Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Κορωνοϊός: "Αναζωπύρωση" καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός: "Αναζωπύρωση" καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα

Αναζωπυρώνονται οι τοπικές εστίες της πανδημίας την ώρα που οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των κανονικών ρυθμών ζωής και, κυρίως, επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Η εξέλιξη εντείνει τους φόβους για πιθανό νέο κύμα μολύνσεων και μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς μάλιστα οι επιστήμονες προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία για τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναζωπύρωση του επιδημικού κύματος παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Ιράν, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και δύο μήνες, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία, μία από τις χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και κατόρθωσαν να ελέγξουν έγκαιρα την κατάσταση.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι παράλληλα η κατάσταση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε την Κυριακή το ένα εκατομμύριο. Από αυτά περισσότερα από τα μισά αφορούν τη Βραζιλία.

Στη Ρωσία αναφέρθηκαν χθες 9.035 νέα κρούσματα Covid-19 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 414. 878, ενώ το τελευταίο 24ωρο πέθαναν από την ασθένεια άλλοι 162 άνθρωποι. Ο αριθμός των νεκρών λόγω του κορωνοϊού στη χώρα έχει φτάσει τους 4.855, με περισσότερους από τους μισούς να έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Μόσχας.

Στην Αίγυπτο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή νέα θλιβερά ρεκόρ: 46 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και 1.536 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS - CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας στην Αίγυπτο έφτασε πλέον τους 959 νεκρούς σε 24.985 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η κυριότερη εστία της επιδημίας στη χώρα συνεχίζει να είναι η πρωτεύουσα, το Κάιρο, όπου στη μητροπολιτική περιοχή καταγράφονται 9.740 κρούσματα.

Στη Γερμανία τα στοιχεία που συγκεντρώνει για την εξέλιξη της πανδημίας το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ δείχνουν ότι άλλοι 11 ασθενείς με Covid-19 υπέκυψαν, ενώ ακόμη 333 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS - CoV-2 τις τελευταίες 24 ώρες. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερμανία 8.511 ασθενείς από Covid-19 σε σύνολο 181.815 κρουσμάτων.

Ζοφερή είναι η εικόνα και στην περιοχή Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε την Κυριακή το ένα εκατομμύριο. Από αυτά περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί σε μία μόνον χώρα, τη Βραζιλία, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζεται σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν καταγραφεί 1.016.828 κρούσματα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, εκ των οποίων 514.849 στη Βραζιλία, τη χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα. Με 164.476 κρούσματα μόλυνσης μέχρι στιγμής, το Περού είναι η άλλη χώρα της περιοχής που πλήττεται σοβαρά.

Στη Χιλή, με 57 νέους θανάτους την Κυριακή, ξεπέρασαν τους χίλιους (1.054) οι άνθρωποι που πέθαναν από Covid-19, ενώ με 4.830 νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα των 18 εκατομμυρίων αγγίζει ήδη τις εκατό χιλιάδες (99.688). Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS - CoV-2 διαγνώσθηκε στη Χιλή στις 3 Μαρτίου. Έως την Παρασκευή, πάνω από το 80% των κρουσμάτων εντοπιζόταν στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, που αριθμεί 7 εκατομμύρια κατοίκους.

Ζοφερή εικόνα

Η Βραζιλία, με 29.314 θανάτους συνολικά βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Υγείας, καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της Covid-19 παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ (103.781 νεκροί), το Ηνωμένο Βασίλειο (38.376) και την Ιταλία (33.340).

Μόνον την Κυριακή κατεγράφησαν στη Βραζιλία 16.409 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS - CoV-2. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ακόμη και δεκαπενταπλάσιος του επίσημου, με δεδομένο ότι στη χώρα δεν γίνονται μαζικά τεστ, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των δειγμάτων.

Οι δύο βραζιλιάνικες πολιτείες με τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων και κρουσμάτων μόλυνσης παραμένουν το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Ζανέιρο, αν και οι πολιτείες που δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα αναλογικά με τον πληθυσμό τους είναι οι φτωχότερες στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των δυνατοτήτων του.

Η πανδημία σαρώνει τη Βραζιλία εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ κυβερνητών πολιτειών και δημάρχων για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία ο ακροδεξιός Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου διατείνεται πως προκαλούν οικονομική καταστροφή.

Ο Μπολσονάρου, που αμφισβητούσε εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας και έχει χαρακτηρίσει την Covid-19 επανειλημμένα «γριπούλα», συνεχίζει να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις οπαδών του και να κυκλοφορεί στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στο Ιράν, μία από τις πρώτες μεγάλες εστίες της πανδημίας πέραν της Κίνας και της Νότιας Κορέας και μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες, οι αρχές ανακοίνωσαν σχεδόν 3.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση εδώ και δύο μήνες, ένδειξη ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

"Η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο, φονικότερο κύμα μολύνσεων αν δεν τηρηθούν οι οδηγίες για τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης" προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμάκι. "Οι άνθρωποι φαίνεται να νομίζουν πως ο κορωνοϊός τελείωσε, αλλά μπορεί να δούμε ανά πάσα στιγμή άλλο ένα επικίνδυνο κύμα μολύνσεων" σημείωσε. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν χθες κατά 2.979, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 154.445. Ανακοινώθηκαν επίσης 81 νέοι θάνατοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 7.878.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι επέστρεψαν στις δουλειές τους και τα τεμένη ξανάρχισαν τις καθημερινές προσευχές στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που είχαν επιβληθεί τον Απρίλιο. Ωστόσο οι αρχές χρειάστηκε να επιβάλουν εκ νέου περιορισμούς στις νότιες επαρχίες Χουζεστάν και Σιστάν Μπαλουτσιστάν στα μέσα Μαΐου, έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων εκεί.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL