Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Οι αετονύχηδες της Γαλάζιας Πατρίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Οι αετονύχηδες της Γαλάζιας Πατρίδας

Η βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη

Στο δεύτερο μισό του 7ουαιώνα μ.Χ. μια ισχυρή αραβική στρατιά προχώρησε πέρα από την Αίγυπτο, κατέλαβε την Τριπολίτιδα στη Λιβύη και την Τυνησία. Επικεφαλής της στρατιάς ήταν ο Άραβας στρατηγός Ούκμπα Ιμπν Νάφι, που υπηρέτησε το πρώτο και το δεύτερο χαλιφάτο μετά τον θάνατο του Μωάμεθ βάζοντας τα θεμέλια για την αραβική κυριαρχία στη βόρεια Αφρική (Μαγκρέμπ). Ο στρατηγός έφτασε μέχρι τον Ατλαντικό, αλλά σκοτώθηκε σε μάχη με τους Βυζαντινούς και τους Βέρβερους συμμάχους τους.

Το όνομα του θρυλικού Άραβα στρατηγού φέρει η αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, 30 χλμ. από τα σύνορα με την Τυνησία και 120 χλμ. από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Η βάση, που κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν και παραμένει από τις σημαντικότερες της Λιβύης. Ο πρώην ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι την προόριζε για κέντρο επιχειρήσεων που θα ανέκοπταν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να συνταχθούν με τους Αμερικανούς στη νατοϊκή επιχείρηση ανατροπής και εκτέλεσής του το 2011.

Στη διάρκεια του λιβυκού εμφυλίου η βάση έπεσε στα χέρια συμμάχων του στρατηγού Χαφτάρ το 2014. Ήταν ένας από τους πυλώνες της επίθεσής του για την κατάληψη της Τρίπολης και την ανατροπή της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σάρατζ. Όμως η κατάσταση άλλαξε ριζικά πέρυσι με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας υπέρ του Σάρατζ. Τουρκικά πυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Τούρκοι «σύμβουλοι» και χιλιάδες μισθοφόροι «δοκιμασμένοι» στον εμφύλιο της Συρίας μεταφέρθηκαν στη Λιβύη. Έσπασαν την πολιορκία της Τρίπολης, πήραν στο κυνήγι τον στρατό του Χαφτάρ, κατέλαβαν τη βάση Αλ Ουατίγια στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά εξασφάλισαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μισράτα και έφτασαν έξω από τη Σύρτη (εκεί που είχε λιντσαριστεί ο Καντάφι). Αν πέσει η Σύρτη, επόμενος στόχος θα είναι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ρας Λανούφ και ύστερα η Βεγγάζη, το προπύργιο του Χαφτάρ. Άραγε θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να φτάσουν μέχρι τη Βεγγάζη ρισκάροντας μια αναμέτρηση με τους Αιγύπτιους και άλλους συμμάχους του Χαφτάρ (Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) πάνω στο λιβυκό έδαφος; Μάλλον όχι. Εξάλλου στη Βεγγάζη πνέουν ισχυροί... άνεμοι. Ο Ακίλα Σαλέχ Ίσα, πρόεδρος της Βουλής που σήμερα στηρίζει τον Χαφτάρ, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική, μεταβατική λύση στην Ανατολή.

Απέναντι στο επικρατέστερο σενάριο μιας διχοτομημένης Λιβύης για τα επόμενα χρόνια, η Άγκυρα εδραιώνει τη στρατιωτική παρουσία της σε δύο στρατηγικές θέσεις. Η μία στη Μισράτα με τη δημιουργία ναυτικής βάσης που «βλέπει» στην καρδιά της Μεσογείου και η άλλη στην Αλ Ουατίγια, που θα λειτουργεί ως προκεχωρημένη τουρκική αεροπορική βάση στο κέντρο της βόρειας Αφρικής. Και για τις δύο βάσεις ξεκίνησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση Σάρατζ, είπε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Πλέον κανένας δεν θα μπορεί να δημιουργήσει μια λύση στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο αν δεν συνεργαστεί, συζητήσει ή ανταλλάξει πληροφορίες με την Τουρκία, διακήρυξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα κλιμακωνόταν η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα και στην άλλη άκρη της Γαλάζιας Πατρίδας του κυρίου Ερντογάν με στόχο τους Κούρδους. Η Επιχείρηση «Νύχι Αετού» (Claw - Eagle) ξεκίνησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βόρειο Ιράκ, με μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα όρη Σιντζάρ, Καντίλ, κ.ά. Στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης, η τουρκική αεροπορία έλαβε «ιδιαίτερη πρόνοια ώστε να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες πολιτών, καθώς και το περιβάλλον», όπως ισχυρίστηκε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, που ως γνωστόν διακρίνεται για τις... οικολογικές ανησυχίες του. Η Άγκυρα υποστήριξε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οπλικά συστήματα και πυρομαχικά εγχώριας παραγωγής (όπως και στη Λιβύη). Ακολούθησαν, στα μέσα της εβδομάδας, χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, τη Συρία και στο Ιράκ. Ο αραβικός κόσμος γνωρίζει καλά τις διαφορές ανάμεσα στα χαλιφάτα και στην οθωμανική αυτοκρατορία. Γνωρίζει επίσης την κατάληξή τους. Τα έζησε στο πετσί του. Παραμένει, όμως, διαιρεμένος και αδύναμος απέναντι στο νεοοθωμανικό όραμα του Προέδρου Ερντογάν, που μεταπηδά εύκολα από το ένα ιστορικό παρελθόν στο άλλο με άξονα το Ισλάμ. Από την κατάληψη του βυζαντινού Εξαρχάτου της Καρχηδόνας από τους Άραβες, μέχρι τον ιταλοτουρκικό πόλεμο του 1911, που στοίχισε στην Κωνσταντινούπολη το Βιλαέτι της Τριπολίτιδας (και τα Δωδεκάνησα), έως τη σημερινή de facto αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης στο όνομα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL