Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΠΑΟΛΟ ΦΕΡΕΡΟ, αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: / Πάολο Φερέρο: Οδηγούν την Ιταλία σε κοινωνική έκρηξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΟΛΟ ΦΕΡΕΡΟ, αντιπρόεδρος Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς: / Πάολο Φερέρο: Οδηγούν την Ιταλία σε κοινωνική έκρηξη

«Έκαναν το λάθος να κλείσουν πολύ αργά και κάνουν το λάθος να ανοίξουν πολύ νωρίς. Η λογική του κέρδους διά μέσου της οικονομικής δραστηριότητας διέσπειρε όσο μπορούσε τον κορωνοϊό, ενώ η λογική του κέρδους εφαρμοσμένη με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές προκάλεσε αναρίθμητα θύματα. Τον ιό δεν τον καταπολεμάς με τον εθνικισμό, όπως υποστηρίζει η φασιστοειδής και ρατσιστική Δεξιά και Ακροδεξιά που έχουμε. Δυστυχώς όμως, η πλειοψηφία του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι ανίκανη να βγει από τον νεοφιλελεύθερο φαύλο κύκλο για να επανεκκινήσει την Ευρώπη με ένα νέο όραμα. Με την πολιτική τους αυτή ανοίγουν τον δρόμο στην πιο επικίνδυνη Δεξιά» τόνισε στην «Αυγή» ο Πάολο Φερέρο, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πρώην υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Πρόντι και πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στην Ιταλία;

Η κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση του ανοίγματος των εργοστασίων και της παραμονής των ανθρώπων μέσα στα σπίτια και να κρατήσει κλειστές τις μικρές οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο και τους μικροβιοτέχνες. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, γιατί δεν έχουν γίνει τεστ, έλεγχοι, δεν έχει γίνει τίποτα ή έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων να έχουμε νέα διασπορά του ίου. Από την άλλη πλευρά, υιοθετούνε πολύ περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να βγαίνουμε από το σπίτι μας ούτε για μια βόλτα μόνοι μας. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια εσφαλμένη πολιτική που είναι απλόχερη στις επιχειρήσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν για να διασπείρουν τον ιό, και δυσκολεύεται να προσφέρει ακόμη και τα πιο μικρά πράγματα στους πολίτες, όπως, για παράδειγμα, η είσοδος στα μαγαζιά ένας-ένας.

Υπάρχει όμως και το θέμα του δημοσίου συστήματος Υγείας...

Σε ό,τι αφορά το σύστημα Υγείας, που βασίζεται σε περιφερειακή βάση, εκεί που είχε διατηρήσει τα δημόσια χαρακτηριστικά του, τους οικογενειακούς γιατρούς και την κατά τόπους φροντίδα ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στις έκτακτες ανάγκες, ενώ εκεί που είχαμε ιδιωτικοποιήσεις και μεγάλες περικοπές, με εμβληματικό παράδειγμα τη Λομβαρδία, θρηνήσαμε τα περισσότερα θύματα, γιατί το σύστημα κατέρρευσε. Αφήσανε τους ανθρώπους να πεθάνουν αβοήθητοι σπίτι τους. Οι νεκροί και τα κρούσματα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς των επισήμων ανακοινώσεων. Στη Λομβαρδία πρέπει να είναι οι διπλάσιοι.

Πώς είδατε τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Στο κοινωνικό επίπεδο, έκαναν κάποιες διανομές ειδών πρώτης ανάγκης. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα, τα νοικοκυριά και οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν δει τίποτα. Μιλάνε πολύ και κάνουν ελάχιστα. Πολύ κόσμος δεν έχει πάρει έστω και μια μικρή βοήθεια. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν φτάνουν τα 50 δισ., ενώ φέτος η οικονομία θα βουλιάξει κατά 140 με 150 δισ., πλησιάζοντας στο 10% του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατά 70 δισ., καθιστώντας σαφές ότι τα χρήματα που θα δοθούν φθάνουν στο εν τρίτο (1/3) της ζημιάς στην οικονομία. Η Ιαπωνία θα δαπανήσει 1 τρισ. και έχει 14 χιλιάδες κρούσματα, η Ιταλία έχει 200 χιλιάδες κρούσματα και θα δαπανήσει 50 δισ.

Στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις έγιναν για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα ευρωομόλογα χωρίς να αναφέρουν το θέμα της ΕΚΤ, γιατί περιόρισαν την αντιπαράθεση στο θέμα της αλληλεγγύης των κρατών διευκολύνοντας ορισμένες κυβερνήσεις να λένε ότι δεν θέλουν να πληρώσουν τα χρέη της Νότιας Ευρώπης. Μπορούσαν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες για να μην απευθυνθούν στον Γερμανό φορολογούμενο. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευκολύνει την άμεση ρευστότητα με 1 τρισ. για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, των επιχειρήσεων, των ανέργων, των νοικοκυριών και την περιβαλλοντολογική μετατροπή της παραγωγής.

Θα αντέξει η κυβέρνηση Κόντε ή θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση, μιας πιθανής «εθνικής ενότητας», «μεγάλου συνασπισμού» ή «τεχνικών»;

Είναι πολύ δύσκολο για το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων να πάνε σε μια κυβέρνηση με τη Λέγκα, γιατί χωρίς το Δ.Κ. και το Κ5Α δεν μπορεί να περάσει καμία κυβέρνηση από τη Βουλή. Ο Ρέντζι σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Μπερλουσκόνι απομακρύνθηκε από την Κεντροδεξιά και στήριξε τον Κόντε στο θέμα του ESM. Ο Κόντε αυτή τη στιγμή έχει μια αρκετά υψηλή συναίνεση, που είναι πιο σημαντική εάν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει κόμμα από πίσω του.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Κόντε δεν έχει κάνει κάτι αριστερό, η συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria δεν έχει λόγο να είναι εναντίον του. Ο Κόντε δεν κινδυνεύει από τους «σκοτεινούς διαδρόμους» του παλατιού και της εξουσίας, αλλά από την έκρηξη των οικονομικών και κοινωνικών αντιφάσεων, που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο καθένας, από τους λαϊκιστές και την Ακροδεξιά έως τις εγκληματικές οργανώσεις. Μεγάλες περιοχές της χώρας φτωχοποιήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο.

Πώς αντιδρούν η Κεντροαριστερά και η Αριστερά;

Το Δ.Κ. όχι μόνο δεν κάνει τίποτα, αλλά έχει μετατραπεί στη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης ελέγχοντας τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, με πλήρη ταύτιση των πολιτικών τους με αυτές του Eurogroup. Υπάρχει ο υπουργός Υγείας Σπεράντζα, που προέρχεται από τους «Ελεύθερους και Ίσους» και το «Άρθρο 1», αλλά δεν έχει από πίσω του μια πολική οντότητα, παρ' όλο που προσπαθεί να κάνει το καθήκον του αποτελώντας έναν πολιτισμένο και έντιμο πολιτικό. Η ιταλική Αριστερά αντιμετωπίζει και αυτή τεράστια προβλήματα. Εμείς ως Κομμουνιστική Επανίδρυση πιέσαμε σε τρεις άξονες, το κλείσιμο των εργοστασίων για τον περιορισμό της διασποράς, καταφέρνοντας αρκετά πράγματα σε συνεργασία με τα συνδικάτα, προτείναμε τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και υποστηρίξαμε το αίτημα άμεσης βοήθειας στους ευάλωτους, που αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα διαβίωσης.

Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός, αλλά όλα αυτά που έκαναν λάθος τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά που σχεδιάζουν να κάνουν ακολουθώντας την ίδια λανθασμένη πολιτική. Φοβάμαι ότι οδηγούμαστε σε μια νέα κοινωνική σφαγή, χειρότερη από την προηγούμενη κρίση, για να σώσουμε τις τράπεζες. Έφτασε η ώρα η Ευρώπη να ασχοληθεί με τους ανθρώπους της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL