Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE - NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE - NGL)

Με όπλο την αλληλεγγύη και στην πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τα θεσμικά της όργανα λειτουργούν στον αστερισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Για περισσότερο από ενάμιση μήνα πλέον τα κτήρια, οι υπηρεσίες, οι δομές έχουν κλείσει, ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι μένουν σπίτι τους. Η τεχνολογία είναι το μοναδικό συνδετικό μέσο μεταξύ των κρατών-μελών και των αιρετών τους, που -χωρίς πρότερη εμπειρία στην αλληλεγγύη- επιχειρούν να βρουν την άκρη στην ίσως μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζουν από συστάσεως της συμμαχίας.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να δρα, να αντιδρά και να προτείνει, αξιοποιώντας εξίσου τις διεξόδους της τεχνολογίας. Για να αποδείξει ότι, πέραν της λιτότητας, υπάρχει κι άλλος δρόμος, αυτός της αλληλεγγύης. Κι αν δεν τον ακολουθήσουμε τώρα, η επόμενη ημέρα θα αποδειχθεί να φτάνει πολύ αργά. Τόσο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά κυρίως για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η GUE / NGL και οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέλη της καταδικάζουν τις μνημονιακές πολιτικές που επιχειρεί να επιβάλει μια μειοψηφία των ισχυρών κρατών - μελών του Βορρά, καταδικάζουν τις ανισότητες που εντείνονται εν μέσω της πανδημίας, τις αποφάσεις του Eurogroup και των ηγετών, που αποδεικνύονται μηδαμινές, μα κυρίως άδικες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.

Ο κορωνοϊός εκθέτει τον νεοφιλελευθερισμό

Περισσότερο από τρεις δεκαετίες, ο νεοφιλελευθερισμός κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Από τους κληρονόμους της Θάτσερ και του Ρίγκαν, σε όφελος πολυεθνικών και πλούσιων επενδυτών, το μοντέλο μιας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και του απεριόριστου ανταγωνισμού ευθύνεται για την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών. Για ακόμη μια φορά, μια μεγάλη κρίση, η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αποκαλύπτει γιατί οι νεοφιλελεύθερες οικονομίες είναι ανίκανες να την αντιμετωπίσουν.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς εκθέτει έξι σχετικά παραδείγματα:

1. Η κερδοσκοπία επί των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν παταγωδώς να συλλάβουν πόσο καταστροφικές έχουν υπάρξει οι πολιτικές λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις και η υποτίμηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας ως προς την αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας.

2. Ο ανταγωνισμός πάνω από την αλληλεγγύη Τα κράτη - μέλη δεν στήριξαν, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, το ένα το άλλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ούτε συντονίστηκαν για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

3. Το δικαίωμα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Οι περιστολές δαπανών για την έρευνα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν εμπόδιο στην ανακάλυψη εμβολίων και φαρμάκων. Κι από αυτό ωφελούνται οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, ενώ επιβαρύνονται φορολογούμενοι πολίτες.

4. Η αδιαφορία για τους ηλικιωμένους και τους πιο ευπαθείς Ο τομέας της φροντίδας και της κοινωνικής πρόνοιας για χρόνια εγκαταλείπεται από το κράτος και αφήνεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

5. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων οδηγεί στην αύξηση των λοιμώξεων και τη μετάδοση των ασθενειών από τα ζώα στον άνθρωπο. Ο ΠΟΥ υπολογίζει το ποσοστό των μεταδιδόμενων αυτών παθογόνων στο 70%.

6. Η υποτίμηση της εργασίας Η επισφάλεια και η καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η ύφεση και τα Μνημόνια χτυπούν κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους και ιδίως τις γυναίκες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL