Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Αόρατος εχθρός, συνήθεις ύποπτοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Αόρατος εχθρός, συνήθεις ύποπτοι

Όταν έχεις ένα σφυρί στα χέρια σου, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με καρφιά, λέει ένα παλιό αμερικάνικο γνωμικό, το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται απολύτως στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ. Αντιμέτωπος με μια κρίση πρωτοφανή στη νεότερη Ιστορία, καταφεύγει στις μοναδικές συνταγές που γνωρίζει με στόχο όχι να αντιμετωπίσει το ίδιο το πρόβλημα, αλλά να συσπειρώσει το πολιτικό του ακροατήριο ενόψει μιας αναπάντεχα δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας.

Με το τελευταίο μήνυμά του στο Twitter o Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε ότι σκοπεύει να υπογράψει Προεδρικό Διάταγμα που θα αναστέλλει “προσωρινά” τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ προκειμένου να “προστατευτούν οι θέσεις εργασίας” στη χώρα που πλήττεται όχι μόνο από τον SARS-CoV-2 αλλά και την οικονομική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 42.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης υπολογίζονται σε 722.000. Και, με βάση τα επίσημα στοιχεία, περίπου 22 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία.

Έτσι, ο Τραμπ φόρεσε το φιλολαϊκό του προσωπείο για να εξαγγείλει το πιο ξενοφοβικό μέτρο. Εξαιτίας “της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ Αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ” έγραψε στο Twitter. Ως συνήθως, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς θα υπογραφεί το διάταγμα ή για το τι θα περιλαμβάνει.

Δημοσιεύματα πάντως του αμερικανικού Τύπου, που επικαλούνται πηγές του Λευκού Οίκου οι οποίες γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο, ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενδεχομένως να υπογράψει το διάταγμα ακόμη και μέσα στην εβδομάδα και πως το διάταγμα θα αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την έκδοση πράσινων καρτών και τις εκδόσεις βίζας για εργασία στις ΗΠΑ.

Παγώνει επ’ αόριστον η νόμιμη μετανάστευση

“Με βάση το διάταγμα, η κυβέρνηση δεν θα εγκρίνει πια τις αιτήσεις για διαμονή και εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστο διάστημα, παγώνοντας στην πράξη το σύστημα νόμιμης μετανάστευσης” αναφέρει η εφημερίδα “New York Times”. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, την πρόσβαση θα στερηθούν και εργαζόμενοι που ανανέωναν τακτικά τη βίζα τους τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι “ορισμένοι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες που κρίνονται ζωτικής σημασίας θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση”.

H εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι δήλωσε ότι η κίνηση έχει σκοπό να προστατεύσει την “υγεία και οικονομική ευημερία” των Αμερικανών πολιτών. Όπως πρόσθεσε, “δεκαετίες μετανάστευσης σε επίπεδα ρεκόρ παρήγαγαν χαμηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ανεργία για τους πολίτες μας, ιδίως τους Αφροαμερικανούς και τους Λατίνους”.

Οι οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών είχαν φυσικά εντελώς διαφορετική άποψη. “Η αναστολή της μετανάστευσης δεν θα κάνει τις ΗΠΑ ασφαλέστερες απέναντι στον SARS-CoV-2. H πολιτική θα πρέπει να έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία όχι τη μισαλλοδοξία” σχολίασε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας. “Οι μετανάστες είναι ο σάκος του μποξ του Τραμπ. Κι αυτό καταντά εξουθενωτικό” τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ΜΚΟ United We Dream.

Προστασία των επιχειρήσεων απέναντι σε αγωγές εργαζομένων

Η έγνοια του Τραμπ για τους Αμερικανούς εργαζομένους δεν ξεπερνά πάντως σε καμία περίπτωση την έγνοια του για τις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έναν κόσμο άλλωστε από τον οποίο και ο ίδιος προέρχεται. Μια έγνοια τόσο μεγάλη, ώστε ο Τραμπ να προαναγγείλει στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξετάζουν μέτρα που θα θωρακίζουν τις επιχειρήσεις απέναντι σε αγωγές τις οποίες θα μπορούσαν να υποβάλουν εργαζόμενοι που κλήθηκαν εσπευσμένα να επιστρέψουν στις δουλειές τους και μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

“Προσπαθούμε να απαλλάξουμε τις εταιρείες από κάθε ευθύνη” είπε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίστηκε βέβαια ότι η ιδέα είναι δική του, ωστόσο πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι επιχειρήσεις μετέφεραν το αίτημα αυτό στον Λευκό Οίκο.

Σε σημείωμα προς τα μέλη του, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο -το πιο ισχυρό επιχειρηματικό λόμπι στη χώρα- ζητούσε από την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενες αγωγές από εργαζόμενους. “Ίσως να είναι το σημείο που προβληματίζει περισσότερο την επιχειρηματική κοινότητα” ανέφερε το σημείωμα.

Ο Τραμπ επικροτεί τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

Το Σάββατο, χιλιάδες Αμερικανοί στο Νιού Χάμσαϊρ, την Καλιφόρνια, το Τέξας και το Οχάιο διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από ακραίες συντηρητικές οργανώσεις στα πρότυπα του Tea Party.

“Οι αριθμοi λένε ψέματα”, “Ανοίξτε ξανά το Νιού Χάμσαϊρ” έγραφαν κάποια πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές στην ομώνυμη πολιτεία. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και ένοπλοι με καλυμμένα πρόσωπά αλλα και άτομα που φορούσαν καπελάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που δεν κρύβει την πρόθεσή του “να ανοίξει και πάλι την οικονομία” των ΗΠΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επικρότησε, όπως ήταν επόμενο, τις κινητοποιήσεις. “Κάποιοι κυβερνήτες το παράκαναν” δήλωσε, συγχαίροντας παράλληλα τους Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες του Τέξας και του Βερμόντ που “επέτρεψαν την επαναλειτουργία από τη Δευτέρα κάποιων τομέων της οικονομίας ζητώντας παράλληλα την τήρηση επαρκών μέτρων κοινωνικής απόστασης”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL