Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΗΠΑ: Χειροπέδες live στο CNN και λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Χειροπέδες live στο CNN και λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα

Οι σκηνές λατινοαμερικανικής -και όχι μόνο- χούντας, με τη σύλληψη του συνεργείου του CNN στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, οι χειροπέδες στον Αφροαμερικανό δημοσιογράφο, η συνεχής λειτουργία της κάμερας, που συνέχιζε να καταγράφει το αστυνομικό θράσος και την αυθαιρεσία, και η συνεχιζόμενη γενναία απόφαση του Twitter να προειδοποιήσει ότι tweet του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «εκθειάζει τη βία» γράφοντας ότι «όταν αρχίζουν οι λεηλασίες θα αρχίσουν και οι πυροβολισμοί» φανερώνουν την προσπάθειες οικοδόμησης μιας αυταρχικής, λαϊκιστικής και βαθιά φιμωμένης δημοκρατίας στις ΗΠΑ και τις αντιστάσεις της κοινωνίας στη δολοφονική αυθαιρεσία και στη χειραγώγηση των κοινωνικών δικτύων και των μέσων ενημέρωσης από την εξουσία.

Ο Τραμπ πρόεδρος της... ελευθερίας της λογοκρισίας

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης απέναντι σε έναν από τους χειρότερους κινδύνους της» τόνισε από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ υπογράφοντας την εκτελεστική εντολή (διάταγμα) εναντίον των κοινωνικών δικτύων, που έχει ισχύ νόμου προς τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά υπόκειται στον έλεγχο των δικαστικών αρχών.

Η εκτελεστική εντολή ανοίγει στην πράξη τον ασκό του Αιόλου για τον περιορισμό της προστασίας των κοινωνικών δικτύων και των ανοικτών φόρουμ των κοινοτήτων των πολιτών με άξονα τη νομοθεσία του 1996, που θεωρεί ότι οι εταιρείες διαχείρισης των κοινωνικών δικτύων δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται διότι αποτελούν απλώς «πλατφόρμες» και όχι εφημερίδες, που έχουν την άμεση ευθύνη για το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων.

«Έχουν την ανεξέλεγκτη δύναμη να λογοκρίνουν, να περιορίσουν, να τροποποιήσουν, να διαφοροποιήσουν, να κρύψουν, να αλλάξουν σχεδόν οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας μεταξύ ιδιωτών πολιτών ή ενός ευρύτερου κοινού» υποστηρίζει ο πλανητάρχης εναντίον του Twitter, του Facebook, του Google, του YouTube και των άλλων κοινωνικών δικτύων.

Η εκδικητική μανία του Τραμπ εναντίον του Twitter στηρίζεται στο γεγονός ότι γι’ αυτόν το Twitter μετατράπηκε από «πλατφόρμα» σε εφημερίδα με την παρέμβασή του να προειδοποιήσει το κοινό ότι δύο προηγούμενες αναρτήσεις του αποτελούσαν πιθανώς... fake news.

Στην πράξη ο Τραμπ ζητάει από το υπουργείο Εμπορίου και τον γενικό εισαγγελέα να προτείνουν την τροποποίηση του νόμου της ανεξάρτητης αρχής, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), στην οποία συμμετέχουν τρεις Ρεπουμπλικανοί και δύο Δημοκρατικοί, για να απαγορευτεί στις «πλατφόρμες» να συμπεριφέρονται σαν.. εφημερίδες και να προειδοποιούν για τα fake news του ή τα κηρύγματα μίσους και βίας του πλανητάρχη, και μάλιστα «κακή τη πίστει», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της FCC Ατζίτ Πάι... πάγωσε τον Τραμπ, του οποίου ο στόχος είναι να εκφοβίσει τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης με πιθανές αγωγές εναντίον τους και να ενισχύσει το κλίμα συνωμοσιολογίας που έχει τροφοδοτήσει για την επικείμενη προεκλογική εκστρατεία, που τον βλέπει οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. Διότι πάνω απ’ όλα ο Τραμπ φοβάται τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόρσεϊ είχε προειδοποιήσει πέρσι τον Νοέμβριο ότι «λάβαμε την απόφαση να σταματήσουμε όλες τις πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter παγκοσμίως» προκαλώντας την οργή του Τραμπ, που δημοσιεύει κατά μέσον όρο 29 tweets την ημέρα καλλιεργώντας την αυταρχική άμεση επικοινωνία με τους πολίτες έναντι της δημοκρατικής επαφής με τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους τους.

Αυτό που ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου, ο Σαλβίνι, η Λεπέν και ο Όρμπαν αποκαλούν «εκδημοκρατισμό της πληροφορίας», την άμεση επαφή του ηγέτη με τον πολίτη, χωρίς την ουσιαστική διαμεσολάβηση των κομμάτων, των συνδικάτων και των άλλων ενδιάμεσων οργανώσεων, και κυρίως των ενοχλητικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων τους.

Για τον λόγο αυτόν, για τον Λευκό Οίκο η Σίλικον Βάλεϊ (Silicon Valley) αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό, επειδή μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή των μειονοτικών κοινοτήτων στις κάλπες προδικάζοντας το αποτέλεσμα υπέρ των Δημοκρατικών του Μπάιντεν. Στις εκλογές του 2016 ψήφισε μόλις το 55,7% και μια αύξηση της συμμετοχής έστω και λίγων ποσοστιαίων μονάδων κρίνεται καταδικαστική για τον Τραμπ.

Το Twitter κατά του... ηγεμόνα και το Facebook κατά του Twitter

Η αντιπαράθεση του Τραμπ με το Twitter και τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Τζακ Ντόρσεϊ, που επιμένει ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί για τις λανθασμένες αναρτήσεις, έφερε στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις που υπάρχουν με τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ως νέος και σύγχρονος διαδικτυακός Πιλάτος δεν θέλει να γίνει... δικαστής, να κρίνει δηλαδή τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Facebook, ενώ την ίδια στιγμή δεν θέλει ούτε τη λογοκρισία του Τραμπ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το Facebook δεν πρέπει να είναι διαιτητής της αλήθειας και όσων λέει στο Διαδίκτυο ο κόσμος. Οι ιδιωτικές εταιρείες, ειδικά αυτές οι πλατφόρμες, πιθανώς δεν θα έπρεπε να είναι στη θέση να το κάνουν» τόνισε ο Ζούκερμπεργκ στο Fox ταυτιζόμενος με τον πλανητάρχη εναντίον του Twitter, ενώ λίγες ώρες αργότερα, όταν ο Τραμπ υπέγραψε την εκτελεστική εντολή, κομπορρημονούσε για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του υπογραμμίζοντας ότι «η επιλογή μιας κυβέρνησης να λογοκρίνει μια πλατφόρμα επειδή ανησυχεί για τη λογοκρισία της δεν είναι η σωστή αντίδραση».

Καμπανάκι για Ευρώπη

H επίθεση του αυτοκράτορα των ΗΠΑ στα κοινωνικά δίκτυα και τα πιο κλασικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN και η «Washington Post», και οι εσωτερικές αντιθέσεις των κροίσων ιδιοκτητών τους δεν θα έπρεπε να αφήνουν αδιάφορη την Ευρώπη, από τη στιγμή που στις Βρυξέλλες αλωνίζουν οι αμερικανικές πολυεθνικές και τα λόμπι τους, για να μην αναφερθούμε στην άλωση της Γηραιάς Ηπείρου από τις «μυστικές» υπηρεσίες των ΗΠΑ, που συγκεντρώνουν διαρκώς περισσότερα στοιχεία για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε.

Ο Τραμπ μας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα νομικό και τεχνικό πλαίσιο για να προστατευθεί από τους... πλανητάρχες και να διασφαλίσει την ελευθερία των πολιτών της, για να μην καταλήξουμε σαν την Κίνα, που χρησιμοποιεί τη Microsoft του «λίμπεραλ» και φιλάνθρωπου Μπιλ Γκέιτς -και όχι μόνο- για να λογοκρίνει και να παρακολουθεί 1,5 δισ. άτομα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL