Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ο Κόντε όμηρος των κυβερνητικών του συμμάχων για την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κόντε όμηρος των κυβερνητικών του συμμάχων για την οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας

«Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να ρίξω την κυβέρνηση τον Αύγουστο για να προσφύγω στον ESM;» τόνισε ο Τζιουζέπε Κόντε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α) και του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιμένει για την άμεση προσφυγή της χώρας στα 36 δισ. του ESM για την Υγεία. «Υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης της κυβέρνησης, με το πακέτο διάσωσης χωρών θα πέσει η κυβέρνηση, μόνο εσύ μπορείς να τη σταματήσεις», προειδοποίησε το Κ5Α τον Κόντε, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα στο Δημοκρατικό Κόμμα και τον γραμματέα του Νικόλα Τζινγκαρέτι: «Για τον EMS θα μιλήσουμε τον Σεπτέμβριο».

Ο Ν. Τζινγκαρέτι, μάλιστα, με ανοιχτή επιστολή του, από την "Corriere della Sera", εξέθεσε δέκα λόγους για την άμεση προσφυγή στον ESM, αλλά ο Κόντε, με τη σιωπή του, φαίνεται ότι ζήτησε χρόνο και κυρίως για να πάρει τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ, που αναλαμβάνει από σήμερα την ευρωπαϊκή προεδρία, αγωνιώντας για την επίσπευση της συγκρότησης του ταμείου ανάκαμψης.

Τα ταμεία του Ιταλικού Δημοσίου διψούν για φρέσκο χρήμα, με το Δ.Κ. να ζητάει την προσφυγή στον ESΜ για να γλιτώσει η χώρα την καταβολή επιτοκίων, ενώ το Κ5Α ζητεί την έκδοση νέου χρέους χωρίς την ανάμειξη της Ε.Ε. Ο φόβος του Κόντε είναι ότι το θέμα μπορεί να φτάσει στις 15 Ιουλίου στη Γερουσία, όπου ο Κόντε θα ενημερώσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου, με το Κ5Α και το Δ.Κ. να κινούνται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις και τον Μ. Σαλβίνι και την Τζ. Μελόνι να περιμένουν στη γωνία.

Ο Κόντε παρουσίασε το «Διάταγμα Απλοποιήσεων», που, ούτε λίγο ούτε πολύ, προς χάριν την ανάκαμψης, καταργεί τους διαγωνισμούς για τις αναθέσεις έργων, προκρίνοντας τις απευθείας αναθέσεις, και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, ενώ περιορίζονται οι διατάξεις για την κατάχρηση εξουσίας και διευρύνεται η δυνατότητα τηλεργασίας στους δημόσιους λειτουργούς. Με πιο απλά λόγια, οι απευθείας αναθέσεις αναβαθμίζονται και περιορίζονται οι ρυθμίσεις για ποινικές και οικονομικές διώξεις για τους υπεύθυνους των δημοσίων υπηρεσιών που... υπογράφουν τις απευθείας αναθέσεις. Την ίδια στιγμή, το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα μπουν στο ψυγείο τα μέτρα στήριξης της προσωρινής ανεργίας και θα αρχίσουν οι απολύσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL