Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ιταλία - Ισπανία / Ιταλία - Ισπανία: Μπαράζ μηνύσεων από συγγενείς θυμάτων στα γηροκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία - Ισπανία / Ιταλία - Ισπανία: Μπαράζ μηνύσεων από συγγενείς θυμάτων στα γηροκομεία

Οι συγγενείς των ηλικιωμένων στα γηροκομεία του Μιλάνου και του Τορίνου ζητούν από τις αρμόδιες αρχές δικαιοσύνη και απαντήσεις για τους χιλιάδες νεκρούς στα δημόσια και συμβεβλημένα γηροκομεία, ενώ στο Μιλάνο βγήκαν στους δρόμους «για να θυμηθούμε τους αγαπημένους μας και να ακούσουν τη φωνή μας οι ζωντανοί». Την ίδια στιγμή τα θύματα που κορωνοϊού στην Ιταλία πιθανώς ξεπερνούν τις 50.000, αφού σύμφωνα με τον ιταλικό ΕΦΚΑ «λείπουν» 20.000 άτομα, σχεδόν όλα στη βόρεια Ιταλία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας (INPS) ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό ίσως είναι κατά 18.971 άτομα περισσότεροι από τους 32.486 που είχε ανακοινώσει έως προχθές η Πολιτική Προστασία της χώρας, διότι από τα στοιχεία του ιταλικού ΕΦΚΑ λείπουν στην πράξη περίπου 20.000 άτομα τους τελευταίους δύο μήνες.

Το INPS διευκρίνισε πάντως ότι πιθανώς από τους 20.000 περίπου που πέθαναν ορισμένοι απεβίωσαν από άλλες ασθένειες που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι τα ιταλικά νοσοκομεία δεν δέχονται εξωτερικά περιστατικά από την ημέρα της κήρυξης της έκτακτης κατάστασης ανάγκης, ενώ ως θύματα της Covid-19 καταγράφονται μόνο όσα άτομα είχαν κάνει τεστ και όχι αυτά που παρέμειναν και απεβίωσαν στο σπίτι τους χωρίς την παραμικρή ιατρική φροντίδα.

Το γεγονός ότι από τα 18.971 άτομα που «λείπουν» από τα στοιχεία του INPS τα 18.412 διέμεναν στη βόρεια Ιταλία ενίσχυσε τους φόβους, αλλά και την αργή, ότι οι νεκροί στη Λομβαρδία μπορεί να είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί.

Την ίδια στιγμή η ιταλική στατιστική αρχή ISTAT αναφέρει ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πιθανώς 10.000 περισσότεροι από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί, εκ των οποίων 7.000 μόνο στη Λομβαρδία.

Οι νοσοκομειακές αρχές των επαρχιών του Μιλάνου και του Λόντι ATS αναφέρουν ότι σε δύο μήνες, από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, οι θάνατοι στα νοσοκομεία των δύο επαρχιών αυξήθηκαν κατά 117% και κατά 127% για τους άνω των 70 ετών σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ετών, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι χιλιάδες άτομα απεβίωσαν στα σπίτια τους χωρίς την παραμικρή ιατρική βοήθεια.

Μηνύσεις στη Μαδρίτη

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες συγγενείς των ηλικιωμένων που πέθαναν στα δημόσια και συμβεβλημένα με το Δημόσιο γηροκομεία έχουν καταθέσει συλλογικές και ατομικές μηνύσεις κατά της Περιφέρειας της Μαδρίτης, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση των νοσοκομείων, αλλά και κατά της κεντρικής κυβέρνησης, ζητώντας απαντήσεις για την εγκατάλειψη των συγγενών τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι από τις 11 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου το προσωπικό της άνοιξε 62 πόρτες κατοικιών στις οποίες βρέθηκαν νεκροί ηλικιωμένοι, αύξηση κατά 164% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ από τα γηροκομεία και τους οίκους ευγηρίας βοήθησαν στην περισυλλογή άλλων 156 σορών για το ίδιο διάστημα. Ο δεξιός Δήμος της Μαδρίτης με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι τα άτομα αυτά «δεν απεβίωσαν όλα μόνα τους».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL