Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Ανάποδος Κόσμος / Το Μεγάλο Ψάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Το Μεγάλο Ψάρι

Είναι μια πονεμένη ιστορία ο βίος και η πολιτεία της Νόρμα ΜακΚόρβεϊ, της φτωχής περιθωριοποιημένης Αμερικανίδας, η οποία από σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατέληξε φερέφωνο των πιο αντιδραστικών κύκλων της χριστιανικής Δεξιάς. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια κλασική αμερικανική νουβέλα της σειράς, με την άσημη κοπέλα που έγινε διάσημη, με έρωτες, προδοσίες, βιασμούς και εκβιασμούς, χρήμα, ίντριγκες και με ένα απρόσμενο τέλος. Ένα τέλος που γράφεται αυτές τις ημέρες στις οθόνες της Αμερικής, αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό πρόσωπο του πουριτανισμού και τις μεθοδεύσεις του στο όνομα μιας ηθικής βουτηγμένης στη δική του ανομολόγητη ανηθικότητα.

Υπόθεση Roe v. Wade

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Νόρμα ΚακΚόρβεϊ ήταν ο άνθρωπος πίσω από το νομικό ψευδώνυμο "Jane Roe" στην ιστορική υπόθεση Roe v. Wade και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το 1973, που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτοντας ως αντισυνταγματική την απαγόρευση σε επιμέρους πολιτείες. Παιδί μιας διαλυμένης οικογένειας, η Νόρμα μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια στο Τέξας, είχε περιπέτειες με τον νόμο από την ηλικία των δέκα ετών, ανακάλυψε πολύ νωρίς ότι της άρεσαν τα κορίτσια, μπαινόβγαινε σε αναμορφωτήρια, βιάστηκε από τον ξάδερφό της, παντρεύτηκε στα 16, εγκατέλειψε τον άντρα που την κακοποιούσε για να φέρει στον κόσμο το πρώτο από τα δυο παιδιά της, τα οποία δόθηκαν για υιοθεσία καθώς εκείνη βυθιζόταν στον κόσμο της εξάρτησης από ουσίες. Το 1969 έμεινε πάλι έγκυος και ζήτησε να κάνει άμβλωση, υποστηρίζοντας (ψευδώς) ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από Αφροαμερικανούς, αλλά δεν διέθετε αποδεικτικά στοιχεία που θα την βοηθούσαν να χρησιμοποιήσει αυτό το "παραθυράκι" στον νόμο που απαγόρευε τις εκτρώσεις στο Τέξας.

Ο γιατρός της την έφερε σε επαφή με δικηγορικό γραφείο που έψαχνε χαρακτηριστικές περιπτώσεις εγκύων ώστε να πετύχει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Η υπόθεσή της έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο τρία χρόνια αργότερα, χωρίς να παραστεί η ίδια ούτε σε μια ακρόαση. Εν τω μεταξύ έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί, που δόθηκε και εκείνο για υιοθεσία. Μετά την ιστορική απόφαση, η Νόρμα αποκάλυψε την ταυτότητά της και στοχοποιήθηκε αμέσως από τη Δεξιά του Κυρίου. Με διάφορους τρόπους. Επί μια δεκαετία η γυναίκα απέφευγε τη δημοσιότητα, αλλά στη συνέχεια ανέπτυξε ακτιβιστική δράση. Προσέφερε εθελοντική εργασία σε κλινική που έκανε αμβλώσεις και συμμετείχε σε εκστρατείες ενημέρωσης για το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή, ενώ δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της "Εγώ είμαι η Roe" τo 1994.

"Αναγεννημένη χριστιανή"

Ένα χρόνο αργότερα, το 1995, έγινε η μεγάλη ανατροπή. Όλη η Αμερική είδε τη Νόρμα ΜακΚόρβεϊ να δηλώνει "αναγεννημένη χριστιανή" και να βαπτίζεται στην πισίνα του Ευαγγελιστή πάστορα Φλιπ Μπέναμ, αρχηγού της διαβόητης οργάνωσης "Επιχείρηση Διάσωση", που πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις, ενίοτε βίαιες, για την απαγόρευση των αμβλώσεων και το κλείσιμο των κλινικών. Το βίντεο της βάπτισης, οι "απολογίες" της Νόρμα και τα κηρύγματά της εναντίον των "παραπλανημένων" γυναικών που καταφεύγουν στην άμβλωση έγιναν εργαλεία προπαγάνδας και προσηλυτισμού (όχι μόνο στην Αμερική), ενώ η ίδια συμμετείχε σε αποκλεισμούς "αμαρτωλών" κλινικών. Η ζωή της "αναγεννημένης" χριστιανής έγινε ταινία, ενώ εκείνη συνέχισε να ζει με τη σύντροφό της Κόνι Γκονζάλες (την οποία είχε γνωρίσει στη διάρκεια της μεγάλης δίκης), περιγράφοντας τη σχέση τους ως πλατωνική. Η Νόρμα πέθανε στο Τέξας το 2017, από καρδιακή ανεπάρκεια. Έκρυβε όμως μια μεγάλη έκπληξη για την πουριτανική Αμερική.

Μεταστροφή... με το αζημίωτο

Λίγο πριν πεθάνει, η Νόρμα ΜακΚόρβει εξομολογήθηκε ότι η "αναγέννησή" της, το 1985, ήταν στημένη από τους πάστορες Φλιπ Μπέναμ και Ρομπ Σκενκ. Με το αζημίωτο, φυσικά.

"Πήρα τα χρήματά τους και εκείνοι με έστησαν μπροστά στις κάμερες και μου είπαν τι να πω" δήλωσε η Νόρμα από το "νεκροκρέβατό" της, όπως περιέγραψε τη συσκευή οξυγόνου που φορούσε. "Είμαι καλή ηθοποιός, αλλά τώρα δεν υποκρίνομαι", είπε στον σκηνοθέτη Νικ Σουίνι, δημιουργό του ντοκιμαντέρ "AKA Jane Roe", που προβάλλεται από την Παρασκευή στις ΗΠΑ. "Σε χρησιμοποίησαν ως έπαθλο;" ρωτά ο σκηνοθέτης. "Φυσικά, ήμουν το Μεγάλο Ψάρι", απαντά η Νόρμα.

Στο ντοκιμαντέρ παρατίθενται αποδείξεις ότι το αντίτιμο για τη μεταστροφή της ήταν σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια σε χρήμα και άλλα "δώρα". Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις, ο πάστορας Σκενκ ομολογεί ότι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες και τις ανάγκες της γυναίκας, υπαγόρευαν τις δηλώσεις και την είχαν βάλει κατά κάποιο τρόπο σε... μισθολόγιο. Ο άλλος πάστορας, ο Μπέναμ, αρνήθηκε ότι της έδωσαν χρήματα. Η μισή Αμερική κατάπιε τη γλώσσα της και η άλλη μισή, που πριν δεν ήθελε καν να ακούσει για τη μεταστροφή της Νόρμα, τώρα πανηγυρίζει.

Ακροδεξιό come back

Σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, ιδιαίτερα στα προπύργια του Τραμπ, η λεγόμενη χριστιανική Δεξιά έχει επανέλθει δριμύτερη απαιτώντας την ανατροπή της απόφασης του 1973 και την απαγόρευση των αμβλώσεων, τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο έχει περάσει στον έλεγχο των συντηρητικών με τις "κατάλληλες" επιλογές δικαστών από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο των ΗΠΑ. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό και τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, οι αρχές του Τέξας έκλεισαν "προσωρινά" τις κλινικές αμβλώσεων. Εκατοντάδες γυναίκες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν άμβλωση στις γειτονικές πολιτείες Κολοράντο, Νέο Μεξικό, Γουαϊόμινγκ και Νεβάδα. Για την αμερικανική Δεξιά του Κυρίου, αυτές οι γυναίκες είναι μικρά ψάρια. Αλλά το Μεγάλο Ψάρι τούς έσκισε τελικά τα δίχτυα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL