Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Στανισλάο - Στένι Ντι Πιάτσα, υφυπουργός Εργασίας της Ιταλίας / Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και κοινωνίας για τις ανάγκες των ανθρώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στανισλάο - Στένι Ντι Πιάτσα, υφυπουργός Εργασίας της Ιταλίας / Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οικονομίας και κοινωνίας για τις ανάγκες των ανθρώπων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την τρομερή στιγμή για να ανοικοδομήσουμε τις χώρες και τις κοινωνίες μας με έναν άλλο τρόπο. Ο άνθρωπος πρέπει να μπει πλέον στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής και του λόγου και όχι το κεφάλαιο, όπως έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Πρέπει να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημόσια κοινά αγαθά, την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Παιδεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους απαραίτητους φυσικούς πόρους μας, όπως το νερό και τον αέρα, το περιβάλλον. Ακόμη και εκεί που έχουν δοθεί σε ιδιώτες, το κράτος πρέπει να επιστρέψει και να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την κοινωνική τους χρήση.

Η πανδημία μάς έμαθε ότι τα δημόσια κοινά αγαθά θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση όλης της κοινωνίας και όχι στη διάθεση του κέρδους", τόνισε στην «Αυγή» ο Στανισλάο - Στένι Ντι Πιάτσα, ο υπουργός Εργασίας για τις Κοινωνικές Πολιτικές της Ιταλίας και μεγάλο φίλος του ελληνικού λαού την εποχή της κρίσης, που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας...

O τομέας ο δικός μου είναι η κοινωνική πολιτική, ίσως αυτό που έχουμε ανάγκη περισσότερο αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας και της μεγαλύτερης φτωχοποίησης στην οποία οδηγεί η πανδημία. Πολλά άτομα κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους και πολλά άλλα δεν θα έχουν μισθό. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη, το κοινωνικό εισόδημα, και να υιοθετήσουμε το εισόδημα έκτακτης κατάστασης ανάγκης. Ταυτόχρονα, έχουμε υιοθετήσει ήδη και θα υιοθετήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά παρεμβάσεων που θα στηρίζουν ευρύτερα την προσπάθεια αντιμετώπισης της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Στο επόμενο διάταγμα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση,στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στις επιχειρήσεις, για να τις βοηθήσουμε να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν και να μην οδηγηθούν στην πτώχευση. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να φτωχύνουμε οικονομικά και πολιτιστικά.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν σκεφτούμε τι πήγε στραβά και ότι χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Πρέπει να αναζητήσουμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι σήμερα πτώχευσε το μοντέλο του απεγνωσμένου για κέρδος καπιταλισμού. Πρέπει με κάθε κόστος να αλλάξουμε οπτική και παράδειγμα και να οραματιστούμε ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο με τις πραγματικές ανάγκες του και όχι το κεφάλαιο. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία και πρέπει να εργαστούμε σκληρά. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες.

Με ποιο τρόπο σκέφτεστε να στηρίξετε τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους;

Τους εργαζόμενους θα τους στηρίξουμε στηρίζοντας τα εισοδήματά τους. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απολύσουν κανέναν τους επόμενους τρεις μήνες και το κράτους καλύπτει με τα επιδόματα ανεργίας όσους έχουν διακόψει προσωρινά τις εργασιακές σχέσεις τους. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο.

Την ίδια στιγμή, στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις με άμεση ρευστότητα, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουν τα χρήματα, δίνοντας 5.000 με 10.000 ευρώ για τις άμεσες παρεμβάσεις για τη σωτηρία τους, για να πληρώσουν το ενοίκιο, τους πάγιους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφώνου κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, προσπαθούμε να στηρίξουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις με μαζικές παρεμβάσεις διαμέσου των τραπεζών, αυτές που μου αρέσει να αποκαλώ «χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική», που δεν έχει καμιά σχέση με την κερδοσκοπία και τη σπέκουλα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν ακούγοντας αυτόν τον όρο. Με αυτά τα μέτρα προσπαθούμε να προσφέρουμε μακροπρόθεσμες λύσεις στις επιχειρήσεις, με μακροπρόθεσμα δάνεια, τη μείωση της φορολογικής πίεσης και μια σειρά παρεμβάσεων διευκόλυνσης των δραστηριοτήτων τους, όπως το σύστημα των αναθέσεων έργων και προμηθειών του Δημοσίου και πολλούς άλλους τομείς.

Με τι χρήματα τα κάνετε και θα τα κάνετε όλα αυτά;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έλλειμμα. Είμαστε ελλειμματικοί. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα από την Ευρώπη με όλα τα εργαλεία που προετοιμάζονται. Θέλουμε να αποφύγουμε τον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM), γιατί είδαμε ότι στην Ελλάδα προκάλεσε τεράστιες εάν όχι ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο ESM μας προκαλεί δέος, φόβο, και θα θέλαμε να αποφύγουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Θα πρέπει να βρούμε άλλα εργαλεία. Δεν θέλουμε να πάρουμε χρήματα από τον ESM και να βρεθούμε κάτω από ένα είδος Μνημονίων ή άλλων αντίστοιχων δεσμεύσεων.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τα συνδικάτα και τις οργανώσεις των εργοδοτών;

Αυτή τη στιγμή παραδόξως αισθανόμαστε τα συνδικάτα πιο κοντά στην κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κάνουμε, γιατί εργαζόμαστε σκληρά για να στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζομένων, το ταμείο ανεργίας και ό,τι αφορά τα μέτρα για να αποφύγουμε τις απολύσεις. Τα συνδικάτα πρέπει να έχουν την αυτονομία της δράσης τους, η κυβέρνηση σέβεται τον ρόλο τους στην κοινωνία και δεν καταφέρθηκε ποτέ κατά των οργανώσεων των εργαζομένων, όπως έκαναν άλλες κυβερνήσεις που θεωρητικά έπρεπε να έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες για τον κόσμο της εργασίας.

Εκεί που αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερα προβλήματα είναι με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν και να βοηθηθούν. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι αυτή τη στιγμή της τεράστιας κρίσης προέχουν οι άνθρωποι. Πρώτα πρέπει να μην αφήσουμε να πεινάσει ο κόσμος. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να το καταλάβουν, γιατί τους αφορά άμεσα. Η κατάσταση είναι δραματική και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι είναι όλα δικά του ή ότι του ανήκουν δικαιωματικά.

Προέρχεστε από τη Νότια Ιταλία, το Παλέρμο της Σικελίας. Πώς ζει ο ιταλικός Νότος την κρίση;

Στη Νότια Ιταλία υπάρχει μια τεράστια ανησυχία, γιατί ζει κυρίως από τον τουρισμό, που φέτος θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Για να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό, θα προσφέρουμε 500 ευρώ σε κάθε οικογένεια που θα αποφασίσει να πάει διακοπές στην Ιταλία, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα κίνητρο στήριξης του τομέα. Θα προσφέρουμε διευκολύνσεις στους επιβάτες που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, τα ξενοδοχεία, τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τον τομέα να επιβιώσει αυτό το καλοκαίρι, για να μπορέσει να ανακάμψει το επόμενο έτος. Θα δούμε πώς θα μειώσουμε τη φορολογική πίεση των εταιρειών του τομέα, αποφεύγοντας ακόμη και την καταβολή ελάχιστης φορολογίας. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει τα ακριβή μέτρα, γιατί θα πρέπει να λογαριαστούμε και με το κόστος τους. Οι προθέσεις μας είναι γνωστές, όπως και ο αγώνας που κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση είναι δύσκολη.

Ορισμένοι έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η Ιταλία χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση...

Πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ό,τι χρειαζόμαστε, η μόνη που μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει πραγματικά κάτι καλό, γιατί στην πράξη είναι μια αριστερή κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για τον κόσμο. Μετράει η ουσία και όχι οι ετικέτες. Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα, αποφεύγοντας μια κοινωνική έκρηξη. Δυστυχώς, δεν είμαστε αρκετά ώριμοι για τις περιστάσεις. Αυτό ισχύει τόσο για όσους ασχολούνται με τον πολιτική όσο και για τον τομέα της ενημέρωσης. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στη «νόμιμη» και την πραγματική χώρα, αυτή την «θεσμών» και της κατάστασης των ανθρώπων. Ίσως μας λείπουν οι ηγέτες με αίσθηση του κράτους και του δημοσίου συμφέροντος. Ο μόνος που αναδεικνύεται μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι ο Κόντε, γιατί μπορεί να εκφράσει μια ισορροπημένη πολιτική, αποφεύγοντας άχρηστες διαμάχες, που αποτελούν την τροφή της καθημερινότητας ορισμένων. Συγκρουόμαστε καθημερινά με την παλιά πολιτική, τη μάχη για την εξουσία, την υπεράσπιση μικροσυμφερόντων.

Δεν βλέπετε λοιπόν μια «οικουμενική κυβέρνηση» ή μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών»;

Δεν το νομίζω. Αυτό που βλέπω είναι ότι ορισμένοι θέλουν μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών» για να συμμετάσχουν στη διαχείριση των πλούσιων προγραμμάτων για τη στήριξη της οικονομίας. Ο πόνος τους δεν είναι η Ιταλία, αλλά το πώς θα βρεθούν στη διαχείριση δεκάδων εάν όχι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας. Με την «κυβέρνηση των τεχνοκρατών» όλοι θα έχουν δικαίωμα στη φέτα τους. Θέλουν την επιστροφή της παλιάς πολιτικής για να διαχειριστεί τις συμβάσεις και τις προμήθειες με τις παλιές πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά.

Σε αυτό το σημείο η στήριξη του Κόντε είναι καθολική και όχι μόνο από το Κ5Α, αλλά και από άλλες δυνάμεις. Υπάρχει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ματαρέλα. Με το Δημοκρατικό Κόμμα τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα από όταν συνεργαστήκαμε στην κυβέρνηση με τον Σαλβίνι. Τα πράγματα δεν πάνε καλά με τη Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι, γιατί έχει μια μνησικακία εναντίον του Κ5Α, είναι εγωκεντρικός και ίσως έχει και μια δίψα για την εξουσία, αναγνωρίζοντας όμως ότι είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος.

Αυτές τις ώρες, η κυβέρνηση δοκιμάζεται στο θέμα της νομιμοποίησης 600.000 μεταναστών, κάτι που έκανε ήδη η Πορτογαλία, αλλά το κόμμα σας φαίνεται ότι είναι αντίθετο...

Δυστυχώς, φοβούνται ότι το εκλογικό σώμα θα αντιδράσει αρνητικά, νομίζοντας ότι θα βασικό πρόβλημα του κόσμου είναι το «ναι» ή το «όχι» στους μετανάστες, και το λέω και για τους κομματικούς μου συντρόφους. Όλα αυτά ξεκινούν από τον φόβο ότι θα χάσουν ψήφους. Είναι ένα τεράστιο λάθος. Αυτή τη στιγμή πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τρεις κυρίως λόγους, για λόγους υγείας και νοσηλείας μπροστά στον κορωνοϊό, για οικονομικούς λόγους και, τέλος, για κοινωνικούς, γιατί καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει 600.000 ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μαζί μας. Δεν μπορούμε να έχουμε στη χώρα μας 600.000 ανθρώπους-φαντάσματα. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να προσφέρουμε την αξιοπρέπεια που αξίζει σε όλους διαμέσου της εργασίας και να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία, που χρησιμοποιείται και από τις εγκληματικές οργανώσεις. Η μαύρη εργασία αυξάνει μόνο τα κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων.

Γιατί στην Ιταλία ο προοδευτικός και δημοκρατικός πολιτικός κόσμος φοβάται να αναμετρηθεί με τον Σαλβίνι και ό,τι κουβαλάει μαζί του;

Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Φοβούνται το τέρας. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Είναι το ίδιο λάθος που κάνουν και δεν ακυρώνουν τα διατάγματα του Σαλβίνι.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει εξομάλυνση της κρίσης με την Ευρώπη;

Πιστεύω πως ναι, γιατί η Ευρώπη είναι αναγκασμένη και γιατί αυτή τη φορά δεν έχει ανάγκη μια χώρα, όπως συνέβη με την Ελλάδα, αλλά έχουμε ανάγκη πολλές χώρες και κυρίως της Νότιας Ευρώπης. Πώς θα γυρίσουν την πλάτη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και μια σειρά άλλες χώρες; Νομίζω ότι ο Κόντε εργάστηκε πολύ σωστά στην Ευρώπη δημιουργώντας συμμαχίες και αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση πάντως βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τους κυβερνήτες των Περιφερειών...

Η Λέγκα είναι ένα «στρατιωτικοποιημένο» κόμμα, μιλάει ο αρχηγός και οι άλλοι υπακούουν. Ο Σαλβίνι διέταξε τους περιφερειάρχες του να επιτεθούν στην κυβέρνηση με τη λογική τού τόσο χειρότερα τόσο καλύτερα, αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή η καταστροφική λογική όμως δεν έφερε αποτελέσματα, γιατί είδαμε τι συνέβη στη Λομβαρδία, που κυβερνά εδώ και δεκαετίες η Δεξιά και η Λέγκα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL