Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Μπέργκαμο: / Φραντσέσκο Μακάριο: Ύστερα από 7.000 νεκρούς οι πολιτικοί μας κοροϊδεύουν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος Μπέργκαμο: / Φραντσέσκο Μακάριο: Ύστερα από 7.000 νεκρούς οι πολιτικοί μας κοροϊδεύουν...

«Είμαστε οργισμένοι διότι ύστερα από 7.000 νεκρούς η πολιτική τάξη «αυτο-αθωώθηκε» και είχε το θράσος να κάμει μια παράτα αγνοώντας τους συγγενείς των θυμάτων. Βρισκόμαστε ακόμη σε σοκ. Δεν στήριξαν όσο έπρεπε από την αρχή τα νοσοκομεία, δεν χαρακτήρισαν ποτέ την περιοχή «κόκκινη ζώνη», ώστε να μην σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα, και τοποθέτησαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στα γηροκομεία σκοτώνοντας με αυτόν τον τρόπο εκατοντάδες άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι μόνοι που συνεχίζουν να κερδίζουν είναι οι βιομήχανοι» τόνισε την «Αυγή» της Κυριακής ο αρχιτέκτων Φραντσέσκο Μακάριο, ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Μπέργκαμο και γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

* Πώς είναι η κατάσταση στο Μπέργκαμο;

Αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των θυμάτων, ενώ έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και πολλά κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα που δέχονται περίθαλψη στο σπίτι τους. Θα έλεγα ότι σήμερα προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας και με νηφαλιότητα να δούμε πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση και ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός μας.

Τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων του Μπέργκαμο συνέχιζαν να ταξιδεύουν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο στην Κίνα, αλλά οι επιχειρήσεις εξαφάνισαν από τα λογιστικά βιβλία τους τις καταχωρίσεις για τα έξοδα των πτήσεων από και προς την Κίνα για να ανακαλύψουμε ότι τα στελέχη και οι διευθυντές των εταιρειών αυτών ταξίδευαν ξαφνικά στη Μόσχα ή στην Μπανγκόκ νομίζοντας ότι μπορούν να κοροϊδέψουν την κοινωνία αποκρύπτοντας ότι αυτές οι δύο πόλεις ήταν οι ενδιάμεσοι σταθμοί διά των οποίων ο κορωνοϊός έφθανε ανενόχλητος στο Μπέργκαμο, αφού η κυβέρνηση είχε διακόψει τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Στη «Ρεπούμπλικα» δημοσιεύτηκε μάλιστα και συνέντευξη από ιδιοκτήτη ταξί που λέει ότι δεν εργάστηκε ποτέ τόσο πολύ στη ζωή του όσο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μεταφέροντας ιδιοκτήτες, διευθυντές και στελέχη εταιρειών από τη Ζυρίχη και κοντινά αεροδρόμια εκτός Ιταλίας.

Ο ίδιος είπε ότι τον Μάρτιο, μετά την απαγόρευση, έφθαναν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης με ιδιωτικά αεροσκάφη και με κάποιον μαγικό τρόπο περνούσαν τα κλειστά σύνορα, όπου αυτός τους παραλάμβανε για τους μεταφέρει στο Μπέργκαμο. Όλοι έρχονταν από την Κίνα παράνομα και μυστικά. Μιλάμε για εκατοντάδες άτομα που ταξίδευσαν στην Κίνα και διευκόλυναν τη διασπορά του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο.

* Υπήρξαν και αστοχίες από την πλευρά των ιταλικών κεντρικών και αυτοδιοικητικών αρχών;

Η κεντροδεξιά περιφέρεια που ελέγχεται από τη Λέγκα και ο Δήμος του Μπέργκαμο που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα λένε ότι δεν μπορούσαν να ξέρουν, ότι έκαναν λάθη, ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο.  Όλοι λένε ότι έσφαλαν και είναι ένοχοι για κάτι, αλλά αυτή η μαζική παραδοχή της ενοχής μετατρέπεται σε... αθωότητα. Όλοι ένοχοι σημαίνει κανείς ένοχος.

* Σας επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα;

Δυστυχώς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεπλάκη σε αυτή την κοροϊδία και την έλλειψη σεβασμού στα θύματα και τους συγγενείς τους. Οι αρχές διοργάνωσαν μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής σε ανοικτό χώρο με τη μουσική του συνθέτη Ντονιτσέτι, που κατάγεται από το Μπέργκαμο.

Πολλοί άνθρωποι έφυγαν από το σπίτι τους για να πάνε στο νοσοκομείο και δεν ξαναγύρισαν ποτέ. Οι συγγενείς τους δεν τους είδαν ποτέ και, όταν πέθαναν, τους μετέφεραν με στρατιωτικά φορτηγά σε άλλες πόλεις για την αποτέφρωσή τους. Οι συγγενείς των θυμάτων έπειτα από μερικές εβδομάδες ή και μήνες έλαβαν το δοχείο με τη στάχτη των αγαπημένων προσώπων τους. Επίσημα είχαμε 7.000 και ανεπίσημα έως και 10.000 νεκρούς.

Νομίζαμε ότι η θα διοργάνωναν μια ανοιχτή λειτουργία στο καθολικό Μπέργκαμο, που θα είχε στόχο να καταπραΰνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, ότι θα ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους που χάθηκαν και ότι θα αποτελούσε ένα είδος κηδείας γι’ αυτούς. Αντίθετα διοργάνωσαν μια συναυλία κλασικής μουσικής με την παρουσία μόνο των αρχών, του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, της περιφέρειας της Λομβαρδίας και των Δήμων του Μπέργκαμο και άλλων γειτονικών.

* Γιατί το έκαναν αυτό;

Επειδή η πολιτική τάξη που «αυτοαθωώθηκε» φοβήθηκε τις αποδοκιμασίες του κόσμου. Είδαμε τους δημάρχους του Μπέργκαμο και των άλλων δήμων, τον πρόεδρο της περιφέρειας της Λομβαρδίας, είδαμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά δεν είδαμε τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Τους διέγραψαν μονοκονδυλιά επειδή τους φοβούνται, διότι αυτό μαρτυρά η τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων.

Το κέντρο του Μπέργκαμο, το κοιμητήριο και άλλοι δημόσιοι χώροι πολιορκήθηκαν από χιλιάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ, που ήρθαν με πλήρη εξάρτυση λες και πήγαιναν να αντιμετωπίσουν μια διαδήλωση ή χούλιγκανς. Φοβήθηκαν τον κόσμο και προσπάθησαν να φοβίσουν τον κόσμο με αυτή την κινητοποίηση της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Επέτρεψαν να παρευρεθεί μόνο ο πρόεδρος μιας επιτροπής συγγενών, για να εμφανίσουν μετά στις ειδήσεις ότι παρευρέθηκε και εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων. Μιλάμε για ένα άτομο όταν είχαμε επισήμως 6.700 νεκρούς και περίπου 10.000 νεκρούς, εάν υπολογίσουμε όσους πέθαναν τον Φεβρουάριο και αυτούς που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να έχουν κάνει το τεστ.

* Πώς είδε η πόλη σας αυτό γεγονός;

Υπάρχει μεγάλη οργή ανάμεσα στον κόσμο και ακόμη μεγαλύτερη οργή και θυμός από τους συγγενείς των θυμάτων, διότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία για μια δημόσια νεκρώσιμη τελετή όταν χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους. Το Μπέργκαμο έπεσε θύμα μιας πραγματικής σφαγής και οι πολιτικοί, ο πολιτικός κόσμος, συνεχίζει να σκέφτεται τη διάσωσή του και τα προνόμιά του.

Τουλάχιστον ας είχαν την ευθιξία και το κουράγιο να παραιτηθούν, αφοί οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος. Είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να κατανοήσουμε το λάθος και να απορρίψουμε την παραίτηση, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε την «αυτοαθώωση», την κοροϊδία και την έλλειψη σεβασμού στους νεκρούς μας και τις οικογένειές τους. Ούτε ένας δεν παραιτήθηκε! Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας Φοντάνα, που ανήκει στη Λέγκα, είχε το θράσος να έρθει στο Μπέργκαμο. Με αυτό που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες καταλάβαμε ότι από τους πολιτικούς της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς περισσεύει το θράσος.

"Ευτυχώς που έχουμε λίγους μαθητές!"

* Πώς είναι η «επόμενη μέρα»;

Η «επόμενη μέρα» είναι πολύ δύσκολη. Βρισκόμαστε κάτω από ένα ισχυρό σοκ. Υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος φόβος από τη διασπορά το ιού και το βλέπουμε στα άδεια μπαρ και εστιατόρια. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αυξήσει τις παραγγελίες τους επειδή περιμένουν άνοδο των πωλήσεων αυτοκινήτων με τα κίνητρα που δόθηκαν. Ο βιομηχανικός τομέας συνεχίζει να εργάζεται, αφού σε πολλά εργοστάσια κάνουν πολλές υπερωρίες για δύο εβδομάδες για να καλύψουν τις παραγγελίες από τη Γερμανία, για να βάλουν την επόμενη εβδομάδα τους εργαζόμενους στην προσωρινή ανεργία και να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρησιμοποιώντας κάθε δυνατή σπέκουλα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι βιομήχανοι θα εξασφαλίσουν υψηλότερα κέρδη. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος.

Σε ό,τι αφορά όμως τον τουρισμό και την εστίαση η κατάσταση είναι τραγική. Η χαμηλή γεννητικότητα και τα πολλά άδεια σχολεία θα επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την έναρξη της νέας χρονιάς και να μην υπάρξουν πολλά προβλήματα, παρότι το κράτος αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL