για γιατρούς και να διενεργούν ιατρικές εξετάσεις εξ αποστάσεως.

Επέκταση και υπεραξίες

Η Roman Health and η Hims & Hers, δύο ανταγωνίστριες αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες που πουλούν καλλυντικά και σκευάσματα σεξουαλικής υγείας στο Διαδίκτυο, επιδιώκουν να συγκεντρώσουν νέα χρηματοδότηση από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Η Hims & Hers, η οποία πέρσι έφτασε σε αποτίμηση το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, άρχισε να διαθέτει τον Μάιο ένα «σπιτικό» τεστ ανίχνευσης της Covid-19, εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, προσφέροντάς το στην τιμή των 150 δολαρίων.

Οι αναλυτές στον τομέα της Υγείας λένε ότι η ζήτηση για υπηρεσίες εικονικής υγειονομικής περίθαλψης, που ενισχύεται από τους χαλαρούς ασφαλιστικούς κανόνες οι οποίοι θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να διαρκέσει και πέραν αυτής.

Ωστόσο μερικοί τραπεζίτες προειδοποιούν ότι οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης έχουν γίνει ακριβές ύστερα από μια δεκαετία αυξανόμενων αποτιμήσεων και η επιλογή των νικητριών μεταξύ αυτών απαιτεί συχνά εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. «Το τρένο έχει ήδη αναχωρήσει από το σταθμό» λέει χαρακτηριστικά ένας Ελβετός διαχειριστής πλούτου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL