Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ιράτσε Γκαρθία Λόπεθ, πρόεδρος Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής Ευρωομάδας του PSOE: / Ιράτσε Γκαρθία Λόπεθ (PSOE): Συγκρατημένη αισιοδοξία και πολλή δουλειά για μια αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράτσε Γκαρθία Λόπεθ, πρόεδρος Ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής Ευρωομάδας του PSOE: / Ιράτσε Γκαρθία Λόπεθ (PSOE): Συγκρατημένη αισιοδοξία και πολλή δουλειά για μια αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τα μέτρα που είχε αποφασίσει το Eurogroup και ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει στο τραπέζι το σχέδιο ανασυγκρότησης που η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ισπανική, βοήθησαν στον σχεδιασμό του» τόνισε την «Αυγή» η Ιράτσε Γκαρθία Λόπεθ, πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής της ευρωβουλευτών του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΘΑΝΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

-Πως είδατε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί στο τέλος παγιώθηκε η πρόταση του Eurogroup, γιατί μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες αμφισβητούσαν και το SURE, το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας με 100 δισ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τα μέτρα που είχε αποφασίσει το Eurogroup και ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βάλει στο τραπέζι το Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ισπανική, βοήθησαν στον σχεδιασμό του.

Αισθάνομαι μια μετριοπαθή αισιοδοξία. Έχουμε όμως πολύ δουλειά μπροστά μας για ανταποκριθεί το  Σχέδιο Ανασυγκρότησης στις προσδοκίες που έχουμε.

-Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και όχι μόνο δεν φαίνεται όμως να κάνουν πίσω…

 Υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους και δεν θέλουν να υπάρχουν λύσεις που να προβλέπουν την χρηματοδότηση χωρίς πιστώσεις και ότι συνεπάγεται. Ακριβώς το αντίθετο πιστεύουμε εμείς. Ακόμη έχουμε τον χρόνο για να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε ότι εάν θέλουμε η Ευρώπη να απαντά με ομοιόμορφο και αλληλέγγυο τρόπο θα πρέπει να δρομολογήσουμε μέτρα αυτού  του τύπου. Πρέπει να καταλάβουν ότι η εσωτερική αγορά απαιτεί να βγούμε από την κρίση όλες οι χώρες μαζί και ενωμένες.

Εάν δεν γίνει αυτό μια κρίση σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία, όπως η ιταλική ή η ισπανική, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους. Πρέπει να καταλάβουν αυτό το μήνυμα, γιατί μου φαίνεται ότι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη. Δεν έχουν καταλάβει τη σημασία που έχει για την εσωτερική αγορά να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση.

Η Ολλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία θα έπρεπε να είναι οι πρώτες χώρες που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται να μην υπάρχει μια κατάρρευση της ισπανικής, ιταλικής ή γαλλικής οικονομίας. Διαφορετικά θα υποφέρει το σύνολο της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το καταλάβουν τις επόμενες ημέρες.

-Μετά από μια δεκαετία περικοπών πόσο μπορούν να αντέξουν οι κοινωνίες του Ευρωπαϊκού Νότου κα μάλιστα μετά το τεράστιο σοκ της πανδημίας;

Σε αυτό το σημείο πρέπει να λάβουν όλοι ένα βασικό μήνυμα. Από αυτή την κρίση δεν θα βγούμε όπως βγήκαμε από την κρίση του 2008, όπως τη λιτότητα, από την οποία υποφέρουμε ακόμη. Οι συνέπειες από τα λανθασμένα μέτρα της λιτότητας είναι μπροστά μας. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων για να ενισχύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, για να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, να ενισχύσουμε το σύστημα προστασίας των ηλικιωμένων. Πρέπει να δείξουμε ότι μάθαμε από τις προηγούμενες κρίσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει η ίδια έξοδος από την κρίση όπως αυτή του 2008.

-Ο Σάντσεθ πρότεινε στους υπόλοιπους 26 ηγέτες ένα Green Deal και επενδύσεις στην τεχνολογία την επιστήμη, το κοινωνικό κράτος…

Αυτό ακριβώς έκανε, γιατί συμμετείχε στη Σύνοδο με ένα κοινό όραμα για την Ισπανία και την Ευρώπη. Για εμάς το Σχέδιο Ανασυγκρότησης πρέπει να έχει τις προτεραιότητες που θέσαμε με το Green Deal , την ψηφιακή εποχή και τον μεγάλο κοινωνικό πυλώνα με την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών. Ένα άλλο θέμα αφορά τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές, που θα πληγούν πάρα πολύ από την πανδημία.

-Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μια σειρά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου να θέτουν για πρώτη φορά ορισμένα σημαντικά στοιχεία για το μέλλον της Ευρώπης που ξεπερνούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια άλλη γενικότερη σύγκρουση ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις. Υπάρχουν περιθώρια διαμόρφωσης κάποιων συμμαχιών;

Σε αυτό ελπίζει πολύς κόσμος. Θέλουμε μια Ένωση πιο προοδευτική και αλληλέγγυα, όπως είχε καταφέρει να κάνει παλαιότερα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να εγγυηθούμε το μέλλον της ΕΕ. Δεν ξέρω εάν οι χώρες που έχουν διαφορετικές θέσεις καταλαβαίνουν ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για αυτό ακριβώς, το μέλλον της Ευρώπης.

Δεν έχων την παραμικρή αμφιβολία ότι θα βγούμε από την κρίση το ιού. Κάποια στιγμή θα ελέγξουμε την πανδημία. Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν θα το κάνουμε με μια πιο ισχυρή ή πιο αδύναμη Ευρώπη. Οι πολίτες έχουν ανάγκη να δουν ότι η Ευρώπη είναι ικανή να ανταποκριθεί στα προβλήματά τους.

Η ΕΕ άργησε  να αντιδράσει σε αυτή την κρίση. Είναι σημαντική πάντως η δουλειά που κάνουμε ορισμένες πολιτικές ομάδες και ορισμένες κυβερνήσεις, υψώνοντας τις φωνές μας για να προειδοποιήσουμε ότι εάν δεν το κάνουμε αυτό θα τροφοδοτήσουμε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά, που θα βρουν την ευκαιρία να επιτεθούν εναντίον του ευρωπαϊκού σχεδίου. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι παίζεται το μέλλον της Ευρώπης.

-Η κυβέρνηση Σάντσεθ έκλεισε τις πρώτες εκατό ημέρες της και μάλιστα σε ένα πρωτοφανές σενάριο με τη πανδημία. Πως αξιολογείται τη δράση των πρώτων εκατό ημερών;

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία σχεδιάζοντας πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Κανείς σε καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που συμβαίνει, ούτε στην Ελλάδα, τη Βρετανία και όλο τον κόσμο. Η κυβέρνησε έδρασε με βάση τις οδηγίες των ειδικών και των τεχνικών κατανοώντας ταυτόχρονα ότι η κοινωνία είχε ανάγκη μια «κοινωνική ασπίδα».

Τη στιγμή που διακόπτεις την παραγωγική διαδικασία για να αντιμετωπίσει τον ιό πρέπει να βρεις και τα εργαλεία για να στηρίξεις τους ανθρώπους που έχουνε ανάγκη. Σήμερα αυξήθηκαν οι οικογένειες που δεν έχουν ούτε ένα μισθό, εργαζόμενοι που ξαφνικά βρίσκονται σπίτι τους χωρίς δουλειά. Η ισπανική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια «κοινωνική ασπίδα», ότι θα πρέπει να ελέγξουμε την πανδημία και να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας.

-Πως αντέδρασε το σύστημα Υγείας σας και τι ρόλο έπαιξαν οι περικοπές;

Οι περικοπές έπαιξαν μεγάλο ρόλο όταν χρειάστηκε να έχουνε το 100% του συστήματος Υγείας για να σώσει τους ανθρώπους. Οι περικοπές δυσκόλεψαν πολύ την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ορισμένες Περιφερειακές κυβερνήσεις είχαν κάνει δραστικές περικοπές στην Υγεία τα τελευταία χρόνια. Η κρίση έδειξε ότι χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια συστήματα Υγείας.

Κάθε βράδυ στις 20.00 ο κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές γι α την τεράστια συμβολή τους. Ελπίζω να μην το ξεχάσουμε αυτό που συμβαίνει όταν θα κάνουμε πολιτική. Όταν θα κάνουμε πολιτική θα πρέπει να σκεφτόμαστε στους ανθρώπους. Μόνο οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες των ανθρώπων.

-Συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Unidas Podemos. Πως είναι αυτή η συνεργασία, γιατί ορισμένες φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζετε διαφορετικά πράγματα, αλλά στη Μαδρίτη φαίνεται ότι συμφωνείτε…

Η κυβέρνηση είναι πολύ ενωμένη και σήμερα είναι ακόμη περισσότερο ενωμένη με όλον τον αγώνα που κάνει για να σταματήσει την πανδημία. Με την κρίση ήρθαμε πολύ πιο κοντά, γιατί ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους. Κάποιοι προσπαθούν να την ρίξουν και να δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία, εντιμότητα και πίστη σε αυτά που κάνουν όλο. Υπάρχει μια άμεση επικοινωνία και πολύ κοινή δουλειά. 

Είναι αλήθεια ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίζουμε πάντα το ίδιο, αλλά έχουμε ξεκάθαρο μέσα μας ότι συμμεριζόμαστε στόχους και πολλές φορές προσπαθούμε να εργαστούμε στην ίδια κατεύθυνση, παρόλο που κάποιες φορές δεν εκφραζόμαστε με την ίδια ψήφο. Επιμένω να υπογραμμίσω ότι έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και σήμερα περισσότερο από ποτέ. Με την κρίση αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε ακόμη περισσότερο από κοινού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL