Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Έτζιο Λοκατέλι, πρώην βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης: / Έτζιο Λοκατέλι: Στο Τορίνο φτιάχνουμε τα F-35, αλλά δεν σταματήσαμε τη σφαγή στα γηροκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτζιο Λοκατέλι, πρώην βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης: / Έτζιο Λοκατέλι: Στο Τορίνο φτιάχνουμε τα F-35, αλλά δεν σταματήσαμε τη σφαγή στα γηροκομεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στο Τορίνο τα εργοστάσια που παράγουν εξαρτήματα για τα F-35 και ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης για πυραύλους παραμένουν ανοιχτά, αλλά την ίδια στιγμή αφήσαμε 30 χιλιάδες ηλικιωμένους στα γηροκομεία να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους με τον κορωνοϊό πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Για τον λόγο αυτόν καταθέσαμε καταγγελία στην Εισαγγελία για να ευαισθητοποιήσουμε τη Δικαιοσύνη να εξηγήσει στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν και στην κοινωνία μας τι ακριβώς συνέβη. Το Τορίνο του Γκράμσι ήταν κάποτε στην πρωτοπορία των βιομηχανικών επαναστάσεων και τεχνολογιών, ενώ σήμερα έχει τα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας και τη μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην Ιταλία. Σήμερα μιλάνε για επανεκκίνηση στο σκοτάδι, χωρίς να ξέρουμε τις μας περιμένει» τόνισε στην «Αυγή» ο Έτζιο Λοκατέλι, ο πρώην βουλευτής, πρώην περιφερειακός σύμβουλος και σήμερα γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης του Τορίνου.

Φανταζόμασταν το Τορίνο και το Πιεμόντε ως παραδείγματα της βιομηχανικής εποχής και της ευημερίας...

Η Περιφέρεια του Πιεμόντε αποτελεί σήμερα τον μεγάλο ασθενή της Ιταλίας γιατί, παρ' όλο που ο ιός εμφανίστηκε με περίπου δύο με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση και είχαμε τον χρόνο να οργανωθούμε, βρεθήκαμε να είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια σε κρούσματα που έχουν κάνει τεστ και πιθανώς η πρώτη συνολικότερα. Η επαρχία του Τορίνου είναι η δεύτερη σε κρούσματα σε όλη την Ιταλία, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κατήγγειλε ότι η πλήρης έλλειψη οποιασδήποτε στρατηγική πρόληψης, οι περικοπές στην Υγεία, η διάλυση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών και η έλλειψη προστατευτικών υλικών προκάλεσαν πραγματική καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η σχιζοφρενική πολιτική της Περιφέρειας, που ελέγχεται από τη Λέγκα, με τις αντιφατικές και αντικρουόμενες αποφάσεις της, οδήγησε στη διασπορά του ιού και την εκατόμβη στα γηροκομεία.

Γιατί απευθυνθήκατε στη Δικαιοσύνη για το θέμα των γηροκομείων;

Δεν ήμασταν οι μόνοι. Στην Περιφέρεια του Πιεμόντε έχουν κατατεθεί περίπου 50 καταγγελίες στις εισαγγελικές αρχές, που στην πλειονότητά τους αφορούν καταγγελίες για συγκεκριμένα γηροκομεία ή τις αιτίες θανάτου συγκεκριμένων ατόμων. Η δική μας καταγγελία ήταν η πρώτη που αφορά το συνολικό πλαίσιο των καταστροφικών μέτρων της Περιφέρειας της Λέγκα.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τις Περιφέρειες του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας να αποδώσουν τον θάνατο χιλιάδων ηλικιωμένων μόνο στον ασθενή οργανισμό τους, γιατί με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο εγκατέλειψαν στην τύχη τους αυτούς που είχαν ανάγκη φροντίδας. Οι Περιφέρειες μεταχειρίστηκαν στην κυριολεξία τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία σαν ανθρώπινα σκουπίδια.

Η Επιτροπή Κρίσης και ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Λέγκας, οι δύο θεσμοί διαχείρισης του συστήματος Υγείας στην περιοχή μας, θεωρητικοποίησαν την ανάγκη να μην γίνει καμία παρέμβαση στήριξης στα γηροκομεία εναντίον του κορωνοϊού. Με εγκυκλίους της η Περιφέρεια της Λέγκας υποστήριξε την περίθαλψη κρουσμάτων του κορωνοϊού στα γηροκομεία, ρίχνοντας βενζίνη στη φωτιά, και επέτρεψε σε όσους είχαν εργαστεί επί τουλάχιστον έξι μήνες στη φροντίδα ηλικιωμένων στην ιδιωτική τους κατοικία να αναλάβουν τη νοσηλευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων στα γηροκομεία, χωρίς να έχουν καμία απολύτως προετοιμασία και κυρίως για την αντιμετώπιση ενός λοιμώδους ιού.

Πόσα γηροκομεία έχει το Πιεμόντε;

Έχουμε περίπου 450 γηροκομεία, που φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους. Σε ορισμένα από αυτά έχουν μπει και ιδιώτες, αλλά η πλήρης επιτροπεία ανήκει στην Περιφέρεια.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν τον θάνατο περίπου 500 ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό, αλλά μπορεί να είναι υπερδιπλάσιοι, γιατί πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν χωρίς να έχουν κάνει τεστ και ο θάνατός τους καταχωρήθηκε ως πνευμονία ή έμφραγμα. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στις εισαγγελικές αρχές δεκάδες καταγγελίες από τους συγγενείς των θυμάτων, που ζητούν δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις δειγματοληπτικές έρευνες, το 60% των ηλικιωμένων στα γηροκομεία έχουν προσβληθεί από τον ιό, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους και την αγανάκτηση γι' αυτό που μπορεί να τους συμβεί στο επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, έχει προσβληθεί και το 20% του προσωπικού των γηροκομείων.

Τι ρόλο έπαιξε η διαρκής λειτουργία των εργοστασίων στη διασπορά;

Το 45% με 50% των επιχειρήσεων παραμένουν ακόμη ανοιχτές, ποσοστό που είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά δεν αφορούν δραστηριότητες σχετικές με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ή τον τομέα τροφίμων. Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις παραγωγής υλικών για τα F-35 και ηλεκτρονικών πλοήγησης για πυραύλους έφτασαν να κάνουν απεργία για να προστατεύσουν τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους από τον ιό. Αποτελεί σκάνδαλο να φτιάχνουμε πολεμικά αεροσκάφη στη Νοβάρα, ενώ θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αναπνευστήρες και εξοπλισμό για μονάδες εντατικής που σώζουν ζωές. Με το κόστος ενός F-35 θα γεμίζαμε την Ιταλία με μονάδες εντατικής. Κανείς δεν ελέγχει εάν υπάρχει κάποια αναγκαιότητα και χρησιμότητα που τα εργοστάσια είναι ανοιχτά, όπως κανείς δεν ελέγχει εάν εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που υπέγραψε η συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria με τα συνδικάτα και την κυβέρνηση.

Σήμερα πάντως η Ιταλία οδεύει προς τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων...

Στο Τορίνο αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τα κρούσματα. Πώς είναι δυνατόν να θες να περάσεις στη Φάση 2 και να μιλάς για επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων που διακόπηκαν όταν αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των κρουσμάτων; Αυτό γίνεται κάτω από τις ισχυρές πιέσεις των βιομηχάνων και των Περιφερειών του Βορρά, που ελέγχονται από τη Λέγκα, τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Οι πολίτες πρέπει να κάνουμε θυσίες στο κοινωνικό επίπεδο, παραμένοντας στα σπίτια μας, ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL