Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
HΠΑ / HΠΑ: Ο Φάουτσι αδειάζει τον Τραμπ για τον "κινεζικό ιό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

HΠΑ / HΠΑ: Ο Φάουτσι αδειάζει τον Τραμπ για τον "κινεζικό ιό"

Τον ισχυρισμό του Λευκού Οίκου ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε από Κινέζους επιστήμονες σε κρατικό εργαστήριο του Ουχάν απέρριψαν κατηγορηματικά χθες τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τώρα έναν παραπάνω λόγο να αντιπαθεί.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό "National Geographic", ο Φάουτσι τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για τον ισχυρισμό ότι ο ιός κατασκευάστηκε από ανθρώπους σε κινεζικό εργαστήριο ή διέφυγε από εργαστήριο.

"Αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, τα στοιχεία κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμα... Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν έντονα ότι εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη" σημειώνει.

Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε ή κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Ουχάν στην Κίνα υποστηρίζεται τις τελευταίες ημέρες τόσο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

“Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι από εκεί προήλθε ο ιός” σημείωσε, στις αρχές της εβδομάδας, ο Πομπέο, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ο ιός... να απελευθερώθηκε εσκεμμένα από το Πεκίνο.

“Η Κίνα είναι γνωστή για την ιστορία της να μολύνει τον κόσμο και να χρησιμοποιεί εργαστήρια που δεν τηρούν τους κανόνες” υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. “Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια” τόνισε.

Ήταν επόμενο οι κατηγορίες αυτές να μην περάσουν ασχολίαστες από το Πεκίνο. Στο εντιτόριάλ της η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα "Global Times" έκανε λόγο για “παράλογες θεωρίες” και “διαστρέβλωση των γεγονότων”, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να φορτώσει τη διάδοση του κορωνοϊού στην Κίνα αποσκοπεί τόσο στην επανεκλογή Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου όσο και στον περιορισμό της διεθνούς επιρροής της Κίνας.

Τα συνωμοσιολογικά σενάρια είχε αρχίσει να διακινεί πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ, που από τα τέλη Απριλίου αποκάλυψε πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες για να αποδείξουν ότι ο ιός προήλθε από το εργαστήριο της Ουχάν. Και αυτό σε πλήρη αντίθεση με τοποθετήσεις στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε αποχρώσες ενδείξεις περί εργαστηριακής παραγωγής του SARS-CoV-2.

Στον κλοιό των αμερικανικών πιέσεων και απειλών εναντίον της Κίνας προστέθηκε χθες και η προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνιούτσιν ότι το Πεκίνο θα υποστεί “πολύ σημαντικές συνέπειες” αν δεν τηρήσει κατά γράμμα τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν ΗΠΑ και Κίνα τον Ιανουάριο.

Η συνεχής κλιμάκωση των σινοαμερικανικών σχέσεων δεν περνά βέβαια απαρατήρητη από τους διεθνείς αναλυτές. Από τις σελίδες των "Financial Times", ο Γκιντεόν Ράχμαν τονίζει ότι η κλιμάκωση αυτή θα μπορούσε κάποια στιγμή να ξεπεράσει τα όρια της διπλωματικής αντιπαράθεσης και του εμπορικού πολέμου, φτάνοντας ακόμη και σε ένοπλη σύγκρουση.

“Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μην οδηγηθούν σε μια τέτοια έκβαση. Και το πρώτο βήμα θα είναι να συμφωνήσουν να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2” σημειώνει ο αρθρογράφος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL