Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Financial Times / Ο Ντόναλντ Τραμπ και το φάσμα των φυλετικών εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Ο Ντόναλντ Τραμπ και το φάσμα των φυλετικών εκλογών

Tου Εντουαρντ Λους

Ο συγγραφέας Ουίλιαμ Φόκνερ έλεγε: “Το παρελθόν δεν είναι νεκρό. Δεν είναι καν παρελθόν”. Τα τελευταία 24ωρα των φλεγόμενων αμερικανικών πόλεων προκαλούν παραλληλισμούς με το 1968 - μια χρονιά που κατέληξε στην εκλογή του Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Νίξον κέρδισε με ένα πρόγραμμα νόμου και τάξης που απευθυνόταν συγκαλυμμένα στις ανησυχίες των λευκών.

Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι συγκαλυμμένο. Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη μετά τον στραγγαλισμό από αστυνομικό του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter “Όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί”.

H αποθέωση της “νότιας στρατηγικής”

Ήταν μια ρήση του Τζορτζ Ουάλας, τρίτου υποψήφιου στις εκλογές του 1968 και υπέρμαχου του φυλετικού διαχωρισμού. Οι Ρεπουμπλικανοί κατέφυγαν στη “νότια στρατηγική” για να κερδίσουν τους δυσαρεστημένους λευκούς Δημοκρατικούς μετά την επανάσταση των πολιτικών δικαιωμάτων. Η καμπάνια του 2016 του κ. Τραμπ ήταν η αποθέωση αυτής της προσέγγισης.

Η Ιστορία όμως δεν προσφέρει ενδείξεις για το αν ένας Πρόεδρος εν ενεργεία μπορεί να επωφεληθεί από τον ίδιο χειρισμό. Η ξεκάθαρη βαναυσότητα του φόνου του Φλόιντ -και το γεγονός ότι ο οκτάλεπτος στραγγαλισμός του βιντεοσκοπήθηκε- περιόρισε τις δυνατότητες του κ. Τραμπ να εμφανίσει τους αστυνομικούς ως θύματα. Έτσι, έμεινε να εναλλάσσει απειλές ότι θα κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους με εκκλήσεις για ηρεμία.

Το παρελθόν του κ. Τραμπ υποδηλώνει ότι δεν θα σταθεί ικανός να αντισταθεί στον πειρασμό της ανάφλεξης. Ήταν κάτι που λειτούργησε προς όφελός του όταν το κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία) απογειώθηκε, στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, τη στιγμή που ο κ. Τραμπ ζύγιζε ακόμα τις πιθανότητες για να διεκδικήσει την προεδρία. “Οι ζωές των λευκών έχουν σημασία” έγραφαν πολλά από τα πανό που εμφανίζονταν αργότερα στις συγκεντρώσεις του.

Μπορεί όμως να πετύχει το ίδιο από τον Λευκό Οίκο; Αυτό θα κριθεί από το πώς η Αμερική βλέπει τις κινητοποιήσεις. Εκ διαμέτρου αντίθετα αφηγήματα μπορούν να κατασκευαστούν από την εντυπωσιακή γκάμα των βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Ορισμένα δείχνουν λευκούς αστυνομικούς να χτυπούν βάναυσα ειρηνικούς μαύρους και λευκούς διαδηλωτές. Άλλα δείχνουν αστυνομικούς να πορεύονται μαζί τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Έπειτα υπάρχουν οι σκηνές λεηλασίας και εμπρησμών.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίζεται ότι η πλειονότητα των διαδηλωτών στη Μινεάπολη είναι ριζοσπάστες της Άκρας Αριστεράς. Αντισημιτικά μηνύματα στο Διαδίκτυο, που υποστηρίζουν ότι ο επενδυτής Τζορτζ Σορος χρηματοδοτεί έναν στρατό Antifa (αντιφασιστών) ακτιβιστών, έχουν διαδοθεί. Ρωσικά bots βοήθησαν στη διάδοση των θεωριών συνωμοσίας.

Η κυβέρνηση Τραμπ πήρε τη σκυτάλη. Σε δήλωσή του στην τηλεόραση, ο εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ τόνισε ότι οι διαδηλώσεις “σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και καθοδηγήθηκαν από αναρχικές και ακροαριστερές ομάδες που χρησιμοποιούν τακτικές Antifa”. Χωρίς να παραθέσει στοιχεία, ο κ. Τραμπ είπε ότι το 80% των διαδηλωτών στη Μινεάπολη προερχόταν από διαφορετικές πολιτείες. Την Κυριακή, έγραψε στο Twitter ότι σχεδιάζει να κηρύξει την Antifa ως “τρομοκρατική οργάνωση”.

Καλοκαίρι αναταραχής και πόλωσης

Η Αμερική βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το φάσμα ενός μακρού καλοκαιριού αναταραχής, με τον Πρόεδρο να ενισχύει την πόλωση. Η αναταραχή ξεσπά εν μέσω μιας πανδημίας που στέρησε δυσανάλογα ζωές στις μειονοτικές κοινότητες των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Τα τελευταία λόγια του Φλόιντ -“δεν μπορώ να ανασάνω”- αποτελούν μεταφορά μιας κοινωνίας που ασφυκτιά από την όλο και πιο τοξική πολιτική ζωή της.

Το εναλλακτικό αφήγημα που προωθεί ο Τζο Μπάιντεν, ο αντίπαλος του κ. Τραμπ, είναι ότι η Αμερική αγωνιά να γιατρευτεί. Ο κ. Μπάιντεν υπόσχεται να “αναστηλώσει την ψυχή της Αμερικής”. Αν οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις μπορούν να χρησιμεύσουν σαν βαρόμετρο, το μήνυμα φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Έρευνα για λογαριασμό των “Washington Post” / ABC έδειξε ότι προηγείται με 53% έναντι του κ. Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί με 43%.

Είναι όμως ένα στιγμιότυπο που απαθανατίστηκε προτού οι διαδηλώσεις επεκταθούν και σε άλλες πόλεις. Το μήνυμα του κ. Μπάιντεν έχει ιστορική απήχηση ανακαλώντας τις καλύτερες στιγμές της Αμερικής, περιλαμβανομένου του Έιμπρααμ Λίνκολν. Τα έθνη όμως δεν έχουν ψυχή. Έχουν αντικρουόμενες ιδέες για τον εαυτό τους.

Ο κ. Μπάιντεν θέλει να επαναφέρει τις ΗΠΑ στο σημείο πριν την εκλογή του κ. Τραμπ - μια πολυεθνική κοινωνία με τον πρώτο μη λευκό Πρόεδρο. Ο κ. Τραμπ δεν κρύβει την επιθυμία για μια προεμφυλιακή Αμερική, όπου κανείς δεν αμφισβητούσε την κυριαρχία των λευκών ανδρών. Θα κατηγορήσει τον κ. Ομπάμα, την Κίνα, τους ριζοσπάστες της Αριστεράς και τα “αποβράσματα” για τη σημερινή δυστυχία - με άλλα λόγια, όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα πιο δυστοπικό φόντο για τη διαδικασία που θα καθορίσει το μέλλον της ισχυρότερης Δημοκρατίας του πλανήτη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL