Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Δέκα εκατομμύρια οι άνεργοι στις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δέκα εκατομμύρια οι άνεργοι στις ΗΠΑ

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση διστάζει να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων εξαιτίας της απροθυμίας των χωρών του Βορρά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τους “κακομαθημένους”, κατά τους ίδιους, Νότιους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη τις ενέσεις ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας.

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ένα πρόγραμμα δανεισμού επιπλέον 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις δημοτικές και τοπικές αρχές. “Ρόλος μας είναι να προσφέρουμε όση περισσότερη ανακούφιση και σταθερότητα μπορούμε αυτή την περίοδο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας” τόνισε ο πρόεδρός της, Τζέι Πάουελ.

Οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητες κρίνονται απολύτως απαραίτητες καθώς οι συνέπειες της επιδημίας στη δημόσια Υγεία -άλλοι 2.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ τις 430.000 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα- όσο και στην οικονομία είναι τρομακτικές.

Άλλα 6,6 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στον κατάλογο των ανέργων, ο αριθμός των οποίων εκτινάχτηκε από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σε 10 εκατομμύρια μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Τα άσχημα νέα όμως για τους Αμερικανούς δεν σταματούν εδώ καθώς όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ -μια χώρα όπου το επίπεδο ανεργίας κυμαινόταν συνήθως στο επίπεδο του 3,5%- θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια μέσα στον Απρίλιο.

Την ώρα που η αμερικανική οικονομία γονάτιζε από την επιδημία, ο Πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, που δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει την κρίση, συνέχιζε να ξιφουλκεί κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτι που χθες προκάλεσε και την πρώτη δημόσια αντίδραση του διεθνούς οργανισμού.

“Μην πολιτικοποιείτε τον ιό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την Covid για να κάνετε πολιτικές δηλώσεις” σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφους. “Σας παρακαλώ, βάλτε στην καραντίνα την πολιτικοποίηση της Covid. Εμείς στον ΠΟΥ δεν κάνουμε πολιτική” πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επέκρινε κυρίως την απόφαση του ΠΟΥ να ταχθεί κατά του κλεισίματος των συνόρων για όσους προέρχονταν από την Κίνα, στην αρχή της επιδημίας. Απείλησε επίσης ότι θα διακόψει τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, βασικός χορηγός του οποίου είναι οι ΗΠΑ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη "γενναιόδωρη υποστήριξή τους" προσθέτοντας με νόημα ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η ενότητα. “Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έπρεπε να ενωθούν για να πολεμήσουν αυτόν τον επικίνδυνο εχθρό (...) Είναι επικίνδυνος. Χρειαζόμαστε ενότητα” κατέληξε.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL