Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η χαμένη «ελευθερία» της Ακροδεξιάς από τα περιοριστικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χαμένη «ελευθερία» της Ακροδεξιάς από τα περιοριστικά μέτρα

Η Ακροδεξιά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σηκώνει τη σημαία της «ελευθερίας» εναντίον των περιοριστικών μέτρων και προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο σωτήρας της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι λίγοι πολίτες που συμμετέχουν κρατούν αποστάσεις από τους ακροδεξιούς και τα κηρύγματα μίσους.

Στις ΗΠΑ ο Τραμπ παρακινεί τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις εναντίον των κυβερνητών των Πολιτειών που έχουν πάρει περιοριστικά μέτρα. Κραυγαλέα ήταν η περίπτωση των ενόπλων που μπήκαν στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν για να διαβάσουν ψήφισμα, αναγκάζοντας πολλούς από τους αιρετούς να φορέσουν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στην Αλαμπάμα, το Τέξας, την Πενσυλβανία, το Ουισκόνσιν και τη Βόρια Καρολίνα οι Ρεπουμπλικανοί τροφοδοτούν τις διαμαρτυρίες εναντίον των Δημοκρατικών κυβερνητών.

Όταν οι «αγανακτισμένοι» πολίτες που έχασαν την ελευθερία τους από τα περιοριστικά μέτρα έφτασαν έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ εκδήλωσε τη συμπαράστασή του. Ας μην ξεχνάμε ότι με την εμφάνιση του κορωνοϊού τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισής του ελήφθησαν εθελοντικά από αυτούς που έτρεξαν κατά χιλιάδες για να αγοράσουν κάθε λογής όπλα ώστε να προστατευθούν από τις κοινωνικές αναταραχές που θα προκαλούσε ο κορωνοϊός.

Στη Βραζιλία, που έχει γονατίσει από τον κορωνοϊό, ο Μπολσονάρου προτρέπει τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις εναντίον των κυβερνητών που εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναγκάσει τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας να καταγγείλουν τη χρήση της ισραηλινής σημαίας στις διαδηλώσεις των ανεγκέφαλων οπαδών του που τριγυρνούν χωρίς προστατευτικά μέτρα. Ο Μπολσονάρου «παραίτησε» δυο υπουργούς Υγείας για να μπορέσει να συνταγογραφεί τη χλωροκίνη του Τραμπ και να δηλώσει δημοσίως και ο ίδιος ότι παίρνει μικρές ποσότητας εναντίον του ιού. «Ας πεθάνουν όσοι είναι να πεθάνουν» είχε αναφωνήσει ο προφήτης Μπολσονάρου, στην αρχή της πανδημίας, αλλά αυτοί που πεθαίνουν και αρρωσταίνουν κατά χιλιάδες βρίσκονται κυρίως στις φτωχογειτονιές, τις φαβέλες και στα δάση του Αμαζονίου.

Στη Βρετανία, ορισμένοι που ξεστράτισαν από την... αγέλη πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Λονδίνο, το πρώτο σαββατοκύριακο χαλάρωσης των μέτρων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν 19 προσαγωγές για παραβίαση των περιοριστικών διατάξεων για τις αποστάσεις.

Στην Πολωνία, οι «αγανακτισμένοι» πολίτες και επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους είχαν ξυρισμένα τα κεφάλια και ήταν ντυμένοι με μπουφάν και παντελόνια του ακροδεξιού χώρου, αφού διαδήλωναν για περίπου μια εβδομάδα σε όλη τη χώρα έφτασαν, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, και στη Βαρσοβία και συγκρούστηκαν στο ιστορικό κέντρο με την αστυνομία «για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας», όπως δήλωναν. Η αστυνομία χρησιμοποίηση δακρυγόνα και σπρέι για να τους διαλύσει.

Στην Ισπανία, οι διαμαρτυρίες εναντίον των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos ξεκίνησαν από το βήμα της Βουλής. Αργότερα, στην πιο πλούσια συνοικία στο κέντρο της Μαδρίτης, τη Σαλαμάνκα, οι «αγανακτισμένοι» πολίτες βγήκαν στους δρόμους της με τις σημαίες με το «κοτόπουλο» του Φράνκο φωνάζοντας «ελευθερία, ελευθερία» και ζητώντας την παραίτηση του... δικτάτορα Σάντσεθ. Μετά τους ακολούθησαν οι νεόπλουτοι τις Μισαριέρα, ενώ το Vox προσπαθεί να κάνει κάτι ανάλογο στην «εχθρική» Καταλωνία.

Στη Γερμανία, οι συγκεντρώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων συνεχίζονται κάθε Σάββατο. Αποκορύφωμα των εντάσεων ήταν οι 131 προσαγωγές στο Βερολίνο και μια σύλληψη στο Ντόρτμουντ για επίθεση σε τηλεοπτικό συνεργείο, ενώ μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας από πέντε χιλιάδες πολίτες πραγματοποιήθηκε στη Στουτγάρδη, με την άδεια των αρχών και τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας από τους πολίτες, απογοητεύοντας τους διοργανωτές, που περίμεναν... μισό εκατομμύριο.

Στη Φραγκφούρτη, την Κολωνία, το Αμβούργο, τη Λειψία, τη Νυρεμβέργη και τη Βρέμη, η Ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κυρίως τις ανησυχίες του κόσμου για την ανεργία, αλλά δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να ελέγξει τις διαμαρτυρίες. Σε ορισμένες από τις συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έλειψαν και ορισμένα... παραδοσιακά συνθήματα, όπως: «Έξω οι ναζί».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL