Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κραυγές και ψίθυροι απ' τον Λευκό Οίκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κραυγές και ψίθυροι απ' τον Λευκό Οίκο

Πρώτα χαρακτήρισε τους διαδηλωτές "αποβράσματα", έπειτα τους απείλησε με "άγρια σκυλιά και απειλητικά όπλα", ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι "όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζει και το πιστολίδι". Οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος στη θέση του θα επιχειρούσε να κατευνάσει το εκρηκτικό κλίμα με εκκλήσεις για ενότητα και συμφιλίωση. Όχι όμως ο Τραμπ, που κρύβεται από την κοινή γνώμη σπέρνοντας μέσα από το Twitter μόνο τον διχασμό και τον φανατισμό του πολιτικού ακροατηρίου του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρέμεινε άφαντος την Κυριακή παρά το γεγονός ότι η εξέγερση που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είχε μέχρι τότε επεκταθεί σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Τη διάθεσή του να παραμείνει κρυμμένος ενδεχομένως ενίσχυσαν και τα γεγονότα της Παρασκευής, όταν η προσωπική του ασφάλεια τον φυγάδευσε άρον - άρον σε υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου όταν οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έφτασαν μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο μακριά από το προαύλιο του μεγάρου.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι αρκετοί σύμβουλοι του Τραμπ τον κάλεσαν να απευθυνθεί αμέσως στην κοινή γνώμη μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τους αγνόησε συνεχίζοντας να απευθύνεται σποραδικά στην κοινή γνώμη μέσω του Twitter. Ακόμη όμως και αυτά τα μηνύματα πρόδιδαν αμηχανία, αν όχι πανικό.

"Νόμος και τάξη!" ήταν μια από τις κραυγές που βγήκαν από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο προτού ο Αμερικανός Πρόεδρος σιγήσει για το υπόλοιπο διάστημα της μέρας. Την Κυριακή, ο Τραμπ επανήλθε στρέφοντας τα πυρά τους στους Δημοκρατικούς αξιωματούχους που με την "ανεκτική" στάση τους αφήνουν το χάος να απλώνεται στη χώρα.

"Πρέπει να σκληρύνετε τη στάση σας, Δημοκρατικοί δήμαρχοι και κυβερνήτες" έγραψε. "Αυτοί οι άνθρωποι είναι ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ. Καλέστε την εθνοφρουρά ΤΩΡΑ. Ο κόσμος παρακολουθεί και γελάει μαζί σας και με τον υπναρά Τζο (σ.σ.: Το νέο παρατσούκλι που εφηύρε για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν). Είναι αυτό που θέλει η Αμερική; ΟΧΙ!".

Χθες επανήλθε με μια νέα προσπάθεια να χαλυβδώσει το πολιτικό του ακροατήριο παρουσιάζοντας τις μαζικές και οργισμένες διαμαρτυρίες ως έργο ταραχοποιών. Οι αντιφασίστες ακτιβιστές του κινήματος Antifa αποτελούν σταθερά “κόκκινο πανί” για την αμερικανική Άκρα Δεξιά, έτσι ο Τραμπ στράφηκε εναντίον τους.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα κηρύξουν το Antifa τρομοκρατική οργάνωση” απείλησε με νέο μήνυμά του στο Twitter. “Η βία που οργανώνεται και διαπράττεται από το Antifa και άλλες παρόμοιες οργανώσεις... συνιστά εσωτερική τρομοκρατία και θα αντιμετωπισθεί ως τέτοια” πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να υπενθυμίσει ότι η υφιστάμενη αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει μόνο τον χαρακτηρισμό ξένων οργανώσεων ως “τρομοκρατικών”.

Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου αν εκτοπίσει από το πολιτικό προσκήνιο την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και τα τρομακτικά ποσοστά ανεργίας φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια ατζέντα “νόμου και τάξης”. Αυτός ήταν άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο ο Ρίτσαρντ Νίξον εξελέγη στην Προεδρία μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις και ταραχές που ακολούθησαν τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968.

Σύμβουλοι του Τραμπ θεωρούν ότι οι εικόνες καταστροφής θα μπορούσαν να τρομάξουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, ιδίως τους ηλικιωμένους, που, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχουν πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο Λευκός Οίκος προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει την πανδημία του Covid-19.

Υπάρχει βέβαια μια λεπτομέρεια στην οποία το επιτελείο του Τραμπ δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να αποδίδει αρκετή σημασία: το 1968 ο Νίξον δεν διεκδικούσε την επανεκλογή του, αλλά ήλθε "απ' έξω" να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα ως υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL