Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Πολωνία / Πολωνία: Μετέωρη η διεξαγωγή των αμφιλεγόμενων εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολωνία / Πολωνία: Μετέωρη η διεξαγωγή των αμφιλεγόμενων εκλογών

Λιγότερο από μια εβδομάδα απομένει για τον πρώτο γύρο της -τουλάχιστον περίεργης- εκλογικής αναμέτρησης που προκήρυξε εν μέσω πανδημίας η υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί τελικά ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, ενώ η αντιπολίτευση και οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να αμφισβητούν τη νομιμότητα μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα αυτήν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν κανονικά την Κυριακή 10 Μαΐου, όπως θέλει η κυβέρνηση, ο δεξιός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο. Όλα όμως βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν το παραδέχτηκε ουσιαστικά χθες κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι καθυστερεί το νομοθετικό έργο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών μέσω επιστολικής ψήφου -ένα μέτρο που η κυβέρνηση υιοθέτησε επικαλούμενη την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τον Απρίλιο η Κάτω Βουλή του πολωνικού Κοινοβουλίου, όπου έχει πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με αυτόν τον τρόπο. Όμως η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

“Η 10η Μαΐου είναι δύσκολη” αναγνώρισε ο Σασίν μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Zet. Πρόσθεσε πως το PiS εξετάζει τώρα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις 17 Μαΐου ή στις 23 Μαΐου, κάτι που επιτρέπεται από το σύνταγμα. “Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές οι Πολωνοί δεν γνωρίζουν πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Γι' αυτό είναι υπεύθυνες η αντιπολίτευση και η Γερουσία” υποστήριξε.

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών δεν έχει συγκεντρώσει μόνο τα πυρά της αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλεί την Πολωνία με αυστηρές κυρώσεις. Την Πέμπτη εννέα πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι -ανάμεσά τους και ο Λεχ Βαλέσα- ζήτησαν το μποϊκοτάζ της αναμέτρησης κάνοντας λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση για “ψευδοεκλογές”.

Μέχρι την Κυριακή η Πολωνία είχε καταγράψει 13.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 678 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας. Παρότι η κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα την άδεια για την επαναλειτουργία ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων, τα περισσότερα μέτρα της καραντίνας παραμένουν σε ισχύ. Τα σύνορα παραμένουν κλειστά, όπως και τα σχολικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL