Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Financial Times / Ο σχεδιασμός της ανάκαμψης από την πανδημία και οι πράσινες προκλήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Ο σχεδιασμός της ανάκαμψης από την πανδημία και οι πράσινες προκλήσεις

Του Μπαν Κι Μουν

Η διεύθυνση του ΟΗΕ μου έδωσε μια νέα προοπτική για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Είδα παγόβουνα να λιώνουν στην Ανταρκτική, καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και στο Πακιστάν, το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία και τον τυφώνα «Σάντι» στην Αμερική. Τον Σεπτέμβριο του 2011 γνώρισα έναν νέο στο νησί Κιριμπάτι του Νότιου Ειρηνικού που δεν μπορούσε να κοιμηθεί από την ανησυχία ότι η άνοδος των υδάτων θα κατέστρεφε το σπίτι του.

Έμαθα ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετες. Διαπίστωσα ότι το να επιβιώσουμε και να ξεφύγουμε από μία κρίση εξαρτάται από την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε πέρα από τα σύνορα και τα εθνικά συμφέροντα. Και κατάλαβα ότι η σχέση μας με τη φύση θα είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει την τύχη μας. Αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε την ισορροπία, οι πιο ευάλωτοι θα υποφέρουν πρώτοι και περισσότερο.

Σήμερα διαμορφώνεται το αύριο

Αυτά τα διδάγματα παίρνουν και πάλι κεντρική θέση καθώς η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα σε έναν κόσμο που, αν και συνδέεται περισσότερο από ποτέ, παραμένει διχασμένος και εσωστρεφής. Η πανδημία κλόνισε τα θεμέλια της παγκόσμιας κοινωνίας μας δοκιμάζοντας την ικανότητά μας να συνεργαστούμε.

Τώρα οι ηγέτες του πλανήτη δεσμεύουν χρηματικά ποσά χωρίς προηγούμενο σε πακέτα ανάκαμψης. Οι επιλογές τους θα διαμορφώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες για δεκαετίες και θα καθορίσουν το αν θα αναπνέουμε καθαρό αέρα, αν θα έχουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα ορυκτά καύσιμα και ίσως το αν τελικά θα επιζήσουμε ως είδος.

Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή

Η πανδημία είναι βάναυση, αλλά οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας θα γίνουν χειρότερες αν δεν αναπροσαρμόσουμε την ανάκαμψη ώστε να τις αντιμετωπίζει. Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδείνωσε σημαντικά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και βρίσκεται πίσω από 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο εξαιτίας της σχέσης της με μια σειρά νοσήματα. Έχει πολλές από τις ίδιες βασικές αιτίες με την κλιματική αλλαγή που απειλεί την ύπαρξή μας.

Παράλληλα η Covid-19 έδειξε τι είναι δυνατόν όταν η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια χειροπιαστή και επείγουσα απειλή. Η ποιότητα του αέρα βελτιώθηκε σχεδόν αμέσως ως αποτέλεσμα των lockdown που επέβαλαν οι κυβερνήσεις. Οι γρήγορες αντιδράσεις και η εκτεταμένη συμμόρφωση δείχνουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε συμπεριφορά αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι υγείας και πολιτική βούληση.

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν την αλλαγή. Πρόσφατη έρευνα του YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ταμείου για Καθαρό Αέρα, δείχνει ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των πολιτών σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου -Βουλγαρία, Ινδία, Βρετανία, Νιγηρία και Πολωνία- υποστηρίζουν περισσότερη νομοθεσία και μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ώρα που οι οικονομίες ξεκινούν και πάλι, μια επιστροφή στον τοξικό αέρα θα αντικαθιστούσε απλώς μια κρίση με μια άλλη.

Η ευκαιρία μας είναι τώρα

Οι κυβερνήσεις δεν θα συναντήσουν ποτέ καλύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Μπορούν να σχεδιάσουν τα σχέδια ανάκαμψης έτσι ώστε να ενισχύσουν τους τομείς που εξοικονομούν ορυκτά καύσιμα. Μπορούν να δώσουν προτεραιότητα στις πράσινες δουλειές, την ανανεώσιμη ενέργεια και την καθαρή τεχνολογία. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τα έξοδά τους πολλές φορές.

Υπάρχουν ειδικά βήματα που μπορούν να λάβουν προκειμένου να έχουμε καθαρό αέρα. Οι δήμαρχοι ορισμένων από τις μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Μιλάνο, ανασχεδιάζουν ήδη τα κέντρα τους με γνώμονα την καθαρή ενέργεια και τεχνολογία.

Μας ενθαρρύνουν να βγούμε από τα αυτοκίνητά μας, να περπατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή -μακροπρόθεσμα- να χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς στα οποία θα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές. Οι ιδέες αυτές πρέπει να επεκταθούν και να βρουν μιμητές και αλλού με την υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων.

Ωστόσο θα μπορούσαμε να χάσουμε αυτή την καθαρή ευκαιρία. Κυβερνήσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και την Κίνα αίρουν τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος όσο διαρκεί η κρίση: η συνέχιση της χαλάρωσης ή απλώς η επιστροφή στην συνηθισμένη κατάσταση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική.

Προς ένα Πράσινο New Deal

Στη χώρα μου, τη Δημοκρατία της Κορέας, εφαρμόζουμε ένα Πράσινο New Deal που αποσκοπεί σε έναν νέο τρόπο ζωής μετά την πανδημία. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση μαζί με άλλα στοιχεία των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ -όπως η ανισότητα και η φτώχεια- και να κοιτάξουμε πέρα από τα σύνορά μας. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε όλο και πιο στενά με την Ιαπωνία και με την Κίνα για να αντιμετωπίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αυτά τα ενθαρρυντικά πρώτα βήματα δεν θα είναι όμως αρκετά. Τον Ιούλιο οι υπουργοί Οικονομίας των G20 θα συναντηθούν για να εξετάσουν τη συλλογική απάντηση στην πανδημία. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο ΟΗΕ διοργανώνει την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα για Καθαρό Αέρα και γαλάζιους ουρανούς. Και η προσοχή στρέφεται στη σύνοδο COP26 του 202 που μοιάζει σαν την τελευταία μας ευκαιρία.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αδράξουν αυτές τις ευκαιρίες για να θέσουν το ζήτημα του καθαρού αέρα και της κλιματικής αλλαγής στην καρδιά των σχεδίων ανάκαμψης σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 στο Παρίσι για το κλίμα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Ο απολογισμός της πανδημίας είναι βαρύς, αλλά θα μπορούσε απλώς να δίνει μια πρόγευση για το μέλλον. Οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις μελλοντικές γενιές να ξαναχτίσουμε κάτι καλύτερο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL