Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ανάποδος Κόσμος / Τα λουλούδια της οργής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Τα λουλούδια της οργής

Η αστυνομικός Κέιτι Κρουζ δεν θα το άφηνε αυτό να περάσει έτσι. Ενοχλήθηκε πολύ από τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Courier – Journal” το περασμένο σαββατοκύριακο, καθώς και η δική της πολιτεία, το Κεντάκι, φλεγόταν από το κύμα οργής για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ από τέσσερις λευκούς συναδέλφους της, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Μινεάπολη.

Στη φωτογραφία από τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην πρωτεύουσα της πολιτείας, τη Λούισβιλ, η αστυνομικός Κρουζ είναι ένα από τα δυο κεντρικά πρόσωπα. Η άλλη πρωταγωνίστρια είναι μια λευκή γυναίκα με μάσκα, που της προσφέρει ένα μπουκέτο φρεσκοκομμένα λουλούδια. Η Κρουζ την κοιτάζει με παγωμένο βλέμμα.

«Μου έλεγε και έκανε πολύ περισσότερα από το να μου ‘προσφέρει λουλούδια’. Έτσι, για να το ξέρετε. Όποιος με γνωρίζει, μπορεί να καταλάβει ότι η έκφρασή μου τα λέει όλα. ΥΓ.: Ελπίζω τα σφαιρίδια πιπεριού που της έβαλαν φωτιά λίγο αργότερα να την πόνεσαν. Έλα ξανά και θα σου δώσω περισσότερα, κοπελιά, θα βρίσκομαι και απόψε στην ίδια γραμμή» έγραψε η αστυνομικός στη σελίδα της στο Facebook.

Μερικές ώρες μετά από αυτήν την ανάρτηση, τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η αστυνομικός Κρουζ γινόταν πρωταγωνίστρια ενός φονικού σε άλλο σημείο της πόλης. Μαζί με τον συνάδελφό της Όστιν Άλεν και μια ντουζίνα εθνοφρουρούς χτύπησαν «ταραξίες» που παραβίασαν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα πάρκινγκ της δυτικής Λούισβιλ, δίπλα στην καντίνα του Αφροαμερικανού Ντέιβιντ ΜακΑτί, από όπου «δέχθηκαν πυρά».

Στη διάρκεια της «ανταλλαγής πυρών» σκοτώθηκε από σφαίρα στο στήθος ο 53χρονος καντινιέρης, ο οποίος «κρατούσε όπλο», σύμφωνα με την αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες και η οικογένεια του θύματος λένε ότι ο ΜακΑτί χτυπήθηκε καθώς προσπαθούσε να τραβήξει σε ασφαλές σημείο την ανιψιά του, που ήδη είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο πόδι. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με το πιστολίδι, αλλά δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Όμως, εκείνο που απουσιάζει είναι τα βίντεο από τις κάμερες που υποτίθεται ότι φέρουν πάνω στις στολές τους οι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί Κρουζ και Άλεν «είχαν τις κάμερές τους κλειστές», ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι αστυνομικοί μπήκαν σε διαθεσιμότητα ενόψει της έρευνας. Ο δήμαρχος της Λούισβιλ Γκρεγκ Φίσερ απέλυσε τον διοικητή της αστυνομίας Στιβ Κόνραντ, που θα έβγαινε στη σύνταξη τον επόμενο μήνα. Ουδεμία δίωξη έχει ασκηθεί στους εθνοφρουρούς, μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει καν έρευνα για τον δικό τους ρόλο. Οι ταυτότητές τους παραμένουν άγνωστες.

Η Κρουζ εντάχθηκε στην αστυνομία της Λούισβιλ το 2018. Το μητρώο της είναι «καθαρό», δεν έχει πειθαρχικές διώξεις ή συστάσεις για παράβαση κανόνων. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η σφαίρα που σκότωσε τον ΜακΑτί ήταν από το δικό της όπλο.

«Ο γιος μου δούλευε τίμια για να βγάλει κανά δολάριο και να πληρώνει τους λογαριασμούς του. Τους τάιζε τζάμπα και τον σκότωσαν σαν το σκυλί» είπε η μητέρα τού καντινιέρη, η Οντέσα Ρίλει. Στη γειτονιά λένε ότι ο ΜακΑτί δεν έπαιρνε χρήματα από τους αστυνομικούς που σταματούσαν για μια μπουκιά στην καντίνα του ούτε από ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Ο ΜακΑτί έκανε αυτή τη δουλειά τριάντα χρόνια, τα τελευταία δύο σε αυτό το σημείο, και η πελατεία του μεγάλωνε. «Μου αρέσει πολύ να φτιάχνω φαγητό για τον κόσμο. Κανένας δεν πρέπει να μένει νηστικός. Είναι πολύ καλά εδώ, δεν πρόκειται να το αφήσω. Έχω κάνει τρέλες στη ζωή μου, είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου», είπε, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξη σε τοπικό blog. Σχεδίαζε να αγοράσει μερικά μέτρα γη και να φτιάξει μόνιμο μαγαζί. Δεν πρόλαβε. Αυτοί που τον σκότωσαν δεν μοίραζαν λουλούδια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL