Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Πονοκέφαλοι Ρωσίας, Κίνας για τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πονοκέφαλοι Ρωσίας, Κίνας για τον Τραμπ

Αντιμέτωπος με τα πολλά και διαφορετικά μέτωπα που έχει ανοίξει εντός και εκτός ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο και τον λογαριασμό της αντιφατικής πολιτικής του, που σε μεγάλο βαθμό, εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, διαμορφώνεται από το θυμικό και τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του. Οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού επιδεινώνονται γι’ αυτόν σε μια κρίσιμη φάση της προσπάθειάς του να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, καθώς ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν επωφελείται την απροσδόκητης μετάθεσης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης προς τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας (λόγω κορωνοϊού) και της φυλετικής ισότητας (μετά τη δολοφονία Φλόιντ) για να εδραιώσει το δημοσκοπικό προβάδισμά του.

"Πόλεμος" βίζας από το Πεκίνο

Το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει περιορισμούς βίζας σε Αμερικανούς υπηκόους που επιδεικνύουν «ανάρμοστη» συμπεριφορά στα θέματα του Χονγκ Κονγκ, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που η Ουάσιγκτον θεωρεί υπεύθυνους για την καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Καταδικαστική απόφαση από το Ιράν

Εισαγγελέας της Τεχεράνης, με αφορμή τη δολοφονία του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, από πλήγμα αμερικανικού drone στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη, δήλωσε ότι ο Τραμπ και περισσότεροι από 30 άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε «δολοφονία και τρομοκρατία». Οι ιρανικές δικαστικές αρχές ζήτησαν μάλιστα τη συνδρομή της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του Αμερικανού Προέδρου, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά απίθανο.

Παλινωδίες στα θέματα με τη Ρωσία

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μονάδα των υπηρεσιών πληροφοριών του ρωσικού στρατού, η GRU, η οποία συνδέεται με απόπειρες δολοφονιών στην Ευρώπη, πρόσφερε πέρυσι χρήματα για οποιαδήποτε επιτυχημένη επίθεση εναντίον αμερικανικών ή συμμαχικών στρατευμάτων, καθώς και ότι οι ισλαμιστές αντάρτες έλαβαν κάποια από τα χρήματα αυτά, υπονοώντας ότι όντως έγιναν τέτοιες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου διέψευσε το Σάββατο τις πληροφορίες των «Τάιμς», τις οποίες προηγουμένως είχε απορρίψει και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Την Κυριακή, η έγκυρη εφημερίδα επανήλθε στο θέμα μ’ ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ειδικών αποστολών στο Αφγανιστάν ενημέρωσαν τους ανώτερούς τους ήδη από τον Ιανουάριο για τις φερόμενες προσπάθειες των Ρώσων πρακτόρων να συνάψουν «συμβόλαια θανάτου» με τους Ταλιμπάν για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η θέση του Τραμπ έγινε ιδιαίτερα δύσκολη μετά από μια ακόμη, χαρακτηριστική της συμπεριφοράς τους, υπαναχώρησή από την αρχική του διάψευση. Ενώ την Κυριακή, λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησε το δημοσίευμα των "ΝΥΤ", επέμενε μέσω Twitter ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις πληροφορίες περί «συμβολαίων θανάτου».

Αντεπίθεση από τους Δημοκρατικούς

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε τη διάψευση του δημοσιεύματος των “ΝΥΤ” από τον Τραμπ ως άλλη μια απόδειξη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αγνοεί τις καταγγελίες σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να διατηρήσει καλή σχέση με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ίδια άφησε υπονοούμενα για πιθανούς ιδιαίτερους δεσμούς του Τραμπ με τη ρωσική πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ζήτησε να επιβληθούν σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο νομοσχέδιο για την άμυνα, το οποίο θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο σώμα.

Ρωσική οργή για τις αποκαλύψεις

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε το δημοσίευμα της εφημερίδας «σκέτο παραμύθι» και εξέφρασε τη λύπη για το γεγονός ότι διεθνούς κύρους ΜΜΕ διακινδυνεύουν όλο και πιο συχνά να χάσουν το κύρος και την υπόληψή τους.

Διατυπωμένη σε πολύ πιο έντονο ύφος ήταν η επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που έκανε λόγο για «χονδροειδή fake news» τα οποία διακινούνται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να καλύψουν την «τραγική αποτυχία» τους στον εικοσαετή πόλεμο του Αφγανιστάν.

Εκτός αυτών, αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ που δεν κατονομάζεται σε δηλώσεις στο πρακτορείο TASS εμπλέκει δίχως περιστροφές τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL