Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidas Podemos και στέλεχος της EUiA: / Ζοάν Μένα - Unidas Podemos: Το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα είναι η απάντηση της Αριστεράς στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidas Podemos και στέλεχος της EUiA: / Ζοάν Μένα - Unidas Podemos: Το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα είναι η απάντηση της Αριστεράς στην κοινωνία

«Η πανδημία, παρά τη γενναία στάση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, πλήγωσε πολύ βαθιά τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Ακόμη και μέσα στην πανδημία πιέζαμε τους Σοσιαλιστές για την υιοθέτηση του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και τη νέα φτώχεια εξαιτίας του κορωνοϊού. Το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα θα έπρεπε να το είχαμε αποφασίσει από... χθες, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες χωρίς το παραμικρό εισόδημα» τόνισε στην «Αυγή» ο Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidas Podemos και του ενωτικού καταλανικού ψηφοδελτίου En Comu Podem και στέλεχος της Ενωμένης και Εναλλακτικής Αριστεράς της Καταλωνίας (EUiA)

* Η κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία συμμετέχετε, αποφάσισε να υιοθετήσει το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα μέσα σε μια πανδημία που έχει στοιχίσει στην Ισπανία σχεδόν τριάντα χιλιάδες νεκρούς...

Η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς είχε την υποχρέωση να δώσει άμεσες απαντήσεις. Το Unidas Podemos καταφέραμε δύο πράγματα. Πρώτον, να αυξήσουμε το ύψος της στήριξης για τις οικογένειες σε σχέση με την αρχική πρόταση των Σοσιαλιστών με αποτέλεσμα μια μονογονεϊκή οικογένεια να λαμβάνει 461 ευρώ, που φθάνουν στα 1.100 ευρώ για μια οικογένεια με δύο ενήλικους και δύο παιδιά.

Δεύτερον, καταφέραμε να φθάσει η στήριξη αυτή σε περισσότερα από 850.000 νοικοκυριά, σε σχέση με τα 300.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν σήμερα κάποια βοήθεια. Επίσης οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν με τα δικά τους προγράμματα να βοηθήσουν περαιτέρω τα ίδια και άλλα νοικοκυριά.

* Η Δεξιά και η Ακροδεξιά χλεύασαν την ευαισθησία σας προς τους αδύναμους της κοινωνίας;

Οι φασίστες του Vox και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα κατήγγειλαν στην αρχή ότι το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα ήταν ένα χαρτζιλίκι που θα αυξήσει τη φτώχεια επειδή δεν θα πιέζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν εργασία. Χλεύαζαν με τον χειρότερο τρόπο και τα πιο φασιστοειδή επιχειρήματα το μέτρο, αλλά άλλαξαν τακτική όταν είδαν ότι πάνω από το 80% του κόσμου στην Ισπανία ήταν υπέρ, διότι διασφαλίζει μια πιο αξιοπρεπή διαβίωση για πολλούς ανθρώπους. Τώρα είναι και αυτοί υπέρ του μέτρου.

* Είδαμε το τελευταίο διάστημα πομπές αυτοκινήτων του Vox να διαδηλώνουν στο κέντρο της Μαδρίτης...

Οι φασίστες βγαίνουν στους δρόμους για να κατακερματίσουν την κοινωνία, να καλλιεργήσουν το μίσος και τον φόβο, την ανασφάλεια. Κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι ο κόσμος είναι οργισμένος επειδή είναι κλεισμένος στο σπίτι του. Αντίθετα ο κόσμος μας έστειλε ένα μεγάλο μήνυμα ευθύνης καθώς σεβάστηκε τα περιοριστικά μέτρα κατανοώντας ότι ήταν και είναι απαραίτητα για τους ίδιους και την κοινωνία για να απομονώσουμε τον ιό.

Η Ακροδεξιά χρησιμοποιεί τη στρατηγική του μίσους, την ίδια που χρησιμοποιούν ο Μπολσονάρου και ο Τραμπ, κατηγορώντας τον ιό που έρχεται από το... εξωτερικό, και προσπαθεί να κάνει μια εθνικιστική και υπερσυντηρητική εκστρατεία. Δυστυχώς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στρατηγική, με αποτέλεσμα το ακροδεξιό Vox να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα του Λαϊκού Κόμματος. Στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για την παράταση της έκτακτης κατάστασης το Λαϊκό Κόμμα ακολούθησε το Vox και ψήφισε κατά.

* Το Unidas Podemos, με αιχμή την υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, υποστηρίζετε την ανάγκη μιας μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων...

Η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Αριστερά και την κυβέρνηση. Οι εργασιακές σχέσεις στην Ισπανία καθορίζονται από τον νόμο που είχε ψηφίσει η μονοκομματική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που, με την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε, διέλυσε τα εργασιακά δικαιώματα, καταστρατήγησε κάθε κοινωνικό διάλογο, περιθωριοποίησε τον ρόλο των συνδικάτων και ελαστικοποίησε την εργασία.

Με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων επιδιώκουμε να αποτρέψουμε την αποβιομηχάνιση της χώρας μας και να ανακτήσουμε τη βιομηχανική μας κυριαρχία, κάτι που κρίνεται περισσότερο αναγκαίο μετά την απόφαση της Nissan να απολύσει σχεδόν 3.000 εργαζόμενους και να οδηγήσει σε κρίση άλλες 25.000 θέσεις εργασίας στους προμηθευτές της μόνο στην Καταλωνία.

Με τη μεταρρύθμιση στοχεύουμε να φθάσουμε σε αξιοπρεπείς μισθούς, παρ’ όλο που η κυβέρνηση συνασπισμού αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τον μήνα το 2020, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι δεν καταφέρνουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να βγάλουν τον μήνα με αυτά τα χρήματα. Διορθώσαμε λίγο κάποιες μεγάλες αδικίες, αλλά οι μισθοί αυτοί είναι της πείνας.

* Πώς είδατε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμεία ανασυγκρότησης;

Πρώτη φορά είδαμε ότι δεν μας επαναπροτείνουν τη σκληρή λιτότητα που μας είχαν επιβάλει οι χώρες της βόρειας Ευρώπης με την καθοδήγηση της Γερμανίας. Για την Ευρώπη έφτασε η στιγμή να δείξει εάν θα είναι αλληλέγγυα ή θα παίξει το ίδιο της το μέλλον ως Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πρόταση λείπουν πολλά πράγματα και χρειάζονται σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι θέλει μια έξοδο από αυτή την οικονομική και κοινωνική κρίση με όλες τις χώρες και τους ανθρώπους τους όρθιους. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να σχηματίσουν ένα μέτωπο αλληλεγγύης, διότι αντιμετωπίζουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτή την κρίση, δεδομένου ότι ακόμη δεν είχαμε ξεπεράσει την προηγούμενη οικονομική κρίση και τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας.

Είναι ασφαλώς θετικό το ότι θα υπάρξουν επιχορηγήσεις, αλλά αυτές δεν αρκούν για να εγγυηθούμε ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του και ότι τα κοινωνικά μέτρα που υιοθετήσαμε στην Ισπανία και ξεπερνούν τα 200 δισ. ή το 20% του ΑΕΠ θα έχουν συνέχεια.

Το Unidas Podemos διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλιστές τη φορολόγηση του πλούτου για να βγούμε από την οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία μας οδήγησε η πανδημία, τον «φόρο κορωνοϊού» για τους έχοντες και κατέχοντες, επειδή οι πλούσιοι και οι πολυεθνικές μπορούν να πληρώσουν και να διευκολύνουν μια ανακατανομή του βάρους στην κοινωνία.

Σήμερα ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ το κοινωνικό κράτος και ο καθένας πρέπει να συμβάλει ανάλογα με την τσέπη του για τις κοινές μας ανάγκες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL