Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Δημόσια παρέμβαση στο 5% του ΑΕΠ οι βιομήχανοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσια παρέμβαση στο 5% του ΑΕΠ οι βιομήχανοι

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ζήτησαν από τις σελίδες της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας “Les Echos” την παρέμβαση των εθνικών κυβερνήσεών τους και αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της Ευρώπης με τουλάχιστον το 5% του ΑΕΠ έως και το 2023, την αλληλεγγύη και μια νέα οικονομική και δημοσιονομική πολιτική για την έξοδο από την πανδημία και την ανάκαμψη. Την αύξηση της φορολογίας στον πλούτο προτείνουν από την πλευρά τους ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας και στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής τού Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε διαδοχικές δηλώσεις τους, ενώ συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας με συντηρητικούς, λαϊκιστές και σοσιαλιστές.

«Εμείς οι βιομήχανοι θέλουμε το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης για την ανάκαμψη”

«Εμείς οι πρόεδροι των τριών μεγαλυτέρων Ομοσπονδιών Βιομηχάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του Business Europe ανησυχούμε βαθιά για τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της πανδημίας» υπογραμμίζουν στην επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στη γαλλική οικονομική εφημερίδα “Les Echos”, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας βιομηχάνων BDI Ντιέτερ Κεμπφ, των Γάλλων επιχειρηματιών του Medef Τζιοφρί Ρου Ντε Μπεζό και της ιταλικής συνομοσπονδίας βιομηχάνων Confindustria Βιντσέντζο Μπότσια, ζητώντας στην πράξη από τις κυβερνήσεις των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κοινοτικούς θεσμούς ό,τι δεν φαίνονται μέχρι στιγμής πρόθυμοι να παραχωρήσουν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μαρκ Ρούτε, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η Φινλανδή Σάνα Μαρίν. Οι πρόεδροι των τριών μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και την οικονομική και δημοσιονομική αλληλεγγύη προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία ζητώντας από τις κυβερνήσεις τους και την Ε.Ε. να προσφέρουν έως το 2023 «έως το 5% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες διαμέσου εθνικών και ευρωπαϊκών μέτρων», προειδοποιώντας ότι η έξοδος από την κρίση θα καθοριστεί από το μέγεθος της ευρωπαϊκής απάντησης, την περίοδο στήριξης και τον τύπο της χρηματοδότησης.

Αλληλεγγύη με κοινούς πόρους

«Η δημοσιονομική αλληλεγγύη θα πρέπει να εκφραστεί με κοινούς πόρους και προς όφελος των χωρών που πλήττονται περισσότερο» από την πανδημία, εκτιμούν οι τρεις υπογράφοντες το κείμενο, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ρίξει στη μάχη τής ανάκαμψης μεγαλύτερους πόρους από αυτούς που υποσχέθηκαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Σήμερα χρειαζόμαστε μια «φιλόδοξη και άνευ προηγουμένου απάντηση για την ανάκαμψη στην Ευρώπη, με αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και ψηφιοποίηση», χρειαζόμαστε «ένα ευρύ σχέδιο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να υπερασπιστούμε την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο», «πρέπει να εγκριθεί άμεσα μια τολμηρή πρόταση για το επόμενο πολυετές πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου επανέναρξης επαρκούς μεγέθους» σημειώνουν οι τρεις πρόεδροι των βιομηχάνων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι πρέπει να υιοθετηθούν «εθνικά οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της εσωτερικής ζήτησης, μια περισσότερο πράσινη Ευρώπη, που να ενσωματώνει περισσότερο τους ανθρώπους, τις καινοτομίες και την κυριαρχία της».

Οι τρεις προειδοποίησαν ότι «δεν έχουν επηρεαστεί όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ορισμένες περιοχές και βιομηχανικοί τομείς, παρά τα πρωτοφανή μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την τεράστια πτώση και τις ισχυρές οικονομικές συνέπειες στην παραγωγή, την απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει υπό έλεγχο η κατάσταση στην υγεία».

Κρατικές ενισχύσεις και αντικυκλικά μέτρα

«Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο σοκ με την ανάκαμψη από το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα χρειαστεί καιρό... Για να περάσουμε από τα περιοριστικά μέτρα στην έξοδο και από την έξοδο τη σταθεροποίηση και την πλήρη ανάκαμψη», οι πρόεδροι των τριών οργανώσεων των βιομηχάνων υπογράμμισαν ότι έχουν πλήρη συνείδηση της ενσωμάτωσης και αλληλεξάρτησης των οικονομιών τους, γεγονός που τους οδήγησε να συμμεριστούν "και οι τρεις τις ακόλουθες συστάσεις: την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία για τα σχέδια εξόδου από την έκτακτη κατάσταση ανάγκης και αυτών για την ανάκαμψη, μια φιλόδοξη απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενίσχυση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις Temporary Framework, την υιοθέτηση ισχυρών οικονομικών και δημοσιονομικών αντικυκλικών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τη στήριξη της ανάκαμψης, μια ισχυρή δημοσιονομική απάντηση που θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα και με κατάλληλες απαντήσεις από την πλευρά τής πολιτικής με την εγγύηση της κάλυψης των νέων προτεραιοτήτων που έχουν καταγραφεί».

KfW: Η κρίση του κορωνοϊού, κεραυνός στη Γερμανία

Οι ανησυχίες των βιομηχάνων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας δεν είναι τυχαίες. Ο δημόσιος γερμανικός τραπεζικός και επενδυτικός κολοσσός KfW προειδοποίησε για πιθανή πτώση του ΑΕΠ κατά 20% με 25% για αρκετές εβδομάδες με αιχμή τον Απρίλιο, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος του KfW Φρίτζι Κέλερ - Γκέιμπ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η κρίση του κορωνοϊού χτύπησε τη Γερμανία σαν κεραυνός», εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα το φθινόπωρο του 2021, με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 300 δισ., στα επίπεδα του ΑΕΠ της Δανίας. Το KfW αναμένει ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο χάρη στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρ’ όλο που υπάρχει ο κίνδυνος ενός δευτέρου κύματος του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Μέρκελ αναμένει ύφεση 6,3% το 2020 και ανάκαμψη 5,2% το 2021, ενώ η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 9,2% και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά 11,8% τον Μάρτιο σύμφωνα με τη στατιστική αρχή Destatis. Στη Γαλλία η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 16,2% τον Μάρτιο σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, ενώ σύμφωνα με την ιταλική Istat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία κατέρρευσε κατά 29,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL