Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Γαλήνη πριν την καταιγίδα - Οι χρηματοδότες των πολεμικών μηχανών από το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι θέλουν να καθορίσουν τις τύχες της χώρας * Διαπραγματεύσεις πριν ή μετά τη μάχη για τη Σύρτη όπου αναμένεται νέα αιματοχυσία / Πόλεμος στη Λιβύη... με χορηγούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλήνη πριν την καταιγίδα - Οι χρηματοδότες των πολεμικών μηχανών από το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι θέλουν να καθορίσουν τις τύχες της χώρας * Διαπραγματεύσεις πριν ή μετά τη μάχη για τη Σύρτη όπου αναμένεται νέα αιματοχυσία / Πόλεμος στη Λιβύη... με χορηγούς

Στη Λιβύη επικρατεί μια περίεργη γαλήνη πριν την καταιγίδα της αιματοχυσίας για τον έλεγχο της Σύρτης και της Τζούφρα από τον στρατό του Σάρατζ ή του Χαφτάρ. Οι δύο Λίβυοι εμπλεκόμενοι μιλούν διαρκώς και περισσότερο για διαπραγματεύσεις, αλλά προετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για τη σύγκρουση. Οι πλέον έμμεσα εμπλεκόμενοι εξασκούνται στην τέχνη του ειρηνοποιού ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Υπάρχουν βεβαίως και οι ηθικοί αυτουργοί, οι χορηγοί ή οι χρηματοδότες του πολέμου, που από το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι θέλουν να καθορίσουν τις τύχες της Λιβύης. Κάπου στη μέση όλων αυτών υπάρχουν, τέλος, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, που μαστίζονται πλέον από τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση και βρίσκονται υποχείριοι κάθε λογής συμμοριών ή «Πολιτοφυλακών». Με περισσότερο συγκαταβατικό τόνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης Μαϊτεέγκ ζήτησε να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία στη Σύρτη, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και έναρξης ενός πρώτου διαλόγου, από τη στιγμή που αποτελεί τον μόνο εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Σάρατζ που διατηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Η Τουρκία, όμως, τοποθετήθηκε στο πλευρό του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης Μπσχάρα, θέτοντας ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις την αποχώρηση του Χαφτάρ από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, που ανέλαβε και χρέη εκπροσώπου του Λευκού Οίκου υπογραμμίζοντας στο CNN Turk ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να παίξουν «καθοριστικό ρόλο» στη σύγκρουση.

Θα είναι πάντως δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία θα αφήσει στον Ερντογάν την Αλ Τζούφρα, στην οποία έχει εγκαταστήσει αντιαεροπορικές συστοιχίες Pantsir, ένα ραντάρ P18R, διάφορα συστήματα υποστήριξης αεροπορικής δύναμης και ένα τμήμα από τα 14 Mig 29 και τουλάχιστον 4 Sykhoi Su-24 που έχει στη Λιβύη, ενώ σχεδιάζει να μετατρέψει το λιμάνι της σε ναυτική βάση, μαζί με το Τομπρούκ. «Από τη στιγμή που τα εσωτερικά προβλήματα της Λιβύης και οι προοπτικές διευθέτησής τους καθορίζονται από το ποιος θα κατακτήσει περισσότερα εδάφη και ποιος θα θεωρείται ότι βρίσκεται σε θέση υπεροχής για τη διεξαγωγή συνομιλιών, θυμίζει εκκρεμές» υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δίνοντας το ακριβές πλαίσιο της κατάστασης στη χώρα.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι στοχεύουν στην επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, με ορισμένους να στοιχηματίζουν ότι ο συνομιλητής από την πλευρά του Χαφτάρ θα είναι ο πλέον μετριοπαθής πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ (HoR) Σαλέχ. Αυτός που δήλωσε ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή μπορεί να καλέσει σε βοήθεια τον αιγυπτιακό στρατό, νομιμοποιώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι να εμφανίζεται ως ο προστάτης της διατήρησης της Σύρτης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, που έχει κηρύξει ακτίνα 400 χιλιομέτρων ως ζώνη απαγορευμένων πτήσεων με τη βοήθεια των Mig και των Sykhoi.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία με κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν σε εκεχειρία τις αντιμαχόμενες δυνάμεις «αμέσως και χωρίς όρους» και να πάρουν τέλος «όλες οι επεμβάσεις» ξένων παραγόντων στη Λιβύη, με τη Γαλλία και την Ιταλία να μην έχουν καμία οικονομική δυνατότητα για να διαδραματίσουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο. Έτσι η Τουρκία με τα πετροδολάρια του Κατάρ έχει δημιουργήσει μια αερογέφυρα από την Κωνσταντινούπολη στη Μισράτα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι  ξεκίνησε την ανακατασκευή του αεροδρομίου της Βαϊτίγια και την κατασκευή ναυτικής βάσης στη Μισράτα. Η συνεχιζόμενη μεταφορά τανκς, θωρακισμένων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στο λιμάνι της Τρίπολης, παρά το εμπάργκο όπλων, οδήγησε τον Πρόεδρο Μακρόν να καταγγείλει το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Τουρκίας στη Λιβύη.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε, αντίθετα, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, εκτιμώντας ότι απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, φτάνοντας μάλιστα να ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Στο σεργιάνι οι κανονιοφόροι

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι αποφάσισαν να αποδείξουν στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ότι το «ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό», προχωρώντας σε κοινά γυμνάσια στολίσκου με πολεμικά σκάφης της Γαλλίας και της Ιταλίας στα ανοιχτά της Λιβύης. Γεγονός που για τους Αμερικανούς μπορεί να ερμηνευτεί ως προειδοποίηση στα Mig που βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Τομπρούκ και για τους Γάλλους ως προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Οι τρεις ΝΑΤΟϊκές χώρες, υπό την διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αφρική Africom, αναβίωσαν την εποχή των κανονιοφόρων παρατάσσοντας τρία μικρά αεροπλανοφόρα, με ναυαρχίδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο τσέπης "Uss Bataan". Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο οδηγούσε τον στολίσκο έχοντας 10 Harrier καθέτου απογείωσης στο κατάστρωμά του και κρύβοντας στα... αμπάρια του πάνω από 3.000 πεζοναύτες έτοιμους να δοκιμάσουν την τύχη τους στη λιβυκή άμμο. Ακριβώς από πίσω του έπλεε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο "Mistral", με 20 ελικόπτερα και 500 πεζοναύτες, ενώ στην ουρά βρισκόταν το μικρό ιταλικό ελικοπτεροφόρο "San Giorgio" με 350 πεζοναύτες και μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα.

Οι ασκήσεις ανάμεσα στο Τράπανι και τη Λαμπεδούσα περιελάμβαναν αποβάσεις Αμερικανών πεζοναυτών στο γαλλικό πλοίο και, αντιστρόφως, την κατάληψη του αμερικανικού πλοίου από τις γαλλο-ιταλικές δυνάμεις, που κατέβηκαν από ιταλικά ελικόπτερα H-101 Caesar, που φρουρούσαν γαλλικά ελικόπτερα οπλισμένα με πυραύλους. Φανταζόμαστε όμως τα σχόλια των Ρώσων κα Τούρκων χειριστών ραντάρ και των διοικητών τους παρακολουθώντας τους ψευτοπειρατές της Μεσογείου.

Από το «Πετρέλαιο για τρόφιμα» στο «Πετρέλαιο για μετανάστες»

Οι «Πολιτοφυλακές» της Λιβύης, σε συνεργασία με την τοπική Ακτοφυλακή, έχουν οργανώσει ένα μεγάλο δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων προς τη Μάλτα και τη Σικελία, που ξεπερνά το 1 δισ., ζητώντας από τις αρχές των δύο ευρωπαϊκών χωρών την ανοχή τους γιατί σταματούν, και αυτό έναντι αδρής αμοιβής, τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Τυχοδιώκτες επιχειρηματίες από τη Μάλτα και η Μαφία της Σικελίας φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει μεγάλες αποθήκες καυσίμων για τη διακίνηση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης που προμηθεύονται από τις «Πολιτοφυλακές» του Σάρατζ μετατρέποντας το παλιό σύνθημα από τον πόλεμο στο Ιράκ «Πετρέλαιο για τρόφιμα» σε «Πετρέλαιο για μετανάστες». Στη Ρώμη οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν πρόσφατα 4 εκατ. λίτρα και στην Μπολόνια 163.000 λίτρα καύσιμα, ενώ συνελήφθησαν 39 άτομα.

Η δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίσια βρήκε φρικτό θάνατο στη Μάλτα όταν άρχισε να αποκαλύπτει τα ονόματα και τις διευθύνσεις των ενόχων. Στη Μάλτα πάντως βρέθηκαν στο εδώλιο ορισμένοι επιχειρηματίες για διακίνηση μεγάλης ποσότητας πετρελαιοειδών από εγκαταστάσεις της Λιβύης που φρουρούσε η Πολιτοφυλακή Αλ-Νασρ, που έχει για αρχηγό της τον αποκαλούμενο «Μπίζα», τον «διοικητή» της Ακτοφυλακής της Λιβύης και άνθρωπο που για λογαριασμό της κυβέρνησης του Σάρατζ είχε υπογράψει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ιταλική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL