Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Σιδηρόφρακτες Πολιτείες της Αμερικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιδηρόφρακτες Πολιτείες της Αμερικής

Η ανάπτυξη πάνοπλων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον, οι απειλές Τραμπ και η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες δεν πτόησαν ούτε χθες τους Αμερικανούς πολίτες, που, εννέα μέρες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, συνέχισαν να διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βαναυσότητας.

Οι κινητοποιήσεις ήταν το ίδιο μαζικές με τις προηγούμενες μέρες αλλά λιγότερο βίαιες, καθώς οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι ζημιές και λεηλασίες σε καταστήματα ήταν αισθητά περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες. Δρόμοι σε περισσότερες από 75 πόλεις των ΗΠΑ, που μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα παρέμεναν έρημοι εξαιτίας της πανδημίας, πλημμύρισαν και πάλι το βράδυ της Τρίτης από διαδηλωτές.

Στη στρατοκρατούμενη πλέον Ουάσιγκτον -την “ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη αυτή τη στιγμή”, σύμφωνα με τον Τραμπ-, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, έξω από την περίφραξη που έχει υψωθεί μπροστά στον Λευκό Οίκο. Άνδρες της Εθνοφρουράς πραγματοποιούσαν, την ίδια ώρα, επίδειξη στρατιωτικής ισχύος παρατασσόμενοι κατά δεκάδες μπροστά στο μνημείο του Λίνκολν, τον τόπο όπου, πριν σχεδόν από πενήντα χρόνια, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ιστορική ομιλία του.

Στη Μινεάπολη, όπου την περασμένη Τρίτη άρχισαν οι οργισμένες διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του 46χρονου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Μινεσότα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις ενέργειες της τοπικής αστυνομίας, που, με βάση μελέτες, χρησιμοποιεί βία εις βάρος μαύρων υπόπτων επτά φορές περισσότερο απ’ ό,τι εις βάρος λευκών υπόπτων.

Στη Νέα Υόρκη, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα του αναμενόμενου προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι διαδηλώσεις. Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να κατέβουν και πάλι στους δρόμους φωνάζοντας το όνομα του Φλόιντ και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Δικαιοσύνη” και “Black Lives Matter”.

Αποστάσεις στρατιωτικών από Τραμπ

Εντύπωση προκαλούσε, την ίδια ώρα, η “εγκράτεια” του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. Τουλάχιστον προσωρινά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έπαψε να ρίχνει λάδι στη φωτιά με απειλητικές αναρτήσεις και προσβολές προς τους διαδηλωτές. Ρόλο σε αυτό ενδεχομένως να έπαιξαν οι αποστάσεις που άρχισαν να παίρνουν από αυτόν μια σειρά αξιωματούχοι του στρατού.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ προκάλεσε ρίγη ανησυχίας τη Δευτέρα δηλώνοντας ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει “να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης”. Την επακόλουθη οδηγία του προς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων να απέχουν από πολιτικές τοποθετήσεις άρχισαν ωστόσο να παραβιάζουν από χθες αρκετοί αξιωματικοί του στρατού ασκώντας κριτική στους χειρισμούς του Λευκού Οίκου.

“Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης. Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός” έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

“Είμαι ο Τζορτζ Φλόιντ” έγραψε στο Twitter ο ανθυπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας Κέιλεθ Ράιτ. “Όπως οι περισσότεροι μαύροι πιλότοι, εξοργίστηκα όταν είδα έναν άλλον μαύρο άνδρα να πεθαίνει στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια μας”.

“Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτή τη χώρα στους μαύρους, θύματα αστυνομικής βίας (...), ενδέχεται να συμβεί και σε εμένα” πρόσθεσε σε άλλο μήνυμά του. Μεταξύ εκείνων που στήριξαν δημοσίως τον ανθυπασπιστή ήταν και ο στρατηγός Ντέιβ Γκόλντσταϊν, επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος, σε επιστολή του προς τους διοικητές των μονάδων, χαρακτήρισε τον φόνο του Φλόιντ “εθνική τραγωδία”.

Ο Τζέιμς Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται για την εικόνα ειρηνικών διαδηλωτών να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. “Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον Πρόεδρο να δώσει εντολή γι' αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου” τόνισε στην επιστολή παραίτησής του.

Η υπόθεση έφτασε ώς το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σμιθ εξέφρασε την ανησυχία του για τις “απολυταρχικές” τάσεις του Προέδρου Τραμπ και για τον “τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας”.

“Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος” υπενθύμισε. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών, οι αμερικανικές πολιτείες μπορούν να ζητήσουν τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

“Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία”

Ο δημόσιος διάλογος που έχει αναπτυχθεί για τον συστημικό ρατσισμό στις ΗΠΑ μετά από έναν ακόμη αναίτιο φόνο μαύρου από αστυνομικούς είναι επόμενο να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό και στην ίδια την αστυνομία.

Σε συνέντευξή της στο δίκτυο ABC, η Σ. Τζ. Ντέιβις, διευθύντρια της αστυνομίας στο Ντέραμ της Νότιας Καρολίνας, ζήτησε χθες “σαρωτικές μεταρρυθμίσεις” στην αστυνόμευση, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση σε εθνικό επίπεδο “λαβών εξουδετέρωσης” όπως αυτής που προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ. “Τα συναισθήματα που εκφράζονται στους δρόμους πόλεων σε όλη τη χώρα έχουν βάση. Για πάρα πολλά χρόνια υπάρχει συστημικός ρατσισμός στην αστυνόμευση” τόνισε.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία ως υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατηγόρησε, από την πλευρά του τον Τραμπ, ότι “μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο μάχης ναρκοθετημένο με παλιές έχθρες και νέους φόβους”. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του σημερινού Προέδρου ξεπερνά πλέον τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Αλέξης Τσίπρας: Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ, παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για αλλαγές

«Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων, ενώ η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών» #BlackLivesMatter #JusticeForFloyd, έγραψε χθες στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος για δεύτερη φορά από τα κοινωνικά δίκτυα στη δολοφονία του Φλόιντ.

«Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία που προχωρά με βάση τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Δηλαδή μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους» συνέχισε στο νέο μήνυμά του από το Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα ήταν γραμμένο στα αγγλικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL