Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Επιστροφή του Τραμπ στην ξενοφοβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή του Τραμπ στην ξενοφοβία

Τον γύρο του Διαδικτύου και των αμερικανικών μέσων έκανε μια φωτογραφία που εμφανίζει έναν εξαντλημένο, αποκαρδιωμένο Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο από την αποτυχημένη προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα

Μετά το φιάσκο της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τάλσα και ενώ οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν σταθερά πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στη δοκιμασμένη συνταγή της ξενοφοβίας και της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε χθες την παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου της αναστολής που είχε επιβάλει λίγους μήνες νωρίτερα στην έκδοση νέων πράσινων καρτών, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους εκατομμύρια Αμερικανούς που σήμερα πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι το μέτρο θα ανοίξει περίπου 525.000 νέες θέσεις εργασίας. “Προτεραιότητα του Προέδρου είναι να επιστρέψουν οι Αμερικάνοι στη δουλειά” τόνισε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κριτική από οργανώσεις και "κολοσσούς"

Για οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η American Civil Liberties Union, πρόκειται απλώς για την “εκμετάλλευση της πανδημίας προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η μεταναστευτική νομοθεσία παρακάμπτοντας το Κογκρέσο”.

Δεν ήταν όμως μόνο οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επέκριναν την απόφαση. Καθώς από το μέτρο δεν εξαιρούνται και οι εργαζόμενοι στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εισάγονται κάθε χρόνο μαζικά από την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες με προσωρινές άδειες παραμονής, στους επικριτές προστέθηκαν και οι μεγιστάνες του  Ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών.

Το αφεντικό της Google δήλωσε "απογοητευμένο" ενώ ο επικεφαλής της Microsoft εκτίμησε ότι "δεν είναι η (κατάλληλη) στιγμή" για κάτι τέτοιο. "Η μετανάστευση έχει συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική επιτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών" αντέδρασε μέσω του Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google Σουντάρ Πιτσάι, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ινδία.

Από τη δική της πλευρά η Σούζαν Βοϊτσίσκι, επικεφαλής του YouTube, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Google και είναι η ίδια κόρη Πολωνού μετανάστη, υπενθύμισε πως “η μετανάστευση κατέχει μία κεντρική θέση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην προσωπική μου ιστορία" .

Ο Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft, στον δικό του λογαριασμό στο Twitter τόνισε πως "δεν είναι τώρα η στιγμή να κόψουμε από το έθνος μας τα διεθνή ταλέντα ή να δημιουργήσουμε αβεβαιότητα ή άγχος". Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της Tesla  Έλον Μασκ, που, αφού υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος για θεωρήσεις βίζας “έχει νόημα”, χαρακτήρισε υπερβολικούς τους περιορισμούς που θέτει ο Τραμπ.

Φωτογραφία - ντοκουμέντο

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, τον γύρο του Διαδικτύου και των αμερικανικών μέσων έκανε μια φωτογραφία που εμφανίζει έναν εξαντλημένο, αποκαρδιωμένο Τραμπ να επιστρέφει στον Λευκό Οίκο από την αποτυχημένη προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα.

Πριν από τη συγκέντρωση ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι “σχεδόν ένα εκατομμύριο” άνθρωποι είχαν ζητήσει εισιτήριο για την προεκλογική του συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα, μια συντηρητική πολιτεία στην οποία είχε κερδίσει με διαφορά το 2016. Οι εικόνες όμως που μεταδόθηκαν έδειξαν πολλές σειρές με άδεια καθίσματα στο στάδιο, του οποίου η χωρητικότητα είναι 19.000 άτομα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Τάλσα μέτρησε περίπου 6.200 θεατές στην προεκλογική συγκέντρωση, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έκαναν λόγο για τουλάχιστον 12.000 θεατές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL