Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Γερμανός Τσιόδρας και τα σχολεία

Ο Κρίστιαν Ντόρστεν επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία που να επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά μολύνονται λιγότερο, πλην όμως "ως ιδιώτης και όχι ως ιολόγος" θεωρεί αναγκαίο να συνεχιστεί η εκπαίδευση των παιδιών

Της Σίλβια Ενγκελ*

Τι γίνεται με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία; Και στη Γερμανία η συζήτηση συνεχίζεται και ο προβληματισμός είναι μεγάλος για το εάν και πότε θα επιστρέψουν όλα τα παιδιά κανονικά στις τάξεις τους. Δάσκαλοι και γονείς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του Κρίστιαν Ντόρστεν, του διευθυντή στο διάσημο Ινστιτούτο Ιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Σαριτέ στο Βερολίνο. Ο Ντόρστεν επιμένει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις στην επιστημονική βιβλιογραφία που να επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά μολύνονται λιγότερο ή είναι λιγότερο ευπαθή σε ιώσεις, πλην όμως, «ως ιδιώτης και όχι ως ιολόγος», θεωρεί αναγκαίο να ξαναζωντανέψει αυτό το εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της κοινωνικής ζωής με τη φροντίδα και την εκπαίδευση παιδιών. «Θα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε την υπάρχουσα επιδημιολογική και επιστημονική γνώση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» δηλώνει στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF.

Ο Γερμανός καθηγητής βλέπει στο άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών μια άλλη σταθερά. Ενώ, για παράδειγμα, στις εκκλησίες και στα εστιατόρια οι αρχές δεν ξέρουν ποιοι κάθισαν εκεί νωρίτερα σε περίπτωση κρουσμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο στα σχολεία. «Εκεί ξέρουμε κάθε μέρα ακριβώς σε ποια θέση κάθισε ποιος μαθητής και ξέρουμε ακόμη με ποια παιδιά ήρθε σε επαφή και άλλα στοιχεία που είναι πολύ πιο πολύτιμα» προσθέτει ο Κρίστιαν Ντρόστεν. Κι ενώ τα παιδιά σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με την πλειονότητα των ενηλίκων, των καθηγητών, των νηπιαγωγών και του προσωπικού.

Εκείνο που προτείνει ο Ντρόστεν είναι η διεξαγωγή τεστ για όλους εβδομαδιαίως. Έτσι, αφενός θα αποκαλυφθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς τού ιού, αφετέρου, θα ησυχάσουν οι εκπαιδευτικοί που φοβούνται πως έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μετάδοσης μέσω αερολυμάτων, ο Γερμανός καθηγητής λέει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος όταν στον ίδιο στενό χώρο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τραγουδούν ή μιλούν σε μικρόφωνο. «Σ’ αυτήν την περίπτωση ο καλός αερισμός μπορεί να βοηθήσει και όχι τόσο η απολύμανση των χεριών». Μια άλλη λύση είναι με τη βοήθεια ενός μεγάλου ανεμιστήρα και ενός ανοιχτού παραθύρου να μετακινηθεί η μάζα αέρος προς τα έξω. Βέβαια, σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες γι’ αυτόν τον νέο εμπειρικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, που βασίζεται σε παρατηρήσεις, δεν υπάρχουν.

 

* Η Σίλβια Ένγκελ είναι δημοσιογράφος στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF

 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις